4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
UudisedMärjamaa tunnustas oma parimaid õpetajaid

Märjamaa tunnustas oma parimaid õpetajaid

Kuigi õpetajate päeva tähistatakse 5. oktoobril, tunnustas Märjamaa vald oma silmapaistvamaid õpetajaid hoopis oktoobri lõpus. Selleks kutsuti valla õpetajaskond 29. oktoobril Märjamaa rahvamajja, et kuulutada välja aasta parimad ja nautida seejärel kontserti.

„Käesolev aasta on kõigile kahtlemata eriline olnud. Samuti on see eriline olnud ka teie töös. Vaevalt suutis keegi ette kujutada, et õppetöö Eesti koolides lõppeb 16. märtsil ning õppeaasta lõpuni tuleb tööd teha distantsilt. See oli uus kogemus nii õpilastele, õpetajatele kui ka lapsevanematele. Me tulime sellega üheskoos toime, aga kindlasti ei ole meist keegi vaimustuses, kui sama situatsioon peaks korduma,” ütles vallavanem Meelis Välis.

Märjamaa aasta õpetaja Sirje Nootre. Foto: Siim Solman

Olukord on vallavanema sõnul andnud juurde teadmisi kaugtöö võimalustest ning keskkondadest, kus koosolekuid läbi viia, kuid ükski neist lahendustest ei asenda otsest suhtlust. Pisut helgemal noodil saab aga Märjamaa vald koroonat ka tänada, sest esialgne tunnustamisõhtu tuli selle tõttu edasi lükata ja nüüd on õpetajatel kaks õpetajate päeva.

Tiitleid jagati Märjamaal kolmes kategoorias. Koolieelse lasteasutuse aasta õpetaja tiitli pälvis Küllike Arula Kasti-Orgita lasteaiast. Õpetaja töökogemus on austusväärsed 41 aastat.

„Südameasjaks on Küllikesele muusika ja muusikalised tegevused, mida ta osavasti peaaegu kõikidesse õppetegevustesse põimib. Küllikest iseloomustavad märksõnad oleks julgus, innovaatilisus, kaasaegsus, jagamine, hoolivus. Ta on aktiivne kaasamõtleja, tegutseja ning kaasteeliste motiveerija, ta on armastatud nii laste, lapsevanemate kui ka kolleegide seas,” öeldi tema iseloomustuses.

Aasta kooliõpetaja kategoorias oli viis nominenti. Tiitli viis koju Märjamaa gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Sirje Nootre. Koolis töötab ta juba 1977. aastast. 2004. aastal andis ta välja gümnaasiumile suunatud õpiku ja töövihiku “Kirjanduse kõnetus”. Samasse aega jääb ka Nootre eestvedamisel kooli ajalehe ilmumine.

„Õpetaja Sirje Nootre on alati olnud oma tegemistes innovaatiline ja seetõttu teistest sammuke ees. Heaks tõestuseks on käesoleva aasta eriolukord, kui kõik õpilased, õpetajad ja lapsevanemad sattusid sundolukorda. Kõikidel tuli hakkama saada. Õpetajatel tuli õpilaste jaoks olemas olla täiesti uutel tingimustel. Sirje Nootre tegi veebipõhiseid tööjuhendeid ning Weeblys materjale, et toetada õpilaste arengut ja teadmisi.”

Õpetaja Nootret on tunnustanud ka AS Innove selle eest, et ta jagab oma teadmisi teistega ja on panustanud õpetajatele ja õpilastele vastastikuseks toetamiseks loodud veebikeskkonda e-koolikott. Innove korraldatud konkursil eesmärgiga märgata õpetajaid, kes on 2020. aastal lisanud e-koolikotti parimaid digitaalseid õppematerjale, pälvis Nootre loodud õppematerjal auhinnalise koha kahes kategoorias.

Aasta haridusteo kategoorias pälvisid tiitli Pillerpalli lasteaia õpetajad Riina Toomet ja Reeli Sirel oma mitmekesise panuse eest lasteaia ellu.

„Õppimise ja õpetamise käigus on õpetajad kasutanud innovaatilisi ideid ja vahendeid. Üheks läbivaks valdkonnaks on olnud robootika, millega on õpetajad alustanud lastega alates 2. eluaastast. Viimasel lasteaia aastal oskavad lapsed konstrueerida roboteid ning neid programmeerimise teel liikuma panna,” kirjeldati tunnustatavaid.

Lisaks on nad rakendanud lasteaias erinevaid metoodikaid nagu kiusamisest vaba lasteaed, vaikuseminutid ja tarkuste hoidiste metoodika, mis põhineb vanasõnadel. See on kasvatanud lastes hoolivust, üksteisega arvestamist ja meeskonnatööd. Õpetajad täiendavad ennast iseseisvalt ja meeskonnana välis- ning sisekoolitustel ning osalevad projektides – Innove, Hitsa, KIK-i projekt, Räpina Taimeprojekt. Nad on lastega osalenud Audentese spordiklubi korraldatud üle-eestilisel 5-7-aastaste laste spordipäeval.

Lapsed saavad lasteaia lõpetamisel kaasa DVD või mälupulga ligi 5000 fotoga, kuhu õpetajad on salvestanud laste igapäevaelu kogu lasteaias viibitud aja jooksul.

Kõik nominendid said meeneks keraamik Piret Marksi valmistatud vaasid ning lilled Tiina Lilleaiast. Iga kategooria parimad said ka rahalise tunnustuse. Enne ametlikku osa anti külalistele rohkelt aega nautida maitsvat toitu ja omavahel suhelda. Ametliku osa lõppedes kutsuti lavale Tõnis Mägi. Pärast esimese kahe laulu esitamist teatas ta publikule, et esitab just neid lugusid, mida nad kuulda soovivad. Seda võimalust kasutati ka kohe ära ning järgnes mõnusalt hubane kontsert.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare