2.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
UudisedKelba külas istutati ühe päevaga 2500 puud

Kelba külas istutati ühe päevaga 2500 puud

Siim Jõgis

Teisipäeval, 10. novembril korraldas MTÜ Ühinenud Metsaomanikud Kelba küla metsamaadel õppepäeva. Päeva eestvedaja oli eluaegne metsamees Valdu Reinaas, kelle maa peale suletud juurekavaga taimed kasvama pandi.

Selle töö tegi ära ettevõttele Combitrans OÜ kuuluv metsaistutusmasin. Päeva jooksul pandi Kelba külas kasvama 2500 noort puud. Nendest 1500 olid kuused ja ülejäänud 1000 kased.
Õppepäeva teema oligi masinistutus ning seda oli uudistama tulnud hinnanguliselt viiskümmend huvilist. Idee oli lihtne – esiteks istutada metsamaadele 2500 puud ning kasutada selleks spetsiaalset istutusmasinat ning teiseks seda masinat päeva jooksul huvilistele tutvustada. Loomulikult saaks puid istutada ka käsitsi, aga masina abi kasutati seetõttu, et nii sai kiiremini ning ka maastik oli jalgsi liikumiseks ebamugav.
Valdu Reinaas rääkis, et kevadel istutati veidi eemal asuva maatüki peale 1500 puud ning seda tehti käsitsi. Küll aga ei olnud inimesed valmis tulema sama tööd tegema selle maa peale, kus teisipäeval masin tegutses. “Inimesed ütlesid, et kuule, Valdu, siia ei saa ju tulla. Siin on nii palju oksarisu, et me murrame oma jalaluud ära. Olgem ausad, ega siia maale saa tõesti käsitsi puid istutama tulla,” rääkis Reinaas. Seetõttu kutsutigi appi spetsiaalne masin, mis keerulistes oludes sama töö ära tegi.
Reinaas ütles, et kuigi tal tuli istutamine ise kinni maksta, on selle kasu kokkuvõttes see, et tema maal hakkavad nüüd kasvama noored kuused ja kased. Masin tuli ette tellida poolteist kuud, kiiremini poleks seda saanud. Ja mõnes mõttes oligi hea. Veel oktoobri keskpaigas olid kasepuudel lehed küljes ning masinal on raske istutada lehtedega puid, sest lehed kipuvad torude sisse kinni jääma. Kuuse ja männiga seda probleemi pole, sest libedad okkad lähevad torudest hõlpsasti läbi. Samas ütles Reinaas, et tal oli kindel soov istutada ka kaske. Seetõttu korraldatigi õppepäev novembris.
“Oleme jõudnud nii kaugele, et mina julgen küll masinistutust soovitada. Ka rahaliselt. Ise ei jõua enam nii palju teha, selg on ka haige. Tahan, et kui ma need metsad lastelastele edasi annan, oleksid need ilusad,” rääkis Reinaas.
Kõnealune maatükk asub kõigest lühikese jalutuskäigu kaugusel kunagisest Kelba koolimaja asukohast. Nüüd seda koolimaja alles enam ei ole ning selle asukohale on paigaldatud mälestuskivi. Valdu Reinaas rääkis, et tema kinnistu, kuhu puud teisipäeval istutati, kandis esimese Eesti vabariigi ajal Kelbakooli nime. Nüüd on see saanud uue nime – Pärdi kinnistu, kuid omanikule meeldiks, kui see saaks ajaloolise nime tagasi. “Olen sellest juba Rapla vallas rääkimas käinud. Minu kindel soov ja tahtmine on, et kinnistu saaks oma ajaloolise Kelbakooli nime tagasi,” sõnas ta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare