13.8 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
KultuurSuveöö unenägu

Suveöö unenägu

Tiiu Luht

Ingmar Simson-Valtin on lõpetanud Tallinna muusikakeskkooli viiuli erialal, läbinud bakalaureuseõppe Eesti muusikaakadeemias ja teinud Norras Bergeni ülikoolis Griegi akadeemias läbi orkestrimängu programmi magistriõppena.

Ingmar on andnud viiulikontserte Eestis, Soomes, Norras, Hollandis ja teinud koostööd mitmete muusikutega, sealhulgas oma ema Ines Maidrega, kes on end täiendanud Prantsusmaal, töötanud Norras ja kelle tõlgendusi peetakse meisterlikeks, olenemata stiilist ja ajast, kuhu esitatav muusika kuulub.

Orelisuve kontsert Maarja-Magdaleena kirikus oli neil ühine teemal Suveöö unenägu – Felix Mendelssohni Nokturn samanimelisest lavamuusikast Henri Ernsti seades viiulile ja orelile. Vaheldumisi kõlasid katkendid suurematest helitöödest. Kavva oli valitud barokiheliloojaid 17. sajandist, esindatud Bachi kõrval ka inglane Philips, sakslane Froberger jt ning hilisemaid muusikuid.

Orel ja viiul kõlasid vaheldumisi: orel soolo- ja saatepillina. Aga ka F. Kreisleri Retsitatiivi & Skertso viiuli kui soolopilli esituses võtsid kuulajad soojalt vastu.
Huvitavad olid seaded viiulile ja orelile, näiteks Griegi Nokturn, Stravinski Hällilaul balletist Tulilind. Suveööl võime ju unes näha meile tuntud taevakehi. Miks ei võiks kõrvus kajada Dvoraki Laul Kuule ooperist Russalka…

Kontsert lõppes Rimski-Korsakovi Hümniga Päikesele. Täna annavad orelisuve kontserdi Rapla kirikus organist Kristel Aer ja viiuldaja Kirke Aer.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare