6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedRapla orelisuvi algas

Rapla orelisuvi algas

Rapla muusikasuve algus 1. juulil, päev enne kirikumuusika festivali, oli mahult tagasihoidlikum, aga ometi sisukas. Avakontserdile valitud muusika oli kolmelt heliloojalt sünniaastaga üheksateistkümnenda sajandi keskel ja lõpus.

Tiiu Luht

Kavas prevaleeris inglane Edward Elgar (1857-1934), kelle muusikutee ei kulgenud kergelt. Ta oskas küll meisterlikult mängida paljusid pille ja oli andekas iseõppija, kuid muusika valdkonnas tol ajal läbi ei löönud ega leidnud tunnustust. Aga temas oli meelekindlust oma teel püsida. Ise arenedes ja teisi õpetades äratas ta tähelepanu, tulid autasud, kasvas populaarsus ning sajandi lõpust peale oli ta juba Birminghami ülikooli muusikaprofessor ning loominguliselt romantismiajastu helilooja.
Elgar armastas koode ja muusikalisi mõistatusi, mida ta ka helitöödesse põimis ning uurijad ei ole alati tema loomingu hindamisel üksmeelsed olnud. Kontserdil Raplas kõlas tema „Vesper Voluntaries” kahes jaos, vahelduseks „Hommikulaul” ja „Öölaul”. Kuulaja võis tunda end osalejana õhtupalvusel (vesper ld. õhtu).
Artur Lemba, kelle avalik tegevus ulatub juba järgmisse sajandisse (1885-1963), läbis inglasest heliloojaga võrreldes hiilgava haridustee. Nagu paljud eestlastest muusikainimesed ja tema vanem vendki, õppis ta Peterburi konservatooriumis, mille lõpetas 1908 klaveri erialal kuldmedaliga ja kompositsiooni erialal hõbemedaliga. Temast sai suurepärane ja edukas pedagoog, pianist ja helilooja nii kodumaal kui ka välismaal. Rapla kontserdil kõlas Lemba 1916. aastal kirjutatud „Poéme d´amour” – Armastuse poeem – viiulile ja klaverile.
Prantslane Jules Massenet (1842-1912) oli pikka aega Pariisi konservatooriumi professor, heliloojana kirjutanud lüürilisi oopereid, näiteks „Manon”, „Werther”, „Thais”, neist viimane on olnud laval ka Pärnus. Tema helitöö „Meditation” Rapla kirikus kutsus mõtisklema ja keskenduma õhtupalvuse meeleollu.
Rapla muusikasuve avakontserdi kava panid kokku ja musitseerisid Tallinna Toomkoguduse muusikajuht Kadri Ploompuu orelil ja vabakutseline viiuldaja Meelis Vahar. Muusikasuve alguse puhul oli kirikulisi tervitamas Rapla koguduse õpetaja Mihkel Kukk.
Täna õhtul kell 20 annavad Rapla kirikus kontserdi Marju Riisikamp orelil ja Tuule Kann kandlel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare