RSAnts Uustalu tutvustas Pariisis Eesti toitu

Ants Uustalu tutvustas Pariisis Eesti toitu

Helerin Vรคronen

Teisipรคeval, 23. oktoobril toimus Pariisis Eesti suursaatkonnas eesti toidu tutvustamine, mis oli osa rahvusvahelisest toiduainetรถรถstuse messist SIAL. รœrituse eesmรคrgiks oli leida uusi koostรถรถpartnereid ja tekitada huvi eesti toidu ja riigi vastu.


Stiliseeritud toiduainete vรคljapanekul olid ostujuhtidele, ajakirjanikele, blogijatele ja toidukriitikutele vรคlja pandud 24 Eesti toiduettevรตtte nรคidised. Nende hulgas olid ka Raplamaalt pรคrit Minna marmelaadid.
ร–รถbiku Gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu oli aga valitud pakkuma suupisteid.
Uustalu pakkus 12 erinevat sorti suupisteid, mille valmistamisel oli kasutatud meie enda kohalikku toorainet ja just neid, mis mรตeldud ekspordiks. Kasutatud oli nรคiteks kala ja liha.
Suupisted maitsesid Uustalu sรตnul kohaletulnutele ja eriti suurt huvi tundsid toidukriitikud tema isiku ja ta tegemiste vastu. Korduvalt kรผsiti temalt, miks tal veel Pariisis oma restorani pole ja kunas see tuleb. Uustalu pidi kรผll nende kurvastuseks tรตdema, et selliseid ambitsioone tal praegu ei ole.
Eesti ja Prantsusmaa toitude erinevuse kohta sรตnas Uustalu, et see on pรคris suur. Nii toorained kui toidukultuur on erinevad. Nรคiteks ei ole meil veel selliseid viinamarjaveine, nagu Prantsumaal on harjutud sรถรถgi kรตrvale jooma. Eks siin mรคngib oma rolli ka viinamarjade jaoks sobilik kliima. Samas on meie siidrid ja kรคsitรถรถรตlled kรตrgel tasemel ja meid joogikultuuri kaardile viinud.
Tรถรถ mรตttes ei pidanud Uustalu eesti toidu tutvustamisรผritust vรคga suureks kogemuseks, kuid uueks kogemuseks oli mรตningate erinรคoliste toiduainete kokkupanek. Nรคiteks mulgi kapsas koos prantsuse kรถรถgist tuntud kroketitega, lisanditena veel suitsuaioli ja seakรตrned.
Toidukriitikule pakkusid suurt huvi ka suupisted, kus omavahel olid kokku pandud verikรคkk ja vutimunad. Nii et meie maalรคhedane toit oli serveeritud lausa kuninglikus vรตtmes. Kuna Uustalu on tรถรถtanud Londonis, on oskused ja kogemused tal selleks olemas.
Nรคdal enne รผritust rรครคgiti eesti toidu tutvustusรผritusest Prantsusmaa lehtedes vรคga palju ja just selles vรตtmes, et sinna tuleb Eesti kokk ja pakub ehedat eesti toitu. See oli ka ilmselt pรตhjus, miks kohale oli tulnud nii palju toidukriitikuid, kes teevad koostรถรถd maailmakuulsate kokkadega. Uustalul on hea meel tรตdeda, et tema number on nรผรผd nende kriitikute telefonilistis olemas.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kรตiki kommentaare