5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedJärvakandi hooldekodu leidis uue operaatori

Järvakandi hooldekodu leidis uue operaatori

 Möödunud aasta lõpus kuulutas Kehtna vald välja konkursi Järvakandi hooldekodule uue operaatori leidmiseks. Konkurss on lõppenud ja parim pakkumine edukaks tunnistatud. Tänaste kokkulepete kohaselt alustab uus operaator juba järgmisel kuul.

Kehtna abivallavanem ja konkursi komisjoni esimees Katrin Velleste ütles, et vald otsustas hooldekodule uue operaatori otsida, sest hooldekodu on väga kehvas seisus ja vajab põhjalikku remonti. Kuigi vald sai riigilt toetust hooldekodu energiatõhusamaks muutmiseks, ei oleks sellest piisanud hoone täielikuks renoveerimiseks. Tingimuste tänapäevasele tasemele viimiseks eeldab hooldekodu täiendavaid investeeringuid ja seda on valla rahakoti jaoks liiga palju.
Mitu kuud tagasi lahkus ametist ka hooldekodu juhataja. Tema kohusetäitjaks määrati raamatupidaja, kes hoidis asjadel silma peal ja oli vallaga tihedas suhtluses, kuid vallas jõuti seisukohale, et mõistlikum on hooldekodule uus operaator leida, kes renoveeriks hoone ja võimaldaks hoolealustele parimat võimalikku teenust. Uue operaatori otsustada jääb ka see, kuidas lahendada juhiküsimus. Samuti kantakse talle üle riigilt saadud toetus energiatõhususe tõstmiseks.

Hoone vajab renoveerimist

Välja kuulutatud konkursiga otsiti Järvakandi hooldekodule uut rentnikku ja operaatorit järgmiseks 20 aastaks. Operaatorteenuse pakkuja kasuks seatakse ka hoonestusõigus hooldekodu kinnistul. Konkursi tingimused nägid ette olemasoleva 23 üldhooldusteenuse koha säilitamist selle aja jooksul, investeeringute tegemist hooldekodu hoonesse ning eelisjärjekorras Kehtna valla elanike hooldusteenusele vastuvõtmist.
Konkursile laekus kaks pakkumist. Need tegid Kaerepere Hoolekandekeskus OÜ ja OÜ Balti Sotsiaalteenused. Viimane tegi suurema pakkumise hoonestusõiguse eest ning tunnistati seega paremaks. Eelmisel esmaspäeval toimus kohtumine OÜ Balti Sotsiaalteenused, vallaesindajate ja hooldekodu töötajate vahel. Seal tutvustati uue operaatori tulevikuplaane ja esialgseid visioone.
Operaatorteenust hakkab tänaste kokkulepete alusel OÜ Balti Sotsiaalteenused pakkuma 1. juulist. Hoonestusõiguse seadmine viiakse ellu järgneva kolme kuu jooksul.
Velleste sõnul on täna raske võitjale hinnangut anda. „Aeg näitab,” ütles ta. Võitja kasuks räägib asjaolu, et tegemist on MTÜ Elupuu järglasega, kellel on pikaajaline kogemus hooldekodu pidamisel.

Plaanid palju suuremad

OÜ Balti Sotsiaalteenused juhatuse liige Raivi Juks ütles, et edasiste plaanide ettevalmistus on alanud. Nagu ka konkursitingimused ette nägid, on kohustus olemasolev hoone renoveerida. See loodetakse järgneva aasta jooksul teostada. Renoveerimise ajaks paigutatakse hooldekodu inimesed kooli internaadimajja. Juksi sõnul ei vasta see hooldekodu standarditele ja vajab kohandamist. Kuna täna on õhus veel mitmeid küsimusi näiteks sellega seoses, kui palju eeltööd vajab internaadimaja ja kui kiiresti õnnestub inimeste üleviimine korraldada, on Juks ettevaatlik tähtaegade väljaütlemisel.
„Kuid meil on palju suuremad plaanid. See maja on liiga väike,” rääkis Juks. Mees ütles, et tegelik eesmärk on luua Järvakanti Eesti moodsaim hooldekodu. Selleks kavandatakse majale suuremat sorti juurdeehitust. Ka need plaanid on juba töösse lükatud ja esialgsed visioonid olemas.
Eesti moodsaima hooldekodu rajamisel peetakse silmas kolme aspekti. Esimene neist puudutab töötajaid ja nende töötingimusi. Juksi sõnul saavad hooldekeskuses olema tänapäevased tingimused ja moodsad abivahendid, mis töö tegemist lihtsustavad. Selle näiteks tõi ta lamajate tõstmise, liigutamise ja pesemise, mille tarbeks luuakse spetsiaalsed kohandatud ruumid.
Teisalt pööratakse tähelepanu hooldekodu elanikele. Tänased hooldekodud on suures osas natuke nukrad kohad, aga Järvakanti kavandatakse oluliselt inimväärsemat hooldekeskust. Kolmas aspekt on just hiljutiste sündmuste valguses üles kerkinud ja see on erinevate epideemiate ja nakkuspuhangute ennetamine. Selleks jagatakse hooldekeskus tsoonideks. Nii on eraldi tsoonides külastajad, töötajad ja hoolealused ja see peaks minimeerima nakkuste leviku. Koos juurdeehitusega peaks Järvakanti tekkima kuni 100-kohaline nüüdisaegne hooldekeskus.
Juks selgitas, et Järvakandi hooldekodu on nende jaoks pelgalt esimene samm Baltimaid hõlmava hooldekeskuste võrgustiku rajamisel. Teatavasti on Rapla vald pikka aega otsinud sobivat lahendust enda hooldekeskuse rajamiseks ning sealgi on võetud suundumus vaadata erakapitali poole. Juks tunnistas, et nad on kindlasti huvitatud ka Rapla hooldekeskuse projekti arengutest. Samas märkis ta, et praegu võetakse rahulikult ja tegeletakse Järvakandi hooldekoduga.

Kalbu suleb uksed

OÜ Balti Sotsiaalteenused juhatusse kuuluv Rein Järvik on samal ajal ka MTÜ Elupuu juhatuse liige. MTÜ Elupuu alla kuulub Kalbu külas asuv 36-kohaline hooldekodu. Järviku sõnul viiakse esmalt MTÜ Elupuu tegevus koos varadega OÜ Balti Sotsiaalteenused alla. See protsess on käima lükatud. Kaugemas tulevikus ootab aga Kalbu hooldekodu tõenäoliselt ees sulgemine. Järvakandi moodsa hooldekeskuse valmimisel ühendatakse see Kalbu hooldekoduga ja valda jääb alles ainult üks hooldekeskus.
Kehtna inimestele jääb Järvakandi Kalbu külaga võrreldes märkimisväärselt kaugemale. Järviku sõnul on aga juba täna Kalbu hooldekodus inimesi kogu Eestist. Ja ka Kehtna enda valla inimeste lähedased asuvad üle terve suure valla. Ta leidis, et tänasel päeval viiakse lähedased hooldekodusse, kuhu õnnestub koht saada, ja ei eeldata, et see on elukoha vahetus läheduses.
Abivallavanem Katrin Velleste ütles, et Kalbu hooldekodu sulgemine on ehk alles lähema kolme aasta plaan. Seni, kuni Järvakandi hooldekodusse pole tehtud vajalikke suuri investeeringuid, jätkavad mõlemad asutused tegevust.
Mõte, et valda jääb kahe hooldekodu asemel üks tänapäevane hooldekeskus, on Velleste arvates mõistlik. Balti Sotsiaalteenuste esialgset visiooni juurdeehitusest on vald näinud seni ainult pildi kujul. „See on ilus,” kommenteeris Velleste. Samas puudub veel sisuline lahtikirjutus, mille lubas arhitekt juuni lõpuks. „Siis saab kindlasti pilt selgemaks. Aga plaanid on suured ja loodame, et need realiseeruvad,” ütles Velleste.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare