11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
KultuurRapla orelisuvi

Rapla orelisuvi

Tiiu Luht

Kolmapäeviti kell kaheksa õhtul kõlab orelimuusika Rapla Maarja-Magdaleena kirikus.
Esimene muusikaõhtu on 1. juulil, viimane 2. septembril. Seega pakub orelisuvi kuulajatele muusikaelamusi läbi kahe suvekuu.
Rapla oreli 80. sünnipäeva tähistamine eelmisel aastal inspireeris tegijaid tänavust suve samamoodi sisustama ja plaanid said paikagi pandud. Kuid olukorra tõttu tuli, nagu paljudel teistelgi, esialgseist kavatsustest loobuda.
Rapla orelisuve peakorraldaja Hille Poroson on seda meelt, et uue kavaga peaks kuulajaskond samuti rahule jääma. Tulemas on muusikuid, kes siin varem on käinud, aga ka neid, kes esmakordselt Rapla oreliga tutvuvad.
Lühiiseloomustuseks võib öelda, et Rapla orelisuvel on kujunenud oma traditsioonid. Näiteks kindel nädalapäev ja kellaaeg, mida kuulajadki on sobivaks pidanud.
Interpreedid koostavad oma kava ise. Kuigi suvemuusika on välja kasvanud orelipooltundidest, ei ole nüüd enam pooletunnipiirangut. Trükitud kava pakutakse ka kuulajatele.
Meeldiv on meie oma muusikakooli kasvandike sulamine kohalikku muusikaellu. Tänavu on viiuli- ja flöödiõpilased. Lisaks orelikunstnikele Eestist esinevad organistid Poolast Varssavist ja Krakovist ning Lätist Riiast. Seega võib orelisuve ka rahvusvaheliseks pidada.
Võib loota, et Rapla orelisuve muusika puudutab kuulajaid samamoodi nagu teistel väärtmuusika kontsertidel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare