3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelRaplamaa parimad ettevõtjad 2019

Raplamaa parimad ettevõtjad 2019

Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (RAEK) koostöös Raplamaa Omavalitsuste Liiduga tunnustab taas maakonna parimaid ettevõtjaid. Kevadest edasi lükatud tunnustusõhtu leiab aset 17. septembril eelmise aasta võitja OÜ HÖHLE tehases.

Kandidaate sai konkursile esitada neljas kategoorias – “Uustulnuk 2019″, “Väike ja tubli 2019″, “Rabav toode 2019” ja “Äritegu 2019″. Lisaks neile saavad kõik hääle anda “Rahva lemmik 2019” tiitlile.

Kokku esitati konkursile “Raplamaa parimad ettevõtted 2019″ 47 nominenti. Auväärse komisjoni töö tulemusel selgitati välja võitjad.

Siinkohal tutvustame iga kategooria kolme esimest suvalises järjekorras, kelle hulgast on võimalik ka oma lemmik valida. Täpsem teave www.raek.ee

VÄIKE JA TUBLI 2019

Breden Textiles OÜ. “Breden Kids on pereettevõte, mida juhivad Merle ja Erko Leemet. Nende eesmärk on pakkuda võimalikult paljudele inimestele parimat – olgu selleks laps, kes saab pähe vahva Bredeni mütsi, või õmbleja, kes saab osa loovast, toetavast ja lõbusast meeskonnast.” Just sellisena kirjeldab end ettevõte oma kodulehel. Bredeni lasteriiete õmblemisega tegeleb nende tütarettevõte Breden Textiles OÜ, mis asub Märjamaal ning annab tööd vähemalt 15 kohalikule inimesele. Nende valmistatud mütsid, sallid ja lasteriided on väga populaarsed ning palavalt armastatud üle kogu Eesti.


OÜ Koogisahver.
Märjamaa valla kohalik väike ettevõte alustas tegevust 2017. aastal. Seal valmistatud pagaritooted on imemaitsvad ning tõelised meistriteosed, mis on võitnud enamiku Märjamaa valla elanike südamed. Suurt populaarsust on ta oma meistriteostega kogunud ka väljaspool Rapla maakonda.

Maarika Sale teeb oma tööd suure pühendumise ja südamega, arvestab iga kliendi erisoovidega, minnes südamesse pisikesele põngerjale tema lemmiktegelase kujutisega tordil või pakkudes erilisi maitseelamusi täiskasvanutele. Oma väga töise graafiku kõrvalt jätkub Maarikal aega käia koolitustel, kus ta oma oskusi täiendab.

2019. a korraldas ta heategevusliku tordioksjoni, annetades oksjonilt saadud raha väikese Annabeli elupäästva ravi toetamiseks.

LoodusSPA OÜ. Näo- ja kehakosmeetikat tootev ettevõte lähtub mõttest: “Keha on meie hinge kodu, mille eest me lubame hästi hoolitseda.” Tooted valmistatakse kõik algusest lõpuni Eestis. Ollakse inspireeritud ajurvedast. Kõik nende kreemid ja koorijad on VEGAN, vabad parabeenidest, silikoonist ja mineraalõlidest. Ettevõtte müük ja tuntus kasvas 2019. aastal, kui muudeti pakendite disaini ning kameeliaõliga näokreemi tunnustati “Iluteemant 2019″ kui parimat näohooldustoodet. Ettevõtte eesotsas on tubli naine Katti Lindeberg, kes lisaks tunnustatud kreemide tootmisele on oma kodu koos abikaasaga märkimisväärselt kujundanud ning selle eest saanud aasta kodu tiitli.

RABAV TOODE 2019

Kameeliaõliga Näokreem, LoodusSPA OÜ – Raplas hästi tuntud kaubamärk, mille hitt-toode kameeliaõliga näokreem sai tunnustuse: “Iluteemant 2019″ parim näohooldustoode loodustoodete kategoorias. Kameeliaõli on sajandeid olnud Aasias naise ilu saladuseks. See suurendab naha elastsust ja annab nahale noorusliku sära, sisaldades rohkelt vitamiine, antioksüdante, Omega rasvhappeid ja skvalaani. Kameeliaõliga näokreem on niisutav, toitev ja kaitsev, imendub suurepäraselt ja muudab näonaha siidpehmeks. Argaaniaõli on suurepärane naharasu tasakaalustaja, kaitseb ja uuendab nahka, vähendab vananemisilminguid. Vaarikaseemneõli, sisaldades rohkelt E-vitamiini, aitab vähendada nahakahjustusi, ennetab naha vananemist, annab nahale ilusa sära ja omab loomulikku päikesekaitset. Riisikliiõli sisaldab hulgaliselt kasulikke rasvhappeid, mis hoolitsevad tõhusalt näonaha niisutamise eest. Sobib ka tundlikule nahale.

Näokreem on suurepärane kuiva ja vananeva näonaha hoolduseks.

Lambapiimajogurtite sari, Männiku piimalambad OÜ. Ettevõte kasvatab ja aretab ida-friisi piimalambaid Kehtna vallas Ohekatku külas. Lisaks piimale toodetakse grilljuustu, jäätist ja jogurteid. Lambapiimajogurtite sarjas on jogurtid 8 erineva marjalisandiga. Lambapiimatooted on Eestis haruldased. Neid toodetakse kuni 2000 topsi kuus. Tooted on jõudnud müügile Selverites ja Tallinna Kaubamajas. Jogurteid on pärjatud parima talutoidu tiitliga nii 2018. kui ka 2019. aastal. Lambapiimajogurtid on maitsvad ja tervislikud.

Made Balbati digigraafika tekstiil ehk kandekotid, sisustuspadjad, kleidid. Made Balbat on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafika erialal. Töötanud kunstiõpetajana Tallinna kunstikoolis, tegelenud raamatukujunduse, illustratsiooni ja graafikaga. Näitustel on esinenud nii kodu- kui ka välismaal, nt Venemaal, Lätis, Inglismaal, Itaalias, Poolas, Soomes ja mujal. Balbat on juurtelt tallinlane, aga nüüd elab ja töötab Kehtnas.

Tema illustratsioonid klassikalistele muinasjuttudele on teostatud digitaalselt ning prinditud lõuendile või paberile. Kunstniku sõnul panevad piltides kujutatavad maagilised muinasjutud teda tundma, nagu jookseks ta ise koos huntidega. Tema graafikas on kesksel kohal inimene oma kirgede ja unistustega, looja ja tema muusa. Tavapäraselt oleme harjunud kunsti nägema seinal või postkaardil, aga hoopis uue vaate annab sellele paiknemine sisustuses või hoopis seljas. 2019. aastal hakkas Made Balbat kasutama oma graafikat tassidel, kandekottidel ja kleitidel, mis võeti klientide poolt väga soojalt vastu ning on tänaseks ühed ostetumad tooted poes Rabav Raplamaa.

UUSTULNUK 2019


Tohi Distillery OÜ. Vaid mõne aastaga suutsid hakkajad ettevõtjad taastada vana ja väärika hoone, Tohisoo viinaköögi. Nüüd tegutseb seal Tohi Distillery OÜ, pakkudes parimat Eesti käsitöönapsu – murakamaitselist džinni. Ettevõtjate plaanid nii toodangu kui ka teenuste osas on märkimisväärselt põnevad: majutus, söögikoht, sündmuste korraldus jm.

Üks koht on saanud uue hingamise ning silmapaistvalt tegutsema asunud ettevõte aitab tõsta nii Kohila kui ka laiema piirkonna atraktiivsust. Ettevõtte toodang on pälvinud juba tunnustust nii Eestis kui ka näiteks Inglismaal.

SushiMushi OÜ. Liisi Redlich täitis Rapla toidumaastikul tühja koha, mida siinne rahvas oli kaua oodanud ning mille järele oli suur nõudlus – selle nimi on sushi! Alustas vaikselt koduköögis, kuid nõudlus kasvas nii suureks, et tekkis vajadus päris kohviku järele. Selleks valiti peatänava ääres värskelt renoveeritud hoone, Tallinna mnt 25.

Veebruarist 2019 tegutseb Rapla kesklinnas hubane sushikohvik SushiMushi. Menüüs on 25 erineva maitsega sushit, lisaks suupisted, koogid ja alates maikuust ka erinevate lisanditega salatid. Viiakse läbi sushi valmistamise õpitubasid ja väga hästi on vastu võetud toidu kojukande teenus.

Rapla uudne söögikoht on ka tubli osaleja heategevusprojektides – SushiMushi pani oma maksimumvõimekuse proovile, kui koostöös Reelika Köök ja Kook magusate küpsetistega viidi läbi heategevuslik pühapäev. Kogutud enam kui 2000 eurot läks õpetaja Luule tuleroas hävinud kodu taastamiseks.

Noor Keraamik OÜ. Õed Merit ja Merke Langi otsustasid ühendada oma hobi ettevõtlusega ja asutasid ettevõtte, mille kaudu varustada keraamikuid vajalike vahenditega ja ka ise meisterdada väga kaunist ning säravat portselankeraamikat. Ennekõike ollakse tõelised keraamika armastajad – neile meeldib ise teha ja teiste tehtut nautida. Käiakse palju kursustel, katsetatakse erinevaid tehnikaid ning tööriistu ja jagatakse hea meelega oma kogemusi ka teistega. Nad viivad läbi töötubasid nii suurtele kui ka väikestele enamasti Harju- ja Raplamaal, võimalusel jõutakse kaugemalegi. Püsti on pandud korralik veebipood, kustkaudu saab keraamikavahendeid tellida kõikidesse Eesti pakiautomaatidesse.

ÄRITEGU 2019

Rapla Tarbijate Ühistu – Märjamaa COOP Konsum Ehituskeskuse ja Ärimaja rajamine

4. jaanuaril 2019 avas Märjamaal uksed toidu- ja ehitustarvetepood COOP Konsum Ehituskeskus. Uues kaupluses on pinda ligikaudu 1200 ruutmeetrit, millest toiduosakonna all on 780 ruutmeetrit ning ülejäänu moodustavad ehituskaubad. Investeering koos rajatiste, kaubandustehnoloogia ja seadmetega kokku moodustas 3,7 miljonit eurot. Esimese tegevusaasta käive oli 3,5 miljonit eurot. Ärimajas töötavad lisaks COOP Konsum Ehituskeskuse kauplusele apteek, lillepood, kohvik, Märjamaa kunstikool ning seal asuvad ka pakiautomaat ja pandipakendi automaat. Seega on paljud kliendile vajalikud teenused koondunud ühte kohta ning seeläbi on kasvanud rahulolevate klientide arv. Ärihoones on pinda kokku 2930 m2.

Lisaks Äriteo nominatsioonis osalemisele on Rapla Tarbijate Ühistule 2019. aasta olulise tähendusega, kuna 4. aprillil tähistati ühistu 115. sünnipäeva.

Tohi Distillery OÜ – Kohila Tohisoo vana viinaköögi kasutuselevõtt

Tohisoo viinaköök sai kunagi rajatud just kangema kraami tootmiseks, viina põletamine oli oluline eduka mõisa majandamise osa. Praegu tegutseb väärikas vanuses hoones ettevõte Tohi Distillery.

Paar aastat tagasi ostsid noored ettevõtjad hoone, kus viimati tegutses käekottide vabrik. Lisaks džinnitootmisele on kavas pakkuda majas veel mitmeid teenuseid. Koht sobib suurepäraselt peopaigaks, koolitusteks ja koosolekuteks. Maja taha on rajatud terrass, mis sobib suurepäraselt ka lavaks, kus saab korraldada erinevaid kultuuriüritusi. Sinna on planeeritud väliköök ja istumisala, ideaalis on plaan avada õdus söögikoht.

Teisel korrusel on väljaarendamisel kaks avarat apartementi, kuhu külalisi majutada. Lisaks avarad ruumid sündmuste läbiviimiseks, kuhu maksimaalselt mahub 80 inimest. See kõik on tunnustust väärt, Kohilas on peagi üks väärt ajalooline hoone saanud uue hingamise ja loodud mitmeid töökohti.

Kaiu LT OÜ – uus laut 500 lüpsilehmale

Kaiu LT OÜ on üks Raplamaa suuremaid põllumajandusettevõtteid, andes tööd ca 45 inimesele. 2019. aastal saavutas Kaiu LT lüpsikari rekordilise väljalüpsi lehma kohta, mis on enam kui 14 tonni aastas. Samuti on tegu üldse Eesti kõige kõrgema piimatootlikkusega piimafarmiga. 2019. aasta alguses avati uus laut 500 lüpsilehmale (eelnevalt on valminud Kaius laut 250 vasikale, pikendatud poegimislauta, ehitatud uus sööda- ja silohoidla ning kaks 12 000 m³ mahutavusega vedelsõnnikuhoidlat. Kogu investeering ulatus kokku 3,5 miljoni euroni).

Ettevõtte aastakäive on ca 3,5 mln eurot.

ÕPILASFIRMA ERIAUHIND

ÕF Puit-Est. Kohila gümnaasiumi noored Kärolin Heinmäe, Mihkel Juhkam ja Rene Rebbase asutasid eelmise õppeaasta algul õpilasfirma Puit-Est. Ettevõte toodab taaskasutatud puidust dekoratiivlampe, mille tooraine pärineb Hageri rahvamaja ülesvõetud põrandast. Kuigi lähtuvalt õpilasfirma elutsüklist on tänaseks ettevõte oma tegevuse lõpetanud, toodetakse tellimusel lampe juurde.

ÕF Puit-Est jõudis üle-eestilisel õpilasfirmade võistlusel, kus osales 450 õpilasfirmat, 12 parema hulka. Lisaks esindas kevadel Euroopa Regionaalarengu Fondi toel Eestit Austria õpilasfirmade laadal Viinis, osales aasta jooksul laatadel ja teistel sündmustel, nii müües kui ka oma kogemust jagades ja teisi noori julgustades sama ette võtma. Nende juhendaja oli Kohila gümnaasiumi majandusõpetaja Margot Sarv.

ÕF-i juhendajad Kati Kalda Rapla Vesiroosi koolist ja Silvi Tarto Rapla Kesklinna koolist. Läbinud õpilasfirma juhendajate koolituse, alustasid Kati ja Silvi kohe oma koolis aktiivselt juhendamisega. Nende õpilased osalesid aasta jooksul erinevatel laatadel ja üritustel ja said hindamatu ettevõtluskogemuse juba põhikooli lõpuklassides.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare