9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
KultuurLiisimari Randjärv tõi Vietnami kleidid Kehtnasse näitusele

Liisimari Randjärv tõi Vietnami kleidid Kehtnasse näitusele

Kehtnast pärit kunstnik Liisimari Randjärv pani kodukandis üles näituse enda loodud siidimaalidega Vietnami traditsioonilistel kleitidel.

Nädalapäevad tagasi, 20. oktoobril avas Liisimari Kehtna raamatukogus oma siidimaalidega kaunistatud kleitide näituse, mis jääb kõigile uudistamiseks üles novembri lõpuni.
Liisimari on näitusele pannud mõned enda kujundatud kleidid, mis on tegumoe poolest Vietnami rahvuslikud rõivad. Näituse avamisel jutustas Liisimari, et praeguse aja Vietnamis on populaarne rahvuslik Áo dài liibuv kleit, millel on külgedel kõrged lõhikud. Kleiti kantakse pikkade siidist pükste peal.
Tegemist on rahvusrõiva nimetuse all tuntud komplektiga, kuigi seda kantakse Vietnamis ka argipäevadel. Näiteks kannavad seda naised pidustustel, aga ka õpetajad ja gümnaasiumiealised neiud. Eesti kontekstis on pisut võõras mõelda, et keegi võiks rahvarõivad pidulikule sündmusele niisama selga panna ja hõlpsalt massi sulanduda. Liisimari selgitas, et Vietnami rahvuslikud riided on ajaloos kohandunud ja muutunud, samal ajal kui Eesti rahvarõivad on jäänud moodidest ja trendidest puutumata.
Liisimari on näitusel lisaks kleitidele pannud välja ka pildiseeria Vietnami rahvuslikest rõivastest läbi aegade, et oma silmaga vaadata, kuidas on rahvusriided ajas muutunud. Muutuste tõukeks on olnud näiteks ka võim. Kui mõjuavaldaja oli Prantsusmaa, jõudis Vietnami näiteks Pariisi moelavade mood jne.
Sellele näitusele on Liisimari toonud tänapäevased Vietnami rahvuslikud kleidid. Osa kleite on konstrueeritud Liisimari maalitud siidisallidest, osa on Liisimari kujundatud prinditud kangast kokku õmmeldud. Kunstnik on ise öelnud, et tema loomingus põimuvad Eestis kunsti õppimisel omandatud oskused ja kauge maa kultuur.

Siidimaal on südamelähedane

Liisimari rääkis meile näituse avamisel, et Vietnami kaunid rahvarõivad on inspireerinud teda rakendama varem õpitud siidimaalitehnikaid. Kunstnikuna on Liisimari väga mitmekülgne ning aastate jooksul on ta praktiseerinud erinevaid tehnikaid.
Oma kunstiõpinguid alustas ta juba lapsena ja siidimaalitehnikaga sai tuttavaks umbkaudu 15 aastat tagasi ema Saima Randjärve käe all Kehtna kunstide koolis õppides. Paar aastat tagasi, kui Liisimari Raplamaa Sõnumite lisalehe Käsitöölane jaoks intervjuu andis, ütles ta, et see tehnika sai tema suureks lemmikuks kohe ning kunstikooli lõputööks oli tal siidimaalide seeria. Juba siis valitud motiivid idamaiste maastike ja orhideedega on tema loomingusse siiani jäänud. Ka näituse avamisel ütles Liisimari, et kõikidest proovitud kunstitehnikatest on siidimaal talle südamelähedasem.
Ülikooliõpingute ajal läks ta vahetusüliõpilaseks Hongkongi, Hiinasse, kus puutus taas lähemalt siidimaalitehnikaga kokku ning ajapikku hakkas siidimaal aina enam tema hobitegevuseks saama. Sellest sündis ka soov arendada siidimaalist oma elatusallikas. Liisimari hoolsa käe all valmivad nii siidisallid kui ka näiteks siidist padjapüürid, aga ka kangad, millest vormitakse kleidid või muud rõivaesemed, näiteks hommikumantlid.
Oma stiili kohta on Liisimari ise öelnud, et esindab abstraktset vaba stiili, mida iseloomustab voolavus ja värviküllus. Ta on öelnud, et viljeleb kosmilist stiili, mis on saanud mõjutusi Jaapani Shibori kangavärvimise tehnikat.
Liisimari maalitud kangastest õmmeldud kleitides on kunstnik ise ka osalenud Vietnamis iludusvõistlustel, kus talle esimesel korral anti eriauhind, kuna ta oli ainus võõramaalane, kes osa võttis. Teisel korral pälvis ta neljanda koha. Kokku oli osalejaid umbes viissada, meenutas Liisimari. Viimased kolm aastat ongi Liisimari Vietnamis oma elukaaslase kodulinnas veetnud.
Praegu on ta tagasi kodukandis ning plaanib siin huvilistele läbi viia siidimaalikursust. Kehtna raamatukogus avatud näitus on kogu Eesti mastaabis eriline ja omanäoline, aga eelkõige on see tähtis kunstnikule endale. Liisimari pühendas näituse oma lahkunud vanaemale Leida-Marie Randjärvele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare