6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedMida panna tähele metsa seenele-marjule minnes?

Mida panna tähele metsa seenele-marjule minnes?

Kohe on kätte jõudmas marjule-seenele mineku aeg. Igal aastal tuleb politseil ette kaks-kolm juhtumit, kus inimene on metsa minnes ära eksinud ning ta tuleb üles leida. Enamasti leitakse kadunud inimesed üles kiiresti, kuid on ette tulnud ka olukordi, kus seenelisel-marjulisel on tulnud veeta metsas terve öö. Politsei piirkonnavanem Jaan Sildoja rääkis, mida kindlasti metsa minekul tähele panna ja kaasa võtta.
Tavaliselt eksivad metsa vahel ära inimesed, kes on võõras keskkonnas. Tallinnast on Raplamaale hea rongiühendus ning seda kasutatakse ka marjul ja seenel käimiseks. “Õnneks ei ole juhtumeid palju, aga ette neid tuleb,” rääkis Sildoja. Igal aastal tuleb selliseid juhtumeid ette paar-kolm, kus politseil on tulnud koostööpartnerite kaasabil eksinud inimesi otsida. Paljudel juhtudel leiavad inimesed muidugi ka ise mõne kraavi või sihi, mida mööda välja jõuda.
Inimeste otsing on ressursimahukas tegevus. Sildoja rääkis, et hästi oluline on alginfo, mille järgi otsustatakse, millist otsinguliiki kasutada. Võib-olla piisab droonist või politseisireenist. Tõsisematel juhtudel tuleb otsingutele kaasata helikopter. Kõige ressursimahukam on muidugi vabatahtlike kaasamine ja aheliku moodustamine. See võetakse ette kõige viimases järjekorras. Kui inimene just liiga sügavale metsa ei ole sattunud, on üsna tõhus viis politseisireeni kasutamine. Kilomeetrite taha kostev sireen pannakse tööle ja inimene leiab tee välja.
“Käesoleval aastal ei ole politseile teadaolevalt Raplamaa metsadesse keegi ära eksinud. Kui eelmistel aastatel seda ette tuli, aitas just sireen nad metsast välja,” rääkis Sildoja.

SIM-kaardi eemaldamine

Politsei kogemuse järgi saab öelda, et metsa eksinud inimene annab oma olukorrast teada liiga hilja. Esmalt püütakse omal jõul välja saada ning politsei poole pöördutakse siis, kui hakkab pimedaks minema. Tegelikult tuleks oma olukorrast anda märku kohe, sest ka politseil on lihtsam otsida valgel ajal. Eestlane kipub olema tagasihoidlik ning otsib abi alles siis, kui viimane häda käes.
Sildoja ütles, et tegelikult tuleb sellest kartusest vabaneda ning olles metsa eksinud, tuleb viivitamata helistada hädaabinumbril 112. Sildoja tõi välja ühe olulise nipi, mida sellele numbrile helistamise juures tähele panna. Kui oled sügaval metsas ja telefon näitab, et levi ei ole, tuleb SIM-kaart telefonist välja võtta. “Siis otsib telefon üles lähima masti ning selle kaudu saab helistada hädaabinumbrile 112,” sõnas Sildoja.
Teine võimalus on see, et nutitelefoniga saab edastada oma täpsed koordinaadid ning inimene leitakse üles selle kaudu.
“Kui oled metsas eksinud, tasub võtta esimene kõne numbril 112. Seal osatakse esitada õigeid küsimusi. Ka lähedased võiksid helistada politseisse, kui keegi nende perest ei ole mõistliku aja jooksul koju tagasi jõudnud. Õhtupimeduses on otsinguid tunduvalt raskem läbi viia,” rääkis Jaan Sildoja.

*

Metsa minnes
Metsa minekut planeerides lähtuge põhimõttest ja eeldusest, et peate jääma sinna ööseks. See aitab teil paremini hinnata, mida peaksite kaasa võtma. Eksimise korral aitavad need võtted ja vahendid teid kiiremini leida.

  1. Teavitage alati lähedasi, naabreid, kuhu plaanite minna ja millal tagasi tulla.
  2. Kui lähedastel on ligipääs teie elukohale, jätke koju nähtavasse kohta ka teade, kuhu täpselt ja millal läksite.
  3. Riietuge vastavalt ilmastikule ning kandke võimalikult erksavärvilisi riideid.
  4. Kandke alati peakatet, pikki pükse ja pikkade varrukatega pluusi. Need aitavad nii putukahammustuste, päikese kui ka kriimustuste vastu. Jalanõud olgu mugavad ja niiskuskindlad.
  5. Võtke kaasa laetud akuga mobiiltelefon ning pange see suletavasse taskusse või nööriga kaela, kust see kaduma ei lähe.
  6. Võtke kaasa pisut söögi- ja joogitagavara (näiteks vesi, kommid, küpsised).
  7. Võtke kaasa taskulamp ja tikud.
  8. Kui kasutate ravimeid, võtke need kaasa.
  9. Jätke meelde metsa sisenemise koht ning võimalusel märgistage see mõne riideriba või lindiga.

Metsa eksides

  1. Abi saate kutsuda hädaabinumbril 112. Abi kutsumiseks ei pea olema kõneaega – hädaabinumbrile helistamine on tasuta.
  2. Kui telefon näitab, et levi ei ole, eemaldage telefonist SIM-kaart. Sellisel juhul otsib telefon lähimat kõneoperaatorit.
  3. Kui olete väsinud või ei tunne ennast hästi, ärge liikuge metsas pikemalt ringi. Istuge lagedamale alale, siis on ka otsijatel teid kergem leida.
  4. Püüdke leida metsas kindel suund ja liikuge selle järgi. Kindlat suunda hoides jõuate kas asustuseni või inimtekkeliste rajatisteni (teed, kraavid), kust saate täiendavat abi või kust on teid lihtsam leida.
    Allikas: PPA

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare