4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedKurtna ja Eidapere tee said riigilt kordategemiseks toetust

Kurtna ja Eidapere tee said riigilt kordategemiseks toetust

30. juulil kiitis valitsus heaks majandus- ja taristuministri Taavi Aasa esitatud ettepanekud kohalike teede korda tegemiseks. 14,1 miljoni euro eest saavad uue katte 96 Eesti teed ja tänavat. Neist kaks teed asuvad Raplamaal. Transiittee korrastamiseks sai Raplamaal toetust Kohila valla Kurtna tee ja ettevõtlusega seotud tee korrastamiseks anti toetust Kehtna valla Eidapere teele.

Kohila valla arendusnõuniku Erkki Olo sõnul ametlikku teadet toetuse saamise kohta eile lõunase seisuga saabunud ei olnud, nii et hetkel ei ole teada, kas toetuseks saadi see summa, mida taotleti. Kurtna tee halb seisukord on aastaid olnud kohalike elanike ja valla jaoks suur murekoht. Praeguseks on leitud asjatundlik teede ehituse ja projekteerimisega seotud ettevõte, mis koostab tööde nimekirja, mida üldse Kurtna teel teha tuleb. Olo loodab, et see nimekiri on septembriks valmis ja siis saab korraldada riigihanke, leidmaks tööde teostajat. Valla soov on, et töödega saaks alustatud selle aasta lõpul. Päris kõike aga siiski saadav toetus teha ei võimalda. Näiteks tolmuvaba katet Kurta tee selle projektiga veel ei saa.

Kurtna tee ühendab Kohila valda Saku vallaga ja probleemne on olnud ka naabervallas asuv teelõik. Edusamme on aga sealgi näha ja tee paremasse seisu saamisele aitab kaasa ka Kohila ÜVK projekt. Kurtna tee ääres toimunud kaevetöödega seoses on Olo sõnul praegu osa teelõike taastamisel, nii et mõned väiksemad lõigud saab juba selle projekti toel paremaks.

Eidapere tee sai kordategemiseks toetust ettevõtlusega seoses. Suurim ettevõte, mille tootmisladude juurde mööda seda teed transport käib, on O-I Estonia AS, lisaks jääb tee äärde tankla. Kehtna taristuspetsialisti Marko Valgma sõnul on praegune teekate amortiseerunud ja iga aasta parandatakse seda, nii et olulised summad lähevad sinna alla. Vallavanem Indrek Kullam lisas, et nemad said kinnitava kirja just eile hommikul, mille järgi on riigi toetus 52 000 ja omavalitsuse omaosalus 22 000. Lõplikud summad selguvad aga riigihanke tulemusel. Kuna lepingu järgi peab objekt novembriks valmis olema, tuleb ehitaja leidmiseks riigihange välja kuulutada lähiajal.

Kullami sõnul saab selle projektiga lahendada ka paar liiklusohtlikku olukorda. Vana raudtee ristub Eidapere teega 30-kraadise nurga all, mis teeb küljelt läheneva auto märkamise keeruliseks, nii et selle projektiga viiakse teede ristumine täisnurga alla. Ilmselt tuleb ümber tõsta ka elektriposte. Eriti üks neist on praegu peaaegu keset teed ja seda sõidetakse pidevalt maha.

Riigi toetuse teede parandamisse suunamise eesmärk on ühest küljest inimeste vahetu elukvaliteedi tõus ning teisalt ka eriolukorra tõttu räsitud majanduse turgutamine. Esialgne planeeritud toetusemaht oli 5 miljonit eurot, aga Aasa soovil võeti ambitsioonikam suund ja otsustati jagada toetust kõigile omavalitsustelt laekunud kvalifitseerunud taotlustele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare