Maris Adoma / Foto: Siim Solman.
Raplamaal Ohekatku kรผlas Mรคnniku talus tegutseb selline vahva ettevรตte nagu Mรคnniku Piimalambad Oร, kes toodab lisaks lambapiimale sellest ka praejuustu ja jogurtit. Tรตsi, enamikule inimestele on lambapiimast valmistatud tooted vรตรตrad ning paljud ei ole piimalammastest vรตib-olla et kuulnudki.
Talu รผmbrus on suur, hoolitsetud ja seal olles tekib tรตeliselt kodune tunne. Mind ja fotograafi vรตtab vastu perekoer, kes uute kรผlaliste peale rรตรตmsalt saba liputab. Aga see ei ole ainus koer, taluรตuel kohtusime veel mitme koeraga, kes on lambakarja truud valvurid.
Taluperenaine Kaisa Tรคhe rรครคgib, et Eestis on ta oma perekonnaga tegelenud piimalammaste kasvatamisega nรผรผd teist suve. Kokku on neil lambaid 96, kellest 6 on lihalambad. Enne Eestisse tulekut elati mรตni aasta abikaasa Priidu, kahe tรผtre ja pojaga Saksamaal, kus tegeleti hobustega. Seal oli tall, kus kasvatati noori sporthobuseid, kes hiljem saadeti edasi Inglise olรผmpiakoondisesse. โSee oli pรคris vastutusrikas tรถรถ, aga samas vรคga huvitav,โ tunnistab Kaisa.
Rohkem kui paar aastat naine oma perega Saksamaal tegelikult elada ei jรตudnudki. Kaisa isa Enn ostis kaks aastat tagasi selle sama talu ja kutsus Kaisa peret tagasi Eestisse. Algul kรผll kaheldi ja mรตeldi, et mida nad siin kรผll tegema hakkavad.
โKuna elasime ise sellises piirkonnas, kust on piimalamba tรตug pรคrit ja nende kasvatamine ka vรคga levinud, siis tuli selline idee, et tooks piimalambad Eestisse, sest tol ajal siin รผldse sellist tรตugu lambaid ei olnud. Nรผรผd on Eestis veel รผks talu Tartumaal, seal peetakse kรผll teist tรตugu, kuid samuti piimalambaid, kes on pรคrit Prantsusmaalt,โ rรครคgib Kaisa.
Piimalambad ja lihalambad erinevad รผksteisest nagu รถรถ ja pรคev
Need Ida-Friisi lambad on spetsiaalselt aretatud piimalammasteks ja algul mรตeldud vรคikestesse talupidamistesse lehma asemele. รldiselt tavalistelt lammastelt piima ei ole vรตimalik saada. Kaisa aga meenutab, et on andmed ja isegi pilt, kui Esimese maailmasรตja ajal Kihnu saarel peeti maalambaid, kellelt lรผpsti piima, sest sรตja ajal ei olnud midagi sรผรผa.
Lisaks piima saamisele seisneb piimalammaste ja tavaliste lammaste puhul erinevus pรคris mitmes asjas. Piimalammaste saba on karvadest vaba, samuti ka pea, jalad ja kรตhualune on puhtad. โNad kรผll kasvatavad paksu villa endale selga, aga strateegilised kohad jรครคvad siiski paljaks,โ tรตdeb taluperenaine. Piimaloomi on ka kergem lรผpsta, sest nad hoiavad head lรผpsihรผgieeni. Kui neil oleks udara รผmber vill, oleks neid palju raskem puhastada.
Kui uurida, kas piima- ja tavalammaste puhul on erinevusi ka nende loomade pidamises, tรตdeb Kaisa, et see erineb รผksteisest samuti kui รถรถ ja pรคev. Kui piimalambaid tahab pidama hakata piimalehmakasvataja, on sellel inimesel tunduvalt lihtsam รผmber spetsialiseeruda.
Lihalambapidaja peab aga alustama sisuliselt nullist, sest esiteks peab oskama piima รคra kasutada ja seda peab ka kvaliteetselt lรผpsma, et see hiljem รผldse tรถรถtlemiseks kรตlbaks. Samuti on need loomad valivamad ja nรตudlikumad sรถรถda ja kรตige muu suhtes. Piimalammast saab suures karjas pidada vรคhemalt 8 aastat muretult.
โSaaks ka edasi pidada, aga siis on see keerulisem, sest et loom on vana, vajab rohkem hoolt ja tiinused on komplitseeritud,โ rรครคgib Kaisa. รldiselt lammaste hingeelu kohta uurides toob taluperenaine vรคlja selle erinevuse, et lihalambad on pigem need, kes neile lรคhenedes jooksu pistavad, aga piimaloomade puhul on vastupidi – nad on sรตbralikud, tulevad lรคhemale ja on uudishimulikud.
Lambapiimast saab nii praejuustu kui ka jogurtit
Selleks, et รผldse toota juustu ja jogurtit, on vaja lambaid lรผpsta. Lรผpsmine kรคib masina abil ja seda nimetatakse kannulรผpsiks. Selle kรคigus lรผpstakse piim vรคikesesse nรตusse ja siis kallatakse รผmber suuremasse. Lambad tulevad kaheksakaupa lรผpsiplatsile ja kahekaupa vรตetakse nad ette. Kaisa avaldab lootust ka uue lรผpsimasina saamiseks Kreekast, kust neile hinnapakkumine tehti. โAutomaatse masinaga, mis peseb ka ise, oleks lambaid vรตimalik palju rohkem pidada,โ nendib perenaine.
Lambapiim ise maitseb justkui lehmakohvikoor, ka rasvaprotsent on neil samasugune. Lambapiim on vaid veidike rammusam ja maitselt magusam, sest sisaldab natuke rohkem suhkrut. โPaljud kardavad lambapiima puhul kasuka maitset. Ma tegelikult ei saagi aru, miks inimesed seda kardavad,โ รผtleb Kaisa naerdes.
Rรครคkides juustu tootmisest, on lambapiim selle jaoks parim, sest selles avaldub tema kogu potentsiaal just juustu tootmise jaoks. Selle piima tรถรถtlemise omadused on ka paremad kui รผlejรครคnud piimaliikidel.
Juustu tegemine kui selline on ise keeruline tehnoloogiline protsess. Esmalt tuleb piim kalgendada, seejรคrel lรตigata juustutera lahti ja seda kuumutada. Siis lรตigatakse juust tรผkkideks, pannakse vormidesse ja pressitakse. Tรผkid pannakse ka kuuma vadaku sisse, sest nii saadakse ta sulamisresistentseks ehk sulamisele vastupidavaks. Lรตpuks juust vaakumpakendatakse ja tegelikult vรตib juba seda praejuustu kohe ka sรผรผa, sest seismist see ei vaja. Kogu protsess vรตtab aega kaheksa tundi ning juustu tuleb teha iga paari pรคeva tagant.
Maitse poolest on praejuust รผsna sarnane tavalise laagerdunud juustuga. Ta on kรผll kreemisem ning kรตrgema rasvaprotsendiga kui tavaline juust, aga eestlaste seas on lambapiimast valmistatud praejuust saanud sooja vastuvรตtu. โMรตnele inimesele meenutab see lausa pannkooke,โ nendib Kaisa.
Jogurti tegemine aga nii keeruline protsess enam pole. Kรตigepealt piim pastรถriseeritakse, siis lisatakse bakterikultuur ja teatud kraadide juures hapendatakse. Kuue tunni jooksul valmibki sellest jogurt. Kuna lambapiim on kuivainerikkam kui lehmapiim, on see jogurt hรคsti paks. Perenaine vรตrdleb seda 20% hapukoorega. Lambapiimast valmistatud jogurtit saab kasutada mitmel otstarbel – salatites, kookides vรตi jogurtitordi tegemiseks.
Et lammastelt head piima saada ja sellest maitsvaid tooteid teha, peab lammastel mรตistagi olema selleks ka hea keskkond. Pere pingutab selle nimel palju ja hetkel plaanib teha laudale juurdeehituse. Nimelt tellisid nad lauda asemel tenthalli, mis on piimalammaste jaoks parem, sest on jahedam ja รตhurikkam.
Nii piima, jogurtit kui ka praejuustu on vรตimalik osta talupere kรคest otse. โKari on veel vรคike, mistรตttu toodangut on liiga vรคhe, et kuskile kaubandusketti trรผgida,โ rรครคgib naine. Mรคnniku talu tooteid vรตib tegelikult nรคha ka suurematel laatadel ja Viimsi taluturul. Samuti saab nautida Raplas asuvas Pargi Restos nende praejuustu.
Kellel tekkis piimalammaste ja toodete vastu huvi, siis Mรคnniku talu plaanib osaleda sel aastal jรคrjekordselt ka avatud talude pรคeval 22. juulil. Huvilistel on vรตimalik tutvuda taluga, piimalammaste kasvatusega ja loomulikult saab osta ka nende tooteid. Kui huvilisi piisavalt, korraldatakse ka tรถรถtube, kus saab piimalammaste kohta rohkem teada, samuti saab tooteid proovida ja oma kรคega lammast lรผpsta. Lisainformatsiooni talu tegemiste kohta vรตib leida nende Facebooki lehelt Mรคnniku Piimalambad Oร.



