-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedMaaeluminister käis Kuusiku katsebaasis visiidil

Maaeluminister käis Kuusiku katsebaasis visiidil

Maaeluminister Arvo Aller käis teisipäeva, 7. juuli hommikul ametlikul visiidil Kuusiku katsebaasis. Minister on olnud ametis alates 2019. aasta detsembrist ning selle aja jooksul oli see tema esimene visiit Kuusikule.

Ühtlasi kinnitas minister, et Kuusiku katsebaas jätkab tegevust ning hirmudel, et see kinni pannakse, ei ole alust.
“Kuusiku katsebaas jääb praegusel kujul kindlasti alles. Siin on erinevad arendamisvõimalused. Hiljuti valmis siin uus hoone, mis on väga oluline ning siit saame ainult edasi minna. Sellist plaani, et see koht kinni panna, meil kindlasti ei ole. Erinevad katsebaasid üle kogu Eesti on väga olulised,” rääkis minister Aller.
Esmaspäeval, 6. juulil langetas valitsus otsuse avada Eesti piir 14 madala nakkustasemega riigi elanikele väljastpoolt Euroopa Liitu. See võimaldab riiki tulla võõrtööjõul, kellest põllumehed on alates koroonakriisist tingitud piirangute kehtestamisest puudust tundnud. Eriti teravalt on see teema üleval olnud seoses Lõuna-Eestis asuvate suurte maasikakasvatustega, kellel abikäsi hädasti tarvis läks. Tänaseks on maasikate valmimise kõrgaeg küll möödas, kuid minister ütles, et valitsuse otsuse näol on tegemist leevendusega tööjõukriisile. “See võimaldab põllumeestel tuua Eesti põldudele nobedaid näppe saaki koristama,” kommenteeris minister.
Ta lisas, et tema hinnangul valitsus selle otsusega hiljaks ei jäänud. “31. juulil lõpevad siinolijate tööload ära. Nüüd on jäänud kolm nädalat, mis on piisav aeg uute töötajate leidmiseks ja vajadusel karantiinis hoidmiseks,” rääkis ta.
Just karantiinis hoidmine on oluline aspekt. Näiteks Ukrainast, kust põhiline osa renditööjõudu tuleb, pärit inimestel tuleb enne tööle asumist viibida kaks nädalat karantiinis. Piiranguteta võib Eestisse siseneda riikidest, kus viimase kahe nädala jooksul on nakatunute arv 100 000 inimese kohta väiksem kui 16. Ukrainas on see number 27 ning Eestis 1,4. Seega ei tuleks karantiinita riiki sisenemine kõne allagi. “Ütleme nii, et hirm on mõlemapoolne. Usun, et kaks nädalat karantiini aitab seda ohtu viia miinimumini,” rääkis minister.
Aastal 2021 algab uus Euroopa Liidu eelarveperiood ning see toob põllumeestele kaasa muudatusi. “Me lähme püüdma sada protsenti ÜPP esimese samba toetust. Teine eesmärk on saada teise sambasse juurde maaeluarengukava raha. Aga olgem ausad, seoses Ühendkuningriigi väljaastumisega Euroopa Liidust on olukord raske. Põhiosa sõltub Euroopa merendus- ja kalandusfondi läbirääkimistest ja peaministrite tasandil saavutatud kokkulepetest. Juuli lõpu poole peavad peaministrid eelarve osas läbirääkimisi,” ütles minister Aller.
Teisipäevane visiit Kuusikule kestis ligikaudu tund aega. Selle käigus tutvus minister katsebaasi tegevusega ning külastas ka Kuusiku põllumajandusparki, mis asub Kuusiku-Nõmme külas.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
külamees
9. juuli 2020 15:20

Istuv minister ei ole suutnud selgeks teha kes kus maasikaid kasvatab. Lepik Viktor on pühendunud põllupargi arendaja ja ilma temata oleks see Rapla üks väheseid vaatamisväärsusi tõenäoliselt juba hingusel. Katsuge te ekreiidid ja ka vald siin midagi sodima hakata.