-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
KultuurKontsert kahel ja neljal käel

Kontsert kahel ja neljal käel

Tiiu Luht

Orelisuve 5. augusti kontserdil Rapla Maarja-Magdaleena kirikus olid esinejateks taas külalised Poolast, seekord nende pealinnast Varssavist – Ireneusz Wyrwa ja Malgorzata Trzaskalik-Wyrwa.

Abielupaar on igapäevatöös seotud Chopini-nimelise muusikakõrgkooliga: mees on oreliprofessor, naine samas kammermuusika ja oreliehituse õppejõud ja samuti Siedlice kirikumuusikakooli direktor ja õpetaja. Vanade orelite ehitust ja restaureerimist õppinuna on ta kultuuriministeeriumi juures tegev oreliehituse eksperdina. Hiljuti ilmus tema sulest raamat Siedlice linna orelitest. Pere neli last mängivad igaüks ise pilli.
Rapla kontserdi muusikavalik oli põhiliselt 19. sajand, liikumisega aastates siia- ja sinnapoole.
Kava algusesse valitud August Freyer oli Saksamaal sündinud ja nooruses elanud, seejärel Poolasse läinud ja elu lõpuni sinna jäänud. Pärast turneed Euroopa riikides kiideti tema esinemisi väga ja nimetati teda virtuoosiks. Ta oli organist, pedagoog ja helilooja ning viljakas muusika-, ka kirikumuusika kirjutaja. Pillidest kuulus tema sümpaatia orelile, ta on andnud välja orelimuusika käsiraamatu ja teda peetakse orelimuusika taaselustajaks Poolas. Rapla kirikus kõlanud „Kontsert-fantaasia” oli hea näide Freyeri muusikast jõulises ja kuulajat haaravas esituses.
Helilooja, muusikaõpetaja, organist ja dirigent Feliks Nowowiejski ilmutas muusikalist andekust juba lapseeas. Tema loominguline tegevus ulatus 20. sajandisse ning loomelaegas žanriliselt rikkalikuks (näit ooperid, oratooriumid jpm), sealjuures on mitmed oopused teeninud autasusid ja preemiaid. Oma muusikaliseks testamendiks on helilooja nimetanud üheksat suurt orelisümfooniat, mis said nootidesse aastail 1929–1931. Osa 1. orelisümfooniast kõlas ka Rapla kirikukontserdil.
Edasi jätkus muusika J. Brahmsi, L. Vierne’i ja L. Beethoveni koraaliseadete ja muusikakatkenditega.
Algusest siiani musitseeris Ireneusz Wyrwa heas esituses, lõpupoole oli kavandatud orelimäng neljal käel koos Malgorzata Trzaskalik-Wyrwaga. Ettekandele tulid A. Hesse „Fantaasia orelile” ja itaallanna C. Ferrari katkend orelisümfooniast neljale käele.
Kontsert oli huvitav ja äratas mõtte, mis kõik võimalused võivad orelis peidus olla.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare