6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
SportKevin Jõesoo - ühe aastaga Eesti ja Balti meistriks

Kevin Jõesoo – ühe aastaga Eesti ja Balti meistriks

Mariliis Vest

Kuigi Kevin Jõesoo elukoht on Tallinnas ning juured Läänemaal, teeb 15-aastane Rahumäe põhikooli noormees nime Rapla jooksuklubile. Tõsisemalt on ta jooksmisega tegelenud aasta jagu, kuid saavutusi mahub selle aja sisse küllaldaselt.

Sa oled Tallinna poiss, miks just Rapla jooksuklubi?

Rapla jooksuklubi treener Erik Horn oli esimene, kes mind rahvajooksudel märkas ja ühendust võttis. Kuna leidsime hea sportlase-treeneri vahelise klapi ja ka üldiselt on mind väga hästi Rapla jooksuklubis vastu võetud, olen ka sinna jäänud. Sealne meeskond on väga super!

Sa oled oma vanuseklassi Balti meister ja Eesti meister.Kas need on sinu parimad saavutused? Mida need tiitlid sulle tähendavad?

Jah, olen Balti meister ja mitmekordne Eesti meister, mis on siiani olnud minu parimad saavutused. Ausalt öeldes ma neid tiitli tähendusi ja tähtsust hetkel veel ei taju. Jooksen rohkem oma rõõmuks, mitte tiitlite ja medalite pärast.

Mis oleks sinu jaoks unistuste medal?

See on hea küsimus, ei oskagi ühestki konkreetsest medalist unistada. Aga kui unistada, siis suurelt – ikka tahaks saada maailmameistriks ja rekordeid purustada.

Kuidas jooksmiseni jõudsid? Noorte seas võib tihti kuulda, et jooksmine onpigem füüsiliselt raske ala ja mitte just kõige meelepärasem.

Olen pärit Läänemaalt, kus toimub igal aastal traditsiooniline Palivere miilijooks. Minu perekond võtab sellest võimalikult tihti osa. Esimest korda käisin seal juba enne 2-3-aastaseks saamist, täpselt ei mäleta. Suur roll on ka minu onul Argo Jõesool, kes on mind selles osas positiivselt mõjutanud. Juba väiksemana võttis ta mind tihtipeale endaga kaasa jooksma. Lisaks käisime perega väga tihti onu võistlustele kaasa elamas ja mind pandi alati lastejooksudele osalema. Niiviisi sai jooksmisest minu hobi, milles sai aeg-ajalt võisteldud. Hobist sai aga enamat tänu minu treenerile Erik Hornile, kes mind rahvajooksudelt märkas ja kutsus jooksutrenni.

Arvan, et iga spordiala on füüsiliselt raske, eriti kui sellega pikemat aega ja kõrgemal tasemel tegeleda. Jooksmise, ja ka üldiselt sportimise teeb meelepärasemaks kellegagi koos sellega tegelemine. Samuti muusika kuulamine ja huvitav ümbrus.

Kas oled ka mõne muu spordiala peale mõelnud, millega võiks tegeleda?

Tegelikult tegelengi juba üheksa aastat korvpalliga, mängin SK Nord/Cramo 05 tiimis. Jooksmine (vähemalt varem) oli hea lisatreening korvpallile, mis hoidis füüsilist vormi. Olen mõelnud, et kunagi võiks proovida ka kümnevõistlust. Tundub huvitav ja mitmekülgne.

Milline distants on sinu pärusmaa, milles oled kõige tugevam?

Endale meeldib kõige enam 2000 m jooks, selles olen ilmselt ka kõige tugevam.

Millistes tingimustes meeldib sulle enim joosta? Kas sirgel asfaldil, künklikus metsas, siseruumis, n-ö mägedes?

Trenni meeldib mulle teha värskes õhus ja maastikul, mis on muutlik, näiteks metsas. Aga võistelda on tore nii staadionil kui ka maastikul.

Kas oled pidanud ka arvestust, kui palju sa näiteks ühe nädalaga jooksed?

Pidevat arvestust ei pea. Küll aga koroona esimese laine ajal oli korvpallikoolis ülesanne märkida üles oma nädala liikumised – sel ajal jooksin vähemalt 40 km nädalas.

Kas Raplamaal on mõni koht, kus sulle eriti meeldib jooksmas käia? Kui ei, kas Eestis on mõni koht?

Raplamaal kahjuks ei oska ühtegi kohta välja tuua, olen seal ainult võistelnud. Eriti tore on joosta Läänemaal, oma maakodu kandis.

Mis sa arvad, kuidas saaks jooksmist noorte seas populaarsemaks muuta?

Arvan, et sellele saaksid kaasa aidata tuntumad sportlased. Mind on palju inspireerinud minu onu. Samamoodi võiksid ka teised tuntud sportlased olla noortele n-ö mentorid, suunata ja nõustada neid.

Kui tihti teed trenni ja millest su treening koosneb?

Trenni teen iga päev. Korvpallitrennis käin 4-5 korda nädalas ja vähemalt 2 korda nädalas käin jõusaalis. Lisaks teen õhtuti kodus jõutreeningut ning kui jõuan, siis ka hommikuti. Jooksmas käin nii kuidas jõuan, viimasel ajal on kahjuks selleks aega vähem olnud. Trennid on üles ehitatud klassikaliselt – soojendus, treening, venitus.

Mis sulle selle ala juures enim meeldib?

Mulle meeldib võistluse lõppedes saadav emotsioon. Kui korvpall on põhiliselt tiimitööl põhinev, siis jooksmine on pigem individuaalala. Mis ei vähenda muidugi treeneri, konkurentide ja poolehoidjate rolli.

Mis on sinu jaoks selle ala juures väljakutsed?

Varasemate rekordite purustamine.

Anna üks soovitus omavanustele noortele.

Kui üksi on raske, siis leia keegi, kellega koos sportida. Ja kindlasti tegele sellega, mis sulle meeldib. Igaühele leidub meeldiv spordiala, lihtsalt tuleb olla järjepidev ja esimese takistuse järel mitte alla anda.

***

Treener Erik Horn Kevinist:

Mina treenerina võin kinnitada, et Kevinile on looduse poolt antud see sportlase geen, mis annab võimaluse tulevikus päris sportlaseks saada. Ta on töökas, sihikindel ja alati tulemusele – võidule – orienteeritud. Kevin on kestvusjooksu jaoks väga andekas ja kui teha tublisti tööd, siis saame tulevikus tunda rõõmu suurepäraste tulemuste üle. Tal on olemas kõik omadused kõige kõrgemasse tippu jõudmiseks. Tänased tulemused näitavad tema perspektiivikust tulevikus Eesti koondisesse jõuda ja loodetavasti ka tiitlivõistlustele.

Täna jagab ta oma eeldusi veel kahe ala vahel. Need on korvpall ja kergejõustik, aga selge on see, et lähiajal tuleb valik teha, sest võrdselt edukalt kahte jumalat teenida pole võimalik. Seega see, kuidas kulgeb tema sportlaskarjäär tulevikus, sõltub eelkõige ikka temast endast. Klubi saab kaasa aidata tingimuste loomisel ja treener pädeva juhendamisega, aga tulemusi teeb ikka sportlane ise.

Kevin on alles oma sportlastee alguses ja loodan, et tal on paremad sportlasaastad ees. Pikemas perspektiivis oleme, olen seadnud Kevinile eesmärgiks saada tulevikus heaks keskmaajooksjaks ja hiljem vanuse lisandudes ehk ka keskenduda pikematele distantsidele. Kevin on tahtejõuline, sihikindel ja tal on eriline võime anda endast alati parim. Ta on heasüdamlik, sõbralik ja abivalmis noormees.

Keviniga koos õpin treenerina ka mina ja loodan, et meie koostöö saab olema pikaajaline ja tulemuslik. Ei saa unustada perekonna rolli. Kevinil on supertoetav perekond. Kõik tema lähedased on toeks nii kodus kui ka võistlustel. Ja see on noore sportlase puhul väga tähtis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare