OlemusluguAnts Uustalu tunneb, et ta on just seal, kus ta olla tahab

Ants Uustalu tunneb, et ta on just seal, kus ta olla tahab

Helerin Vรคronen

Kui mรตelda, kes on see inimene, kelle nimi seostub Raplamaal kรตige enam toidu ja kokandusega, tuleb esimesena paljudel ilmselt pรคhe Ants Uustalu. Populaarsust on ta aastatega kogunud peakokana nii meil kui ka Londonis, teinud erinevaid kokasaateid ning toitlustanud ka vabariigi aastapรคeval presidendi vastuvรตtule kutsutuid.

รœle viie aasta on Uustalu pidanud Kuimetsa metsade vahel ร–รถbiku Gastronoomiatalu, mille kuulsus on levinud ka Eestist kaugemale.
Paar pรคeva enne meie kohtumist lรคks eetrisse saate โ€œEesti parim pagarโ€ neljas hooaeg, kus Ants on olnud algusest peale kohtunik. โ€œLรคbi aegade on seal olnud selliseid teravaid pliiatseid. Kui sa alguses seda retsepti loed, mรตtled, et see ei tohiks toimida, kuid mingil pรตhjusel maitsed tรถรถtavad,โ€ sรตnas Ants ja kiitis saates osalejaid. Proovige ise suvel kuuma ahju ees kรผpsetada, samal ajal kui kaamerad kรคivad ja kohtunikud kritiseerivad. Nii et need, kes selles saates finaali jรตuavad, on tรตeliselt tugevast puust inimesed ja vรคga hea kรคega.

Vabariigi aastapรคeva tรคhista eriliselt

Reklaam:

รœks koht, kus Ants oma teadmisi ja oskusi on demonstreerinud, on presidendi vastuvรตtud Eesti Vabariigi sรผnnipรคeval. Ta on olnud seal 5-6 aastal nii taustajรตuna kui ka pakkunud enda menรผรผd. Sel aastal tahaks ta aga olla sel pรคeval vaba. Presidendi vastuvรตtul toitlustamise periood on tema jaoks lรคbi, lisas Ants Uustalu.
Muidugi ei saanud jรคtta kรผsimata, mida ta soovitaks pidupรคeval eestlastel oma toidulauale panna. Traditsioonilist pidulauda Ants vรคga ei toetagi, konkreetset sรถรถgisoovitust ta aga ei anna ja soovitab sel korral riigi sรผnnipรคeva teistmoodi pidada. โ€œMinu arust vรตiks seda pรคeva tรคhistada รผldse vรคlirestoranis vรตi koos sรตpradega sรผรผa tehes. Eesti Vabariigi sรผnnipรคeval vรตiks olla seda koostegemist rohkem ja katsetada retsepte, mida ei ole varem tehtud.
Kui me aga rรครคgime Eesti kohalikust toidust, siis on riigi sรผnnipรคev kehval ajal. Keldrid on selleks ajaks tรผhjad ja loomad metsas kadunud. Tรคiesti vale aeg pidude jaoks! Ma ei arva kรผll, et see sรผnnipรคev peaks olema mingi suure sรถรถgi ja alkoholiga, see vรตikski olla matk vรตi midagi muud toredat. Vaba aeg on nii kallis, et tehke perega midagi, nรคiteks metsas lรตket. Ma ise รผritan kรผll vรตtta vaba pรคeva. Ehk lรคhen metsa, kuid kindlasti ma ei tee sรผรผa seekord,โ€ arvas Ants.
Oma juurtelt on mees hoopis Saaremaalt pรคrit. ร–รถbiku taluni tรตi teda aga armastus rehielamu tรผรผpi majade vastu. Pรคrast Londonist tagasitulekut tekkis Antsul soov seda tรผรผpi maja osta, mida saaks ise korda teha, ning tema tee ristus ร–รถbiku taluga. Jรคrgmine aasta saab see talu 100 aastat vanaks ja on lootust, et selleks ajaks on see lรตpuks pรคriselt valmis. Maja ehitajast teab Ants rรครคkida, et vรคidetavalt oli tegemist รผhe Rapla tellisetehase omanikuga, kes tรตi maja ehituseks tellised hobuvankriga รผle raba. Vene aja saabudes sattus peremees aga Siberisse.
Enne minekut andis ta suusรตnalise lubaduse elada ja talu edasi ehitada รผhele oma sรตbrale. Tollel sรผndis seal majas kolm tรผtart, kellest รผks on nรผรผd maja vaatamas kรคinud ja vรคga รตnnelik, et tema sรผnnikodu on taastatud.
Maja ostmise aastal, 2010, ei paistnud hoone vรตsa seest vรคljagi. Ants รผtles naerdes, et paljud kohalikud imestasidki, et kuidas see maja sinna tekkis, teadmata, et see on seal juba 100 aastat olnud. Kolhoosiaja lรตpust saadik ei elanud seal aga kedagi, nii et alguses oli see ikka vรคga รตnnetus seisus. Ants viipas kรคega, nรคitamaks, kuskohas oli olnud pรตrand mรคdanenud ja millised palgid jรคttis ta meelega alles, et oleks nรคha, millised olid hoone veekahjustused. Peale pรผstpalkseinte on alles originaalsed paekivimรผรผrid. Kรตik muu on jupphaaval lahti vรตetud ja uuena รผles ehitatud. โ€œMidagi ilusat siin alguses ei olnud, kuid mulle ikkagi meeldis, kuna see oli kรคsitรถรถtellis, Raplast pรคrit,โ€ sรตnas Ants.
Taastamis- ja renoveerimistรถid hakkas Ants tegema pรคrast majaostu, kuid suurem ehitamine sai alguse 2015. aastal. Selle aasta eesmรคrk on peale suure saali ehitustรถรถde, mis peaaegu lรตpusirgel, valmis teha terrass ja vรคlikรถรถgid. โ€œTรถรถd on selle kohaga palju olnud ja jรตudumรถรถda teen edasi. Mulle see meeldib, protsess on nii รคge olnud,โ€ sรตnas Ants rahulolevalt.

รœle viie aasta on Ants Uustalu pidanud Kuimetsa metsade vahel ร–รถbiku Gastronoomiatalu, mille kuulsus on levinud ka Eestist kaugemale. Foto: Siim Solman

Austa koka aega

ร–รถbiku gastronoomiatalu on Ants pidanud nรผรผdseks viis ja pool aastat. Restoran on lahti kolmapรคevast pรผhapรคevani. Kรตige tihedam aeg on Antsu sรตnul novembri keskelt jaanuari lรตpuni. Puhkepรคevad olid kรผll viimati 24. ja 31. detsember ja รผks tiimipidu. Ants loodab, et pรคrast kiiret veebruari lรตppu tuleb mรคrts rahulikum.
โ€œSee periood, kus oled 60 pรคeva tรถรถl, ei ole normaalne. Detsembris pidin iga pรคev รคra รผtlema viiele seltskonnale. Mรตtlesin, kas Tallinnas ka sรผรผa saab vรตi mis toimub. Aga eks jรตulude ajal ongi head restoranid alati tรคis,โ€ sรตnas Ants ja lisas, et tal pole poole aasta jooksul olnud vaba hetke. Suvest saadik seisab tal garaaลพis sepa valmistatud lauapealne grill. Selleks aga, et hakata klientidele selle peal sรผรผa tegema, oleks Antsul vaja kahte vaba pรคeva, et lรคbi mรตelda tooraine, teha menรผรผ ja ise seda proovida. Lootust on, et mรคrtsis ta leiab lรตpuks need paar vaba pรคeva. Selleks ajaks normaliseeruvad ka jรคrjekorrad.
โ€œPraegu on jรคrjekord umbes kaks nรคdalat, seda ollakse valmis ootama. Aga kui sul jรคrjekord restorani on kaks ja pool kuud, siis klient ei viitsigi enam helistada. See hull defitsiit hakkab รผhel hetkel sulle endale vastu tรถรถtama. Helistada tasub kรผll ikka, kuigi selline renomee on juba tekkinud, et ร–รถbikule ei saa sรถรถma tulla, see on pidevalt kinni.โ€
รœks teenus, mida ร–รถbiku pakub, on kinkekaart, mida saab kasutada nii รตhtusรถรถgi kui ka koolituste jaoks. Kuid vahel juhtub sedagi, et kinkekaardi omanik avastab รผhel hetkel, et selle kehtivusaeg on lรคbi. โ€œSelle kaardi eesmรคrk ongi see, et ma saan sellega planeerida oma restorani inimeste voogu. Kui inimene laseb tรคhtaja รผle, siis ma ei saa midagi teha. Kui me neid reegleid paika ei pane, lagunebki maailm รคra. Kui natukene on lรคbi, nรคdal-kaks, siis muidugi saab. Aga kui ikka pool aastat mรถรถdas on, siis enam mitte. See nรคitab inimese enda distsipliini ja suhtumist elusse,โ€ seletas Ants.

Gastronoomiatalu kui elustiil

Reklaam:

รœhtegi negatiivset kogemust Antsul klientidega olnud ei ole. ร–รถbikule lรคhevad siiski inimesed, kes on vรคga toiduteadlikud ja intelligentsed. Vahemaa, hind ja etteteatamine paneb kliendibaasi paika. Sรตbrapรคev oli aga restorani jaoks huvitav. รœks naine oli pool aastat vรคga tahtnud ร–รถbikule sรถรถma tulla, kuid ei olnud saanud. Lรตpuks tegi mees talle restoranis kรคigu sรตbrapรคeva รผllatuseks, reserveerides restorani ainult neile kahele. Selliseid eksklusiivseid kรผlastajaid kรคib ร–รถbikul teisigi, tรคitsa tavaline on, et tullakse helikopteri, limusiini vรตi eraautojuhiga. Ka Valgast ja Kihnust on just selle restorani pรคrast kohale sรตidetud.
Nii et sellel kohal linnast vรคljas on oma vรตlu. Ja mitte ainult klientide jaoks. Ka Ants ise leiab, et ta on oma karjรครคris just รตiges paigas. โ€œSee on see koht, kus ma tahan kรตige rohkem olla, siin on mรตnus. Saan ise sรผรผa teha, saan ise teenindada, saan kรตike ise teha. Meil on ka vรคga รคge tiim, kes on kรตik see aeg minuga koos tรถรถtanud. Nad on tublid inimesed, kes teevad oma tรถรถd suure pรผhendumise ja armastusega.โ€
Restorani minnakse mitte ainult selleks, et kรตht tรคis saada, vaid selleks, et saada head emotsiooni toidust, disainist ja teenindusest. Ants sรตnabki, et see talu ise on olnud hรคsti paljudele eeskujuks. Paljud tulevad ja leiavad, et hakkavad samuti maal olevat talu korda tegema, kuna ร–รถbiku disain on lihtsalt niivรตrd inspireeriv.
Antsu jaoks on gastronoomiatalu pidamine elustiil ja kuigi tal ei ole kogu tegutsemise aja jooksul olnud kuud, mil ta ei ole omadega plussis olnud, ei pea ta seda kohta รคritegemise eesmรคrgil. โ€œTรคitsa huvitav on see viis ja pool aastat olnud, endal on selline tunne, et alles nรผรผd hakkan sรผรผa tegema. Restorani mรตttes on viis aastat selline 20-aastane noormees, kes on juba saanud midagi aru, kuid pikalt on veel minna,โ€œ sรตnas Ants ja lisas, et paljud restoranid lรคhevadki esimese viie aasta jooksul pankrotti, eriti kui ei tehta asja sรผdamega.
โ€œEga see restorani pidamine ole mingi meelakkumine. Kรตik need asjad, mis restoranil pรคrsivad kรตrget kasumit, on meil kรตige kรตrgemad. Meil on kรคibemaks 20%, mujal Euroopas on see 4, meil on elekter รผks Euroopa kallimaid, tooraine on รผlikallis ja tรถรถjรตumaksud on meil jube kรตrged. Eestis restorani pidades pead olema tรตsine fanatt.โ€ Ants ise ei kurda, kuna renti ta maksma ei pea ja tal on tubli personal. Oma restorani reklaamimisega ei ole ta ka pidanud รผlemรครคra vaeva nรคgema. Jutud koha headusest liiguvad suust suhu.
Suure restoraniga vรตrreldes on kรผlastuste arv kรผll tagasihoidlik, kuid vahe on ikka sees, kas panna rรตhku kvaliteedile vรตi kvantiteedile. โ€œMa ei ole see inimene, kes teeb รคri numbrite pรคrast, ma teen seda sellepรคrast, et mulle meeldib seda teha. Kui mรตistlikult majandada, saab hakkama. Kasutad mรตistliku hinnaga toorainet ja vรตtad sellest 100% ja rohkemgi,โ€ seletas Ants.

Turundusartikliks on puhas toit ja vanad traditsioonid

ร–รถbiku Gastronoomiatalu teenuste hulka kuuluvad viimased kaks aastat ka rabamatkad, mille kรคigus lรตkkel sรผรผa tehakse, ning kooskokkamised. Mรตlemad on rahva seas รครคretult populaarsed, nii et tahe hรคsti sรผรผa ja ise sรผรผa teha on eestlastele aina omasem.
Eestlase toidukultuur on kรผll ajaga pรคris palju muutunud, kuid Antsu arvates muutub see vรคga รตiges suunas. โ€œMeie toidulaud muutub tervislikumaks ja kergemaks. Eestlane on tegelikult vรคga toiduteadlik inimene vรตrreldes teiste rahvastega. Kui suurriigid lรคhevad vรตileibade ja jumal teab mille peale รผle, siis eestlane kokkab ikka pรคris palju kodus ja meil on sรคilinud vรคga palju seda sissetegemise oskust. Marineerimine, hapendamine, saiade-leibade kรผpsetamine – need on oskused, mida nรคiteks rootslased tรคitsa taga nutavad. 60-ndatel vรตttis valitsus vastu otsuse, et teevad igasse ilmakaarde suure lao, kuid sellega kaotasid nad รคra oma keldrid, ei olnud vajadust varuda.
Ma usun, et oleme riik, kus saab tervislikult toituda. Juba tรคna ma nรคen, kui toiduteadlikud on noored. See on tore, et inimesed uurivad, millest on toit tehtud ja kuidas seda teha,โ€ rรตรตmustas Ants ja lisas, et just meeste hulgas kasvab see teadlikkus aina enam. Tal endal on palju sรตpru, kes tahavad koos temaga kokata.
Need vanad oskused ja teadmised vรตiks Antsu arvates olla just see meie Nokia, et me saaks ka saja aasta pรคrast head hapendatud kurki. Vinnutamise ja kuivatamise osas oleme tema arvates kรผll veel lapsekingades, kuid ka see trend kogub meil aina enam populaarsust.
โ€œSellised asjad on elus รคgedad, see loob toidukultuurile vundamendi ja selle eest tuleb seista ning seda sรคilitada,โ€ sรตnas Ants ja lisas, et samas ei tohi รคra unustada ka uusi tehnoloogiaid ja nรผรผdisaegsust.
Kuidas aga turundada Raplamaad toidu abil? Peale kartulivorsti ei seostu รผkski toit otseselt Raplamaaga, kuid turunduse vรตtmeteguriks vรตiks Antsu arvates olla meie pรตllumehed. โ€œRaplamaa restoranid saavad รคgedad olla siis, kui sul on รคge tooraine. Kui sul seda ei ole, vรตid sa vehkida nugadega palju tahad, see ei tรถรถta,โ€ sรตnas Ants. Ta arvas, et me peame รผles leidma need pรตllumehed ja talunikud, kes on oma toote รผle uhked, ja neid senisest enam pildile saama.
Oma toidukoolitustega on Ants kaks aastat kohaliku toidu vรครคrtuslikkuse teemat tรตstatanud, kuid รผhel hetkel tuleks tรถรถle saada ka OTT (otse tootjalt tarbijale). Kohilas see toimib, mujal vajab veel mingit tรตuget. Ants on aga optimistlik ja usub, et รผhel pรคeval saab see toimima.
Paar pรคeva enne intervjuud saabus Ants Barcelonast, kus peale huvitava kogemuse, kuidas kokad vahetpidamata leti taga sรผรผa teha kรผtsid, sai ta proovida huvitavaid mereande, mille tรคpset nimetust Ants รถeldagi ei osanud. Pildil nรคgid need vรคlja nagu molluskid vรตi konnajalad. Kรตige veidram toit valmis aga kunagi โ€œRingvaateโ€ saates, kus otsustati, et sรผรผa tuleb teha rotist. Looma tapmine oli kรผll hull, kuid maitse ei olevatki Antsu sรตnul koos pรคhkliรตli ja rรถstleivaga kรตige halvem olnud.
Kรตige enam naudib Ants ise Vahemere kรถรถki, kuna ta on suur mereandide fรคnn. Ja eriti heaks peab ta selles valdkonnas Hispaania kรถรถki. Skandinaavia kรถรถgi puhul hindab Ants selle innovatiivsust. Iga riigi kรถรถgil on aga midagi huvitavat pakkuda.
ร–รถbiku Gastronoomiatalust lahkudes tuleb tรตdeda, et pakkuda on sel kohal paljutki ja nii restoran kui ka selle peremees Ants Uustalu on tรตelised Raplamaa pรคrlid, mis/kes pakuvad ehedaid emotsioone ja rikkalikult inspiratsiooni.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kรตiki kommentaare