7.7 C
Rapla
Esmaspäev, 26 sept. 2022
spot_imgspot_img

Homme avatakse Raplas Veneetsia arhitektuuribiennaali eelnäitus

Homme avaneb korraga kaheksas Eesti väikelinnas näitus „Plats! Väärikas kahanemine. 8 linna”. Tegemist on järgmise Veneetsia arhitektuuribiennaali eelnäitusega, mille korraldajaks on Eesti Arhitektuurikeskus. Samaaegselt toimuvaid avaüritusi saab jälgida ERRi portaali vahendusel ning Tõrva, Põlva, Valga, Rapla, Võru, Kuressaare, Elva ja Rakvere keskväljakutele üles seatud ekraanidelt.

„Plats! Väärikas kahanemine. 8 linna“ keskendub kahanevate linnade elukeskkonna kvaliteedi parandamisele kaheksa väikelinna näitel, mis on ka näitusepaikadeks. Kõikide nende linnade linnaväljakud on valminud viimastel aastatel „Eesti Vabariik 100” arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum” raames. Näituse autorid on Jiri Tintera, Kalle Vellevoog, Garri Raagmaa, Martin Pedanik ja Paulina Pähn. Algselt selle aasta kevadel toimuma pidanud Veneetsia arhitektuuribiennaalil Eestit esindav näitus jõuab rahvusvahelise publikuni kevadel 2021.

Näituse autorite sõnul on rahvastiku kahanemise põhjused globaalsed, kuid tagajärjed lokaalsed. Üks viis, kuidas selle nähtusega võidelda, on keskenduda elukvaliteedi parandamisele ning kohatunnetuse ning -identiteedi tugevdamisele. Kvaliteetsel linnaruumil on selles võitluses väga oluline roll ning selle heaks saavad linnad ja arhitektid väga palju ära teha. Kaheksa näitust aitavad teadvustada arhitekti võimalusi – ent ka vastutust – elukeskkonna kvaliteedi eest seismisel ja selle tõstmisel.

Näitused toimuvad väikelinnades väga erinevates kohtades – mõnedes linnades avatakse näitus linnaväljaku enda väligaleriis, teistes kohtades näeb näitust mõnes galeriis või väljakuäärses hoones. Sisult ühesugused näitused tutvustavad läbi linnaelanike endi kui ka professionaalsete fotograafide tehtud fotode kolmel ruumiskaalal: riik, linn ja linnasüda.

Raplas saab näitust nautida kultuurikeskuse Rütmani galeriis 31. oktoobrist kuni 15. novembrini. Ühtlasi toimub Raplas homme kaks ekskursiooni. Hommikul saab Raplat avastada giid Tiia Elvrega ekskursioonil „Rapla linna promenaadil”. Päeva teises pooles juhib giid Pille Vanker ekskursiooni „Kirikust keskväljakuni”. Keskväljakul leiab homme aset ka hooviOTT.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised