-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
KultuurMõtisklused sõna ja muusikaga

Mõtisklused sõna ja muusikaga

Tiiu Luht

Teame kirikute muusikaelu ajaloost, et nimekad organistid on olnud ka muusikaelu korraldajad ja ise muusikat loonud.
Kui magister artium (kunstimagister) Tuuliki Jürjo jättis seljataha organistiaastad Tartu Maarja koguduses ja Narva Aleksandri kirikus, jätkas ta sama tööd Viljandi Jaani ja Pauluse kirikus ning hiljem Paistu kirikus. Tema orelimäng on kõlanud Soomes, Leedus, Vene-, Saksa- ja Prantsusmaal. Iseendale tarkuse kogumiseks on ta vajalikuks pidanud oreli meistrikursustel osalemist Euroopas, muusikapedagoogina õpetanud oma õpilasi konkurssidel preemiasaajateks.
Kus ta on töötanud, seal ei ole ta raskeks pidanud juhatada koore ja ansambleid ning teeb seda siiani. Samuti korraldanud kontserte ja kontserdisarjasid. Kõige muu kõrval on ta EELK Kirikumuusika Liidu juhatuse esimees.
Ja nagu paljude organistide elust teada, olid nad mitmesuguses žanris muusika loojad. Heliloojad. Ka Tuuliki Jürjo loomingulises varasalves on koorilaule, kantaate, oreliteoseid, ta on välja andnud noote ja CD-sid, esinenud koos solistidega ja teiste muusikutega. Üks viimaseid töid on 2019. aastal kirjutatud „Ketsemani aia mõtisklused”, mis oli Rapla Orelisuve kavas eelmise nädala kontserdil. Esitajad: organist ja autor Tuuliki Jürjo orelil, Piibli-ainetel koostatud tekste luges vahepaladena emeriitpastor Villu Jürjo.
Mõtisklustes on sõnalis-muusikalise põimikuna seitse teemat – “Ketsemani aed”, “Valvake!”, “Uinuvad jüngrid”, “Patukarikas”, “Inglid”, “Sinu tahtmine sündigu!”, “Vaata, tund on ligi!”. Ketsemani mõtisklused jõuavad kuulajateni sõna kaudu, muusika toetab sõnades öeldud mõtteid, kord vaikselt, siis ärevalt ootavalt, jõuliselt. Otsus tuleb teha raske. Kes Piibli tekste lugenud, teab, mis sünnib. Kontserdikuulajatele oli abiks selgitav kava, mida tasus kaasa võtta. Mõtisklemiseks.

Täna õhtul on Rapla Maarja-Magdaleena kirikus Rapla Orelisuve lõppkontsert.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare