Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kriisitoetus aitas ka Raplamaa ettevõtetel keerulisel ajal nina vee peal hoida. Raplamaa Sõnumid võttis ühendust viie kohaliku ettevõttega, et uurida, millised mõjud on kriisil olnud ja kuidas on sellest välja tuldud.

Eelmise nädala seisuga oli EAS-i kriisitoetust saanud 55 ettevõtet, kelle juriidiline aadress asub Raplamaal. Enamik neist on väikeettevõtted, nende seas on ka kaks majutus- ja kuus toitlustusettevõtet ning üks turismiteenuse pakkuja. Kokku on Raplamaalt esitatud 105 taotlust ning osa neist oli eelmise nädala seisuga veel menetluses. EAS-i makstud kriisitoetused ulatusid Rap­lamaal 2739.70 eurost kuni 26 506.13 euroni ühe ettevõtte kohta. Kõige tavalisemad olid 3000 ja 5000 euro suurused toetused.

Rapla Axis OÜ
Prillipood Rapla Axis OÜ oli suletud 26. märtsist kuni 4. maini. Tegevjuht Vaike Ruut selgitas, et kuna teenindus eeldab otsekontakti kliendiga, ei olnud võimalik eriolukorras majandustegevust jätkata. Selle tulemusel jäi kauplusel saamata pooleteise kuu käive. EAS-i toetus on 5000 eurot. “Tänu EAS-i toetusele loodame jätkata oma majandustegevust,” ütles Ruut.

Luhtre turismitalu
Märjamaa vallas asuv Luhtre turismitalu oli suletud 12. märtsist kuni 10. juunini. Turismitalu perenaine Marje Schmidt ütles, et selle ajaga tekkis ettevõttele kahju 60 000 eurot. Lisaks jäid ära plaanitud investeeringud ja ehitused. Schmidt ütles, et kogu kinnioldud aeg oli tema jaoks suur mure ning puhkusena seda võtta ei saa. “EAS-i toetusest oli väga suur abi, maksud saime ikka makstud. Süda on rahul. Kui teist lainet ei tule, jääme ellu,” ütles Schmidt. EAS-i toetus oli 15 071.97 eurot.

Järvakandi klaasimuuseum
Mais ja juunis on Järvakandi klaasimuuseumis ja klaasikojas aasta kiireim aeg kooliekskursioonide vastuvõtmisel. OÜ Klaasistuudio juhataja Eero Vaikre ütles, et kõik need grupikülastused on sel aastal ära jäänud. “Tavapärane suvealguse töine kalender on broneeringutest tühi,” ütles ta. Klaasipuhumise töötoad on samuti ära jäänud. Osalt seetõttu, et klaasisulatusahi on hooaja edasilükkumise pärast olnud välja lülitatud, osalt eriolukorra piirangute tõttu. Veel võib välja tuua, et OÜ Klaasistuudio sõltub turismist, eriti Tallinna vanalinna külastavatest välisturistidest, kes ostavad kohapeal valmistatud meeneid ja klaassuveniire. Kuna piirid olid kinni (ja osaliselt on veel tänagi), on toodangu müük edasimüüjatest käsitöö- ja kunstigaleriides kukkunud nulli. See kõik kokku näitab, et koroonakriisi mõju klaasimuuseumi tegevusele on olnud väga suur.
“Koroonakriisi mõju on meie ettevõttele väga suur. Tavaliselt alustame hooaega paralleelselt turismi elavnemisega aprillis, aga nüüd saame taas tootmistööga alustada alles juunikuus,” sõnas Vaikre. Praegu aitab Klaasistuudiol jalgu alla saada üks ootamatu ning mahukas tellimustöö. “Kui tellimustöö on tehtud, siis loodan, et majanduse ja turismihooaja paranedes on põhjust tööd jätkata. Vastasel juhul olen sunnitud klaasisulatusahju enne suve lõppu kulude vähendamiseks taas välja lülitama,” lausus Vaikre. EAS-ilt saadi kriisitoetust 3000 eurot, mis on Vaikre sõnul läinud peamiselt palga maksmiseks.

Minna Sahver OÜ
Käsitöömarmelaade tootev Minna Sahver OÜ oma uksi kriisiperioodil kinni ei pannud. Töötati edasi poole koormusega. Kuude lõikes langes aga müügikäive ja töömaht 30-50 protsenti. “Võtame asja rahulikult ja liigume edasi samm-sammult ja päev korraga. Arvan, et koroonakriis näitab meile, kuidas raskes olukorras hakkama saada ja ellu jääda. Selliseid asju tuleb elus ja ettevõtluses ette, tugevamad ja ümberorienteerujad tulevad sellest välja. Meile on kriis olnud küll rahulikum aeg, kuid samas ka teguderohke, sügisel tuleme uue tootega välja,” lausus tegevjuht Siret Elmi.
Kuigi tootmistegevus jätkus, tühistasid ekskursioonigrupid oma külaskäigud. See-eest on külas käinud üksikud perekonnad ning elavnenud on eksport Saksa turule. EAS-i toetust saadi 5000 eurot. “Sellest on väga suur abi. Suvel müüakse meie tooteid põhiliselt turismipiirkondades – sadamates, laevadel, lennujaamas, vanalinna poodides – ja need kohad on hetkel eriti vaiksed. Tänu EAS-i toetusele elame suve üle. Sügisel hakkame valmistuma jõuludeks ja siis läheb olukord paremaks,” ütles Elmi.

Suur Seiklus OÜ
Andres Lääne ütles, et märkimisväärset jälge on keeruline kirjeldada, kuid samas ei saa ka öelda, et koroonakriis üldse mingit mõju ei avaldanud. “Tegevus oli peatunud ning samuti päringud meie valdkonnas kõige aktiivsemaks perioodiks. Teiseltpoolt oli aga palju aega mõelda ja korrastada oma tegevust ja üldse ettevõtet “kriisikindlamaks”. Suuremast jäljest päästis kindlasti see, et ettevõttel on väikesed kohustused ja pigem projektipõhine meeskond,” rääkis Lääne.
Küll aga tühistati märtsis, aprillis ja mais broneeritud matkad ning tavapärased sündmused lastele ja noortele, mis tavaliselt kooliaasta lõppu planeeritakse. Jäid tulemata ka päringud suvepäevade korraldamiseks ja muudeks suvesündmusteks. Nüüd Lääne sõnul olukord juba taastub ja suve keskele ning teise poolde julgetakse planeerida meeskonnasündmusi. Samas seekord varasemate aastatega võrreldavat suve ei tule. EAS-i toetus oli 3000 eurot. “Toetus aitab sellest küllaltki lühikesest mõõnast valutult üle saada. Kindlasti jääb nii mõnigi ettevõte tänu toetusele edasi toimetama,” märkis Lääne.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare