9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
KultuurKristiina Ehini uusim luulekogu jutustab ajatust janust

Kristiina Ehini uusim luulekogu jutustab ajatust janust

Tänavu kevadel avaldas Kristiina Ehin oma üheksanda luulekogu pealkirjaga „Janu on kõikidel üks”, milles arutletakse eestlaseks olemise, inimlikkuse, sügavate tunnete ja selle üle, kuidas ajavool meid oma pisikestes tundmustes suurema olemisega seob.

Teose kirjastamist oli soovijatel võimalik toetada Hooandja platvormil internetis ning neid soovijaid leidus omajagu. 375 toetajaga kogus autor üle 10 000 euro, tublisti rohkem, kui oli eesmärgina üles seadnud.
Ehin on kirjeldanud, kuidas jõudis temani teadmine, mis saab olema teost kandev mõte ehk janu. See teadmine tekkis tal tänu unenäole, milles tajus oma juurteks muutunud jalgadel tapvat janu ning ta kosutas neid jõeveega. Seejärel nägi ta jõepinnal peegelpildina möödunud aegade sündmusi ja piltidelt tuttavaid nägusid ning taipas, et tegemist on Ajajõega.
„Tundsin ka, et meie juured on alati janused. Sellest sündis raamatu pealkiri “Janu on kõikidel üks”. Janu puhta vee järele, teadmiste ja vaimsuse järele, armastus- ja arengujanu on inimkonda läbi aegade ühendanud,” selgitab autor Hooandja lehel.
Teose on kujundanud kunstnik Gabriela Liivamägi-Urm, kes on loonud fotokollaažid inspireerituna autori eespool mainitud unenäost ja ka loomingust. Raamatu küljendas endine Santiago ülikooli graafilise disaini õppejõud Diego Almeyda.
Kaunite ajalooliste viidetega läbi põimunud ja enesesse vaatavate luuleridade kõrval on kogumikus ka autori enda suguvõsast jutustavaid luulelugusid, aga ka poliitilisi ning ühiskonnakriitilisi luuletusi.
Juulis on lubanud Kristiina Ehin oma uut luulekogu esitleda ka Raplas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare