-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
KultuurMoldova rumeenlased käisid Märjamaa vallas santimas

Moldova rumeenlased käisid Märjamaa vallas santimas

Piret Linnamägi

Eesti Folkloorinõukogu korraldab juba kolmandat aastat aktsiooni „Hakkame santima“. Sellega tutvustatakse ka teiste riikide sanditamise kombestikku ning loomulikult meie enda mardi- ja kadripäeva kombeid.

Aktsiooni tutvustamiseks on tehtud hulk koolitusi ja seda on läbi viidud ka meie maakonnas.
Laupäeval olid Märjamaa vallas Sillaotsa talumuuseumis ja Varbola rahvamajas külaskäigul Eestis elavad Moldova rumeenlased. Talumuuseumi juhataja Kalju Idvand viis külalised talupojatarkuse teavituse tarre tutvuma talumuuseumi eksponaatidega. Tutvuti ka Meelis Kihulase puutöönäitusega „Puud ja inimesed“, mis on pühendatud eesti etnoloogile ja kultuuriloolasele Ants Viiresele. Enne Varbola poole sõitmist lasti hea maitsta Liivi Miili valmistatud odrakaraskil ning taimeteel.
Varbolas andsid Stela Enachi, Ruslan Lisnic, Mihaela Barac, Alar Vares, Vlad ja Raeli Florea, Victor Guzun, Marius Virf ja Liviu Pintilie meeleoluka kontserdi, kus tutvustasid oma esivanematelt saadud rumeenia traditsioone. Lauldi, tantsiti ja mängiti erinevaid pille. Lisaks sellele tutvustati traditsioonilisi rumeenia maske, mida kasutatakse jõulupühade aegu. Lustakad olid nii karu- kui ka kitsetants, samuti nende maa rahvuslikud laulud. Grupi moodustasid erinevatelt elualadelt ja erinevas vanuses mehed-naised, kes käivad koos, et meeles hoida ja tutvustada oma esivanematelt saadud pärandit. Oli meeldiv kuulda, kui oskuslikult mõned neist valdasid meie emakeelt.
„Me peaks tihedamini külla kutsuma külaliskollektiive oma rahvamajadesse ja muuseumidesse. Seda isegi meie riigi seisukohalt. Antud seltskond oli väga rõõmsameelne ning neile meeldis meie pakutud muuseumiprogramm,” sõnas Kalju Idvand. Varbolasse oli külalisi tänama tulnud ka „Hakkame santima“ Raplamaa kuraator Triinu Ülemaante. Nagu mardi- ja kadripäevale kohane, ei lahkunud „välissantijad“ Varbolast kingita.
Edasi suunduti Tartusse, kus järgmisel päeval astuti lavale ERM-is. Üritusele pani õla alla ka Eesti Folkloorinõukogu tegevjuht Monika Tomingas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare