4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
SportRaplamaa spordiakadeemia mudel valmib jaanuaris

Raplamaa spordiakadeemia mudel valmib jaanuaris

Spordiakadeemia mõiste on Raplamaa spordiringkondades tekitanud viimastel kuudel küllaldaselt küsimusi. Mis asi see on? Kuidas see toimima hakkab? Samad küsimused kõlasid ka kolmapäeval, 23. septembril Rapla kultuurikeskuses spordiakadeemia-teemalisel rühmaarutelul.

Laual oli kolm teemat: “Laste arv väheneb ja konkurents lastele suureneb”, “Hajaasustus raskendab teenuste kättesaadavust” ning “Treenerite kompetentside tagamine ja järelkasvu tagamine ei ole ühtselt juhitud”.

Laudade taga arutlesid neil teemadel maakonna treenerid ja teised spordiinimesed. See oli üks osa protsessist, mille tulemusena peaks 2021. aasta jaanuaris valmima Raplamaa spordiakadeemia mudel. Seega on praegu veel vara vastata küsimustele, mis see täpselt olema saab ning kuidas see toimima hakkab. Need küsimused saavad vastuse töö käigus, kui protsess jõuab järgmistesse faasidesse.

Maakonna spordiinimestel aitab kontseptsiooni luua konsultatsioonifirma Civitta. Kolmapäevast arutelupäeva vedas Civitta vanemkonsultant Reelika Luhtaru. “Hetkel oleme teinud intervjuude ja dokumentide baasil esmase hetkeolukorra kaardistuse, kaardistanud piirkonna tugevused, kitsaskohad ja ootused. Vaadelnud oleme ka teisi Eestis toimivaid mudeleid, kelle kogemust loodavas mudelis ära kasutada. Oleme kaardistanud ka analoogseid mudeleid välisriikides ja planeerime nendega lähiajal läbi viia intervjuud.

Eelmise nädala seminarile eelnes veel üks seminar, kus ühiselt täiendati ja prioriseeriti maakonna noortespordi süsteemi tugevaid külgi ja kitsaskohti,” selgitas kogu protsessi praegust seisu Reelika Luhtaru. Ta lisas: “Kaks septembrikuu rühmaarutelu ja analüüside tulemused on andnud piisava sisendi maakonnale sobiva mudeli alternatiivide kirjeldamiseks ja järgnevateks, konkreetselt Raplamaa Spordiakadeemiat puudutavateks aruteludeks.”

Järgmisena plaanitakse minna vaatama, kuidas toimivad Soome spordiakadeemiad ja treenerite koolituskeskused ning vaadata, kas ja mida annab sealt kohandada Raplamaa jaoks. Soome reisimine on praeguses olukorras muidugi kahtlane. Kui see saab aga tehtud, hakatakse arutama maakonna noortespordi koostöömudeli alternatiive. “Seda tehakse, kaasates erinevaid osapooli – avalik võim, sporditegelased ja koolid,” ütles Luhtaru. Lõplikku dokumenti, sh spordiakadeemia mudelit koos tegevuskavaga tutvustatakse kõigile partneritele ja huvilistele veebruaris 2021. “Hetkel oleme saanud ajakavas püsida vaatamata kehtinud kevadistele piirangutele ja loodame seda teha ka edaspidi,” sõnas Luhtaru.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare