-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
Sport49 vaprat jooksjat läbisid Järvakandi tänavatel maratoni

49 vaprat jooksjat läbisid Järvakandi tänavatel maratoni

Järvakandi Igamehe Maraton ehk lühidalt JIM on omanäoline jooksuvõistlus, kus iga osaleja saab valida endale sobiva distantsi ise, olgu see siis 4,2 kilomeetrit, poolmaraton 21 kilomeetrit, täispikk maraton 42 kilomeetrit või mõni vahepealne distants. Tänavune võistlus peeti laupäeval, 8. augustil ning täispika maratoni läbis 49 jooksjat.

Kiireima ajaga jõudis finišisse Margus Luhtoja, kelle aeg oli 2 tundi, 49 minutit ja 28,6 sekundit. Luhtoja tulemus oli täiesti omast klassist ning tema oli ainuke, kes läbis maratoni vähem kui kolme tunniga.

Järvakandi Igamehe maratonist on kujunenud igasuvine traditsioon ja toimus tänavu juba üheksandat korda. Eelmistest aastatest paljudele tuttav rada oli korraldajate poolt üles seatud Järvakandi tänavatele ning selle pikkus oli 4,2 kilomeetrit. Iga osaleja sai ise valida, mitu korda ta selle läbi jookseb, aga täispika maratoni jaoks tuli seda teha kümme korda. Sellest tuleneb ka võistluse nimi – Igamehe maraton. Osalejate arv on aasta-aastalt kasvanud. Tänavu läbis endale sobiva distantsi 245 jooksjat.

Võistluse korraldaja on spordiklubi Järvakandi Wellod ning nende esindaja Rait Männa rääkis, et osalejate arvu poolest on oldud pidevalt kasvutrendis. Tagasilööki ei andnud ka tänavune koroonakriis. Korraldajad said kätte kõik vajalikud kooskõlastused nii päästeametilt, politseilt kui ka Kehtna vallalt ning võistlus võis toimuda.

Jaapan ja Mehhiko

Margus Luhtojale keegi maratonidistantsil vastu ei saanud. Suveräänse liidrina jõudis ta finišisse rohkem kui 22 minutit enne teiseks tulnud jooksjat. Kuuldavasti oli Luhtoja seadnud endale enne starti eesmärgiks läbida distants ajaga 2 tundi ja 35 minutit, kuid see jäi saavutamata. Siiski nägid raja äärde kogunenud pealtvaatajad tugevat aega. Teise koha pälvis Allan-Peeter Jaaska ajaga 3:11.55,5. Kaotust võitjale kogunes 22 minutit ja 26 sekundit. Kolmandana ületas finišijoone Ahti Nuga ajaga 3:20.53,8.

Naiste konkurentsis näitas taas kord kiireimat aega Klarika Kuusk, kellele see ei olnud Igamehe maratonil kaugeltki esimene võit. Võitjaks on ta kroonitud viimased kuus aastat järjest. Tema aeg finišis oli 3:21.36,4. Teiseks tuli naiste arvestuses Siiri Pilt (3:35.56,7) ja kolmas oli Kadi Ruut (3:55.32,5).

Rahvusvahelise mõõtme andsid Igamehe maratonile jooksjad Mehhikost ning Jaapanist. Rait Männa rääkis, et päris nii kaugelt nad kohale siiski ei sõitnud. Nii Reyna Maria Perez kui ka Hiroyuki Hasegawa on harrastussportlased ning elavad praegu Eestis. Nende auks lehvisid stardikoridoris ka Mehhiko ja Jaapani lipp. Rait Männa rääkis, et ta küsis üle, kas nende rahvuslipud võib lehvima panna, ning sai mõlemalt jooksjalt selleks nõusoleku.

338 maratoni

Täiesti omalaadse tulemusega sai hakkama 73-aastane Leili Teeväli. Laupäeval läbis ta Järvakandis oma elu 338. maratoni. Võistluse start anti laupäeva ennelõunal kell 11, aga Teeväli läks rajale juba tund aega varem. Ta ütles, et seadis endale eesmärgiks jõuda finišisse vähem kui kuue tunniga ning selle ta ka saavutas. Tema aeg oli 5:48.46,4. Kuna päike andis terve võistluspäeva täistuld, tuli oma jõuvarusid hoida. Teeväli rääkis, et seetõttu langetas ta oma tempot just võistluse teises pooles ühe minuti võrra kilomeetri kohta. Aga kiusatust katkestada ei tekkinud.

“Mulle meeldib maratoni juures see, et saab liikuda omas tempos ja ei pea kiirustama. Katkestamise kiusatust küll ei tulnud. Kui juba rajale läksin, tahtsin kindlasti lõpuni jõuda. Võib-olla 30 aastat tagasi oli viimati, kui püüdsin head aega saada ja siis pidin lõpuks katkestama,” rääkis Teeväli.

Tartust pärit naine rääkis, et talle meeldib Järvakandis jooksmas käia ning alates 2013. aastast on ta osalenud Igamehe maratonil iga kord. Järvakandi puhul tõi ta välja, et rajal on joogipunktid olemas ning kaasa ei pea midagi võtma. Treeningute mõttes jookseb ta väiksemaid distantse, kuid maratonidel osalemine on tema jaoks elustiil. “Püüan osaleda kõigil jooksudel, mis Tartumaa läheduses toimuvad. Valgamaal ja Võrumaal ka tegelikult. See on minu elustiil,” sõnas ta.

Raplamaa meister

Ühtlasi peeti Järvakandi Igamehe maratoniga koos ka Raplamaa meistrivõistlused maratonijooksus. Meeste arvestuses krooniti meistriks Ahti Nuga (3:20.53,8), kes üldarvestuses oli kolmas. Teine oli Silver Nuga ajaga 3:38.28,3 ja kolmas Rait Männa, kelle aeg oli 3:49. Naiste arvestuses jäid medalid välja jagamata, sest polnud osavõtjaid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare