-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
KultuurOrelisuvi lõppes, kontserdid jätkuvad

Orelisuvi lõppes, kontserdid jätkuvad

Suvi on lõppemas. Ka orelisuvi Rapla Maarja-Magdaleena kirikus. Eelmisel nädalal sai kirikus kuulata tänavuse orelisuve viimast kontserti.

Lõppkontserdil esinesid siinkandis juba tuttavad interpreedid: sopran Anneliis Volmer, bariton Ott Indermitte, viiuldaja Liis-Helena Väljamäe ja organist Hille Poroson.

Kontsert algas barokiajastu meeleolus – G. F. Händeliga (1685-1759), kes oli küll saksa helilooja, kuid reisis Itaalias ja elas Inglismaal, kus talle meeldis nii, et 1727 võttis ta Briti kodakondsuse. Ta on loonud arvukalt oopereid, oratooriume (kuulus Messias on kõlanud ka Rapla kirikumuusika festivalil).

Orelisuve lõppkontserdil oli Händeli muusikast kavas Adagio sonaadist F-duur, siis Retsitatiiv ja aaria Angels, ever bright and fair (Inglid, alati kirkad ja kaunid) ning Andante sonaadist g-moll.

Orelisuve lõppkontsert jätkus inglise barokkmuusiku Henry Purcelliga (1659-1695). Omas ajas oli tema loomingus tunda itaalia ja prantsuse mõjutusi, kuid selle juures säilis kindlalt inglise baroki stiil. Ta alustas fantaasiate kirjutamisega, hilisemas eas sai temast laulukirjutaja, kirikumuusika valdkonda kuuluvad tema loodud hümnid. Orelisuve kontserdil oli kavas üks neist – tema An Evening Hymn.

Muusikaga tänapäevale lähemale juhatas kontserdil Hugo Lepnurm (1914-1999), organist, helilooja, pedagoog. Teda võib nimetada peaaegu omaks: ta on olnud Rapla kirikus organist, kirikus ripub tema mälestustahvel, kirikuaias on tema pink. Tema rikkalikust ja mitmekesisest muusikapärandist kõlas lõppkontserdil ”Laul igavesest Ülempreestrist” baritoni ja „Sinu käes on mu aeg” soprani esituses. Sisu poolest viimasega lähedaselt kõlas Arvo Pärdi (1935) My heart’s in the Highlands. Arvo Pärdilt oli kavas veel „Meie Isa” ja Trivium I, II, III (kavalehelt: lad. trivium tähistab kolme teed, mis viivad ühte ja samasse punkti – tõe juurde). Tänavu 11. septembril tähistab Arvo Pärt, mees, kes on loonud oma tintinnabuli stiili ja kes aastail 2012-2018 oli maailma kõige enam mängitud helilooja, oma 85. sünnipäeva.

Organist, pedagoog, festivalide korraldaja Andres Uibo (1956) on õppinud orelit Hugo Lepnurme juures, täiendanud end Lübecki muusikakõrgkoolis. Ta on andnud kontserte Amsterdamis, Itaalias, Põhjamaades. Kui läheb kodukohta Vigalasse, istub sealgi oreli taha. Orelisuve lõpetamisel oli kavas tema „Ave Maria”.

Ja veel põige Euroopa muusikasse. Austerlast Franz Schubertit (1797-1828) peetakse hilisklassitsismi ja vararomantismi heliloojaks. Tema „Litaania hingedepäevaks” Rapla kirikus oli siiras ja südamlik nagu kogu tema laululoomingki.

Orelisuve lõppkontserdi viimase palana kõlas Itaalia helilooja, dirigendi ja erinevates stiilides kirjutava muusikamehe Ennio Morricone (1928 – 6. juuli 2020) üks tähelepanuväärsemaid palasid Gabriel’s Oboe filmist “Mission”. Nooruses bändimees, pärast 50-ndaid muusikalooja. Nende filmide ja etenduste edu seisnes just muusikas.

Orelisuvi on küll tänavu seljataga, muusikaelu Rapla kirikus jätkub aga huvitavate kontsertidega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare