7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
SportMattias Reinaas teenis esimesed täiskasvanute klassi EM-tiitlid

Mattias Reinaas teenis esimesed täiskasvanute klassi EM-tiitlid

Siim Jõgis

15-aastase Kohila koolipoisina on Mattias Reinaas juba aastaid sõitnud jetispordi maailma tipus. Edukaks kujunes talle ka lõppenud hooaeg, kui ta võitis oma esimesed EM-tiitlid täiskasvanute klassis.

2020. aastal lisandus tema trofeede nimistusse täiskasvanute klassis Ski GP2 Euroopa meistritiitel ning Ski GP3 klassi Euroopa teine koht.
Detsembri lõpus saab Reinaas 16-aastaseks. Esimese jetisõidu tegi ta 2012. aastal ning tänaseks on ta võistelnud juba kaheksa täispikka hooaega. Säravaimate tulemustena saab välja tuua, et ta on neljakordne juunioride maailmameister ning kuuekordne juunioride Euroopa meister. Kaheksa aasta jooksul on Mattias võistelnud kõigil Eesti meistrivõistluste etappidel erinevates klassides ja kokku võitnud 14 Eesti meistritiitlit. 2020. aastal tuli ta kahekordseks Eesti ja kolmekordseks Läti meistriks.

Ski GP3 etapivõit

Koos oma isa Oti ja ema Sirlega pandi 2020. aasta eesmärgiks poodiumikoht MM-i klassides Ski GP2 ja Ski GP3. Jetispordi alaliidu poolt aasta alguses välja antud tiitlivõistluste kalendris oli kolm Euroopa meistrivõistluste etappi ja üks MM-võistlus. Koroonaviirusest tulenev segadus tegi aga oma korrektiivid ning Itaaliasse planeeritud maailmameistrivõistlused jäid ära. Seega saab välja tuua, et hooaja kõige prestiižsemad võistlused olid EM-i etapid Poolas ja Ungaris.
Ungaris võttis Mattias klassis Ski GP2 etapivõidu, klassis Ski GP3 sai teise koha. Poolas õnnestus võita mõlemad klassid. Mattias ise peab enda põhiklassiks Ski GP3 klassi, kuna seal on hetkel konkurents tugevam, masinaga kiiresti sõitmine nõuab palju osavust. „Kes on osavaim, see võidab. Just Ski GP3 etapivõit Poolas teeb palju rõõmu, sest selles klassis sai seljatatud neli endist maailmameistrit,” rääkis Mattiase isa Ott Reinaas.
Füüsiline ettevalmistus tänavuseks hooajaks algas 2020. aasta alguses. Kuna spordisaalid olid kinni, tuli kodustes tingimustes trenni teha. Selleks seati koju üles oma jõusaal. Üks osa ettevalmistusprotsessist oli ka see, et Mattias osales maastikurattavõistlustel. Regulaarselt võistles ta Raplamaa Komo-sarjas ning Harjumaal Škoda kolmapäevakutel. Ott Reinaas tõi välja, et maastikukrossis võistlemine aitab treenida otsustavust ja enesekehtestamist, sest nii ratta peal kui ka jeti seljas läheb kurvides trügimiseks. „Samaaegselt tegelesime jettide ehitamise ja timmimisega, et tehnika oleks konkurentsivõimeline ja võistlustel ilusti vastu peaks. Aprillis saime juba alustada veetrennidega Alesti järvel,” rääkis Ott Reinaas. Küll aga oli vaja eraldi harjutada mere peal sõitmist ning selleks käidi Kakumäe rannas.

Ettevalmistus uueks hooajaks

Tähelepanuväärne on seegi, et Mattias teeb täiskasvanute klassis alles esimesi samme. Seni on ta pikalt võistelnud juunioride klassides ning täiskasvanutega on ta mõõtu võtnud vähem. Nüüd hakkabki ta konkureerima just täiskasvanute seas. Ott Reinaas tõi välja, et üks täiskasvanute klassi eripära on see, et kurvides on võitlus suurem ja kõik tahavad nendest esimesena väljuda.
See, et Mattias juba ka täiskasvanute klassis Euroopa meistritiitli võitis, on suur saavutus. Selleni on viinud tõsine ja järjepidev töö. Ohverdusi on selleks tehtud mitmeid. Kui teised käivad sünnipäevadel või pidutsemas, on Mattiasel seda lõbu vähem, et rohkem oleks aega võistlusteks valmistuda. Ka võistluspäevad ise kujunevad pikaks. Kui võidusõit toimub näiteks Lätis, tuleb hommikul kodust välja sõita juba kell 3.30. Heal juhul jõutakse tagasi südaöö paiku.
„Eestis ja Lätis võistleb Mattias trenni pärast ka võimsate GP1 klassi jettide vastu. Kohalikel võistlustel saab selles klassis põnevaid sõite teha oma tavalise GP2 masinaga võimsate GP1 jettide vastu, see annab hea ettevalmistuse tiitlivõistlusteks. Ega tulemuste ülegi kurta saa, GP1 hõbemedal nii Eestis kui ka Lätis,” rääkis Ott.
Tänavune hooaeg on praeguseks saanud läbi. Detsembris pidi küll Tais toimuma Kings Cup, aga see jääb ära. Juba mõeldakse järgmise aasta peale. Koroonaviiruse tõttu on ka jetimaailmas palju segadust, kuid see ei saa Ott Reinaasi sõnul häirida ettevalmistust. „Võistlushooajaks tuleb valmis olla. Kui me saame kolm nädalat enne võistlust kinnituse, et see ikkagi toimub, siis selleks ajaks peab meil ettevalmistus olema tehtud,” sõnas Ott.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare