-6.3 C
Rapla
Pühapäev, 3 dets. 2023
UudisedKümme protsenti Järvakandi klaasitehase toodangust jääb kodumaale

Kümme protsenti Järvakandi klaasitehase toodangust jääb kodumaale

Juunikuu esimeses pooles saabus teade, et Haage Joogid OÜ hakkas villima mineraalvett Järvakandi klaasitehases toodetud pudelitesse. See pani küsima, kui suur osa O-I Estonia AS-i ehk Järvakandi klaasitehase toodangust läheb välismaale ja kui palju jääb Eestisse.

Kes on ettevõtte koostööpartnerid Eestis? Raplamaa Sõnumitele avas veidi tausta Järvakandi klaasitehase müügijuht Anni Uiboupin.

Järvakandi klaasitehas kuulub ülemaailmsesse Owens-Illinoisi kontserni, mis tegeleb klaasanumate tootmisega. Järvakandis valmistatakse ainult kirgast ja eriti kirgast klaasi, mis tähendab, et värvilist klaasi seal ei toodeta. Anni Uiboupin rääkis, et 10-12 protsenti Järvakandis toodetud pudelitest ja purkidest jääb kodumaisele turule ning ülejäänud 88-90 protsenti läheb ekspordiks.
Koostöö Haage Joogid OÜ-ga ei ole klaasitehase jaoks midagi enneolematut. Selliseid eritellimuste kokkuleppeid on tehtud ka teiste Eesti ja välismaiste tootjatega. Teiste seas näiteks Liviko, Altia Eesti, A Le Coq, kelle klaaspudelid tulevad Järvakandist. On ka väiksemaid tootjaid, näiteks Tohi Distillery OÜ, kes villib džinni Järvakandi pudelitesse.
Anni Uiboupin rääkis, et eritellimuste sooviga pöördutakse Järvakandi klaasitehase poole pidevalt. Tihti jõuavad need ka koostööni, kuid mitte alati. Selleks, et tellimus võetaks töösse, peab ühe partii suurus olema vähemalt 50 000 kuni 100 000 pudelit aastas. Minimaalne kogus sõltub disaini keerukuse astmest ja toote mahust. Vahel on küsitud Järvakandist ka 2000 eritellimusega pudelit, kuid Uiboupin selgitas, et sel juhul ei ole võimalik tellimust vastu võtta, sest pudelite kogus on liiga väike.
“Eritellimuste teostamine ei ole meie jaoks haruldane. Kui kliendi soovid ja meie võimalused klapivad, teeme seda hea meelega. Meie areneme koos kliendiga,” rääkis ta ning tõi näiteks juba varem mainitud Tohi Distillery OÜ. Nende soov oli tellida pudel, mis oli paksema põhjaga kui tavalised pudelid. Lõpuks leiti sobilik lahendus ning välja tuli ilus disain.
Suurem osa Järvakandi klaasitehase toodangust läheb siiski välismaale. Üheks suurimaks kliendiks on Soome firma Altia, kes villib Järvakandis valmistatud pudelitesse Finlandia kaubamärgiga viina. Niisiis, kui te olete kunagi kauplusest ostnud Finlandia viina, võite olla päris kindlad, et klaaspudel valmis Järvakandis. Sama lugu on ka mitmete teiste kaubamärkide ja firmadega nagu Stolichnaya, VOSS, Viru Valge, Saaremaa jms. Muide, ka Vana Tallinna likööri pudelid on valmistatud Owens-Illinoisi tehases, kuid mitte Eestis. Need tuuakse sisse välismaalt ning põhjus on lihtne – Järvakandis värvilist klaasi ei toodeta.
Nagu öeldud, läheb ekspordiks kuni 90 protsenti Järvakandi klaasitehase toodangust. Anni Uiboupin tõi välja, et piiri taha läheb nende toodang suuremas mahus kahes suunas. Esimene suund on Baltikum. Teine on põhjamaad Soome, Rootsi, Norra ja väiksemal määral Taani. Sihtriigid on veel Poola, Saksamaa ning Hispaania. Järvakandi tehas annab tööd 160 inimesele ning ööpäev ringi valmib seal enam kui pool miljonit klaaspudelit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused