9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
KultuurRabade rabav ilu

Rabade rabav ilu

Samal päeval, 17. oktoobril, kui Raplamaal toimus esimest korda Raplamaa Rabade Päev ja algas rahvusvaheline põlislooduse nädal, avas fotograaf Alice Võsu Raplas Pargi Restos oma loodusfotode näituse “Looduste vanaema”.

Vähemalt kuni oktoobri lõpuni kaunistavad Pargi Resto seinu looduspildid, millest enamik on tehtud Mukri rabas. Näituse idee tuli umbes nädal enne rabade päeva. Alice’i sõnul on ta piltidel raba just soovist pakkuda killukest sellest ürgsest maastikust vaatamiseks ka neile, kes kiire elutempo pärast või muul põhjusel sel päeval rabasse ei jõudnud.
„Rabad on üheks suurimaks tõmbenumbriks Raplamaal ning me võiksime seda rohkem esile tuua. Lisaks tahtsin koos näitusega jagada inimestele ka ühte väga olulist sõnumit, mille me millegipärast tihti ära unustame: palun hoiame, toetame ja armastame teineteist. Käige looduses ja hinnake pisiasju. Soovin, et inimesed üksteise peale kaebamise asemel räägiks üksteisest head, et me teeksime rohkem heategusid ilma tagamõtteta, sest heateod jõuavad varem või hiljem nii ehk naa meieni tagasi. Olgem heaks eeskujuks nii täiskasvanutele, ja mis kõige tähtsam, ka lastele.“
Näituse tutvustava teksti juures on ka Alice’i mõni päev enne näituse avamist kirjutatud luuletus “Looduste vanaema”. „Miks just mitmuses “Looduste vanaema”, on sellepärast, et ma kutsun looduspiirkondi, näiteks rabasid ja metsi justkui eraldiseisvateks, oma süsteemis elavateks aladeks. Loodus on ühiskondlikult reeglipärane, üks üldine, aga mulle meeldib reeglipäratus. Ja loomingutes ning kunstis on tihti reeglitest väljaastumine lubatud ning see teebki asja eriliseks,“ sõnas Alice.
Ennast kirjeldab Alice kui emotsioonidest tulvil loomingulist ja seiklejahingega fotograafi, kes püüab pildile muinasjuttu. Praeguseks on ta fotograafiaga tegelenud 14 aastat. Peamiselt tegeleb ta portreefotograafiaga, kuid aeg-ajalt satub ka loodusesse pildistama. “See on mõnes mõttes nagu meditatsioon, kus su mõistus puhkab ja hing saab energiat,” lisas Alice.
Kõik fotod peale ühe sündisid 28. septembril, kui Alice läks Mukri rabasse mõttega teha seal mõned videovõtted, kuid filmimisest kujunes sujuvalt välja fotosessioon, “sest raba oli lihtsalt nii võrratu oma värvide ja valguse poolest”. Mukri raba on ka üks Alice’i lemmikrabadest. Üks foto on tehtud aga 2. oktoobril Loosalu rabas, kuhu Alice’il oli soov jõuda enne päikeseloojangut. Jõudnud täpselt õigel ajal õigesse kohta, sai tabatud hetk, kus päike peegeldus veele ja tabas pisikest mändi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare