6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
KultuurMartin Margi jaoks tundmatuid objekte taevalaotuses ei ole

Martin Margi jaoks tundmatuid objekte taevalaotuses ei ole

Age Tekku, Rapla keskraamatukogu kultuurikorralduse spetsialist

Avastasime ööfotograaf Martin Margi siis, kui kevadel planeerisime Netikirjariinis osalenute preemiareisi Võrumaale Rõugesse ja tema programm “Öötaeva saladused” oleks olnud üks osa reisipäevast. Et teadagi põhjustel jäi kevadine preemiaekskursioon ära, otsustasime Martin Margi oma programmiga hoopis Rapla keskraamatukogusse kutsuda.
Martinil oli ette valmistatud väga lummav esitlus oma töödest – nii fotodest kui ka time-lapse-pildistamisel kokku pandud videotest. Fotode näitel rääkis Martin, kuidas ta saab tähed pildile (pikka säriaega kasutades muutuvad tähed triipudeks), mida kuud pildistades silmas tuleb pidada, kuidas leida üles tähtkujud ja Linnutee galaktika, mis on Iridiumi sähvatused. Viimasest tehtud Martini foto “Sähvatus ja galaktika” valiti 2. septembril 2015. aastal NASA teadlaste poolt astronoomia päevapildiks.
Äärmiselt huvitav oli kuulata helkivatest ööpilvedest – heledad laineid meenutavad pilvesiilud, mida me tavaliselt ei oska märgata. Aga kõige paeluvam osa oli virmalistest, mille teke ei ole seotud külmaga, nagu ekslikult arvatakse, vaid poolustega. Tore oli ka teada saada, et sageli võib meie taevas näha rahvusvahelist kosmosejaama ja suurematel huvilistel on ikka teada, kus ta hetkel taevalaotuses asub. Küsimusele, kas ta on ka UFO-sid näinud, vastas Martin Mark, et UFO on ju unidentified flying object ehk eesti keeles tundmatu lendav objekt ja tema jaoks ei ole ühtegi sellist objekti veel ette tulnud.
Lõpuks soovitas ta kõigile huvilistele rakendust Star Wolk2, mille abil saab otse taevast tähtkujusid ja tähti määrata ning õppida. Tähistaevast tähtede uudistamine jäi sel õhtul kahjuks ära, sest neljapäeva õhtu oli Raplas tihedalt pilves.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare