-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedVabaduse Väljakul meenutatakse juuniküüditamise ohvreid „Pisarate vaguni“ installatsiooniga

Vabaduse Väljakul meenutatakse juuniküüditamise ohvreid „Pisarate vaguni“ installatsiooniga

Stina Andok

Pühapäeval, 14. juunil möödub juuniküüditamisest 79 aastat. Sündmuse mälestamiseks tuuakse Tallinnas Vabaduse väljaku ekraanile ülevaade rohkem kui 12 000 represseeritu nimega, keda 1941. aastal toimunud juuniküüditamine otseselt puudutas. Nende hulgas on küüditatud ja vangilaagrisse saadetud, need, kes põgenesid või end varjasid ning Siberisse küüditatud peredes sündinud lapsed. Lisaks on nimekirjas 1940. aastal küüditatud Konstantin Pätsi ja Johan Laidoneri perekonnad.

MTÜ Inimõiguste Instituut ja Aet Kukk on välja töötanud idee, millest sündis juuniküüditatute mälestusinstallatsioon “Pisarate vagun”, mis kujutab endast rongivagunit, sümboliseerides ühte neist 490, mis vedas inimesi Siberi laagritesse. Vagun täidetakse siniste õhupallidega, mis on omakorda küüditatute pisarate sümboliks.

Ürituste ja installatsioonidega mälestatakse süütuid inimesi, kes langesid okupatsioonivõimude ebainimliku terrori ohvriks. Mäletades loodetakse, et taolised inimsusevastased kuriteod ei kordu enam kunagi.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare