-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedTurismiarenduses nähakse kindlat partnerit Harjumaas

Turismiarenduses nähakse kindlat partnerit Harjumaas

SA Põhja-Eesti Turism lõpetab tänavuse aastaga tegevuse. Uus suund maakondadele on 1. jaanuarist moodustada omavahel DMO-d (Destination Marketing Organization ehk turismisihtkoha arendus- ja turundusorganisatsioon).

See tähendab, et ka Raplamaa Omavalitsuste Liidul (ROL) on vaja läbi mõelda, kellega uus liit moodustada. SA Põhja-Eesti Turism likvideerimiskoosolek on planeeritud 11. detsembriks.

ROL-i reedesel täiskogu koosolekul esitles seda teemat Kehtna valla arendusnõunik Varri Väli, kes on ühtlasi ROL-i esindaja täna veel eksisteeriva sihtasutuse nõukogus. Laual on praegu mitmeid võimalusi ning novembri alguseks tuleb igal maakonnal sihtasutusele oma esialgsed mõtted saata. Reaalsed liidud selguvad juba sellele järgnevate arutelude käigus.

Võimalike liitudena on välja pakutud võimalus moodustada DMO ainult Harjumaaga, kuid Varri Väli sõnul poleks see majanduslikult kõige mõistlikum liit. Juhul, kui Raplamaa ei soovi oma rahastust märkimisväärselt suurendada, oleks mõistlik moodustada vähemalt kolmeliikmeline DMO, näiteks Harjumaa-Läänemaa-Raplamaa.

Üks võimalik variant on ka moodustada DMO tänase sihtasutuse baasil (Harjumaa, Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa, Järvamaa, Raplamaa) ning liita sinna Läänemaa. Veel üks võimalus oleks praeguse sihtasutuse koosseisust välja arvata Järvamaa ja moodustada ülejäänutega liit. Või jätta välja hoopis Harjumaa, mida on mitteametlikult välja pakkunud Järvamaa. Sellisel juhul moodustataks liit Järvamaa, Jõgevamaa ja Raplamaa vahel.

ROL-i täiskogu istungil küsis Margus Jaanson, kas liit Harjumaaga on hea mõte. On aastaid räägitud probleemist, et Harjumaa hammustab toetustest kõige suurema ampsu ja kuigipalju investeeringuid kaugemale enam ei jõuagi. „Supp lahjendatakse seal Tallinnas ära,” arvas Jaanson.

Väli oli aga seisukohal, et Harjumaad välistada ei saa, sest turistid ja eriti just välisturistid tulevad Tallinnasse. Väli sõnul on Raplamaale vajalik olla Harjumaa turismi turunduskanalites nähtav. Veel arutati seda, kas täna tahaks ROL mõne maakonna kindlalt välistada.

Pärast arutelu formuleeris ROL seisukoha, et Raplamaa strateegiline partner on Harjumaa ning kõigile teistele ollakse avatud.

Samuti tõstatas Väli küsimuse, milliste vahenditega on ROL valmis DMO-sse minema. Seni on liikmemaks olnud kõikidele maakondadele sama ehk 4000 eurot. Praegu prognoosib Väli mõne tuhande euro suurust tõusu. Samas soovis ta infot, mis võiks olla maksimum. Ta ise pakkus välja summa 10 000 eurot. Kõige selle juures arutleti ka küsimuse üle, kuivõrd õiglane see on, et Harjumaa teiste maakondadega sama summa panustab.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare