spot_img
-4.5 C
Rapla
Pühapäev, 27 nov. 2022
spot_imgspot_img
UudisedKuusiku põllupäev tõi kokku üle viiekümne huvilise

Kuusiku põllupäev tõi kokku üle viiekümne huvilise

Neljapäeval, 23. juulil toimus Kuusikul põllupäev, mis meelitas ligi huvilisi kogu Eestist. Ürituse korraldas Eesti Põllumajandusuuringute Keskuse (PMK) Kuusiku katsekeskus ning see oli suunatud otseselt põllumeestele. Kuusiku katsekeskuse juhataja Rut Kaeval ütles, et osalejaid oli julgelt üle viiekümne. Esialgu plaaniti põllupäev korraldada juunis, ent koroonapuhangust tulenevalt otsustati teha seda juulis.
See oli koroonajärgse aja üks esimesi põllupäevi Eestis, kuigi mitte päris esimene. Enne seda peeti sarnane üritus Tartumaal Rannus. “Mul oli päris hirm, et kas inimesed julgevad tulla, aga kui registreerimine välja kuulutati, hakkasid põllumehed end iga päev registreerima ja siis ma mõtlesin küll, et ohhoo! Ikka tuleb osalejaid! Registreerimislehel oli kirjas viiekümne osaleja ringis, aga tegelikult võis neid olla rohkemgi,” rääkis Rut Kaeval.
Päeva jooksul olid ettekanded erinevatel teemadel. Näiteks rääkis Valli Loide (Eesti Taimekasvatuse Instituut) teemal “Pikaajalise väetamise (60 aastat) mõju mulla omadustele”. Baltic Agro ja PMK esindajad tutvustasid tali- ja suviteraviljade sortidega tehtavaid katseid.
Põllumajandusettevõttega Baltic Agro on Kuusiku katsekeskusel olnud koostöö juba viimased neli aastat. Koostöös tehakse talirapsi sordivõrdluskatseid. Neid tutvustas neljapäevasel põllupäeval Tanel Käbin Baltic Agrost. Kui näiteks avatud talude päeva sündmused on mõeldud laiemale publikule, oli põllupäev suunatud spetsiifiliselt teraviljakasvatajatele.
Kuusiku põllupäevale oli tuldud nii Võru- kui ka Viljandimaalt ning loomulikult Rapla maakonnast. Üks osalenu, Kehtna Mõisa OÜ agronoom Marko Satsi ütles, et on ka varasematel aastatel Kuusiku põllupäevast osa võtnud. “Igalt selliselt ürituselt on hea midagi kasulikku kaasa võtta. Kahju, et ma ise ei saanud sellest täiel määral osa võtta. Eriti oleksin tahtnud kuulda Valli Loide ettekannet mulla omadustest,” rääkis Satsi. Ta lisas veel, et põllupäevad on vajalikud ning ta plaanib osa võtta edaspidigi.
Rut Kaeval rääkis, et neljandat aastat peeti põllupäeva programmi “Teadmussiirde pikaajaline programm taimekasvatuse tegevusvaldkonnas” raames. Seda toetas Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond. Kokku on Kuusiku katsekeskusel kasutada 226 hektarit, millest põllulappide all on 224 hektarit. “Kui vähegi võimalik, püüame igal aastal põllupäeva korraldada. Sordivõrdluskatsed on üks meile riigilt antud ülesanne ja põllupäev annab võimaluse neid tutvustada,” rääkis Kaeval. Riik on tellinud suvi- ja taliteravilja, õlikanepi ja maisi sordivõrdluskatsed. Kõigi nendega sai neljapäeval tutvust teha.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused