9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
KultuurRaplamaa Laulukarussell keerleb kevade asemel sügisel

Raplamaa Laulukarussell keerleb kevade asemel sügisel

Teele Ojasalu, Kehtna vallavalitsuse haridus- ja kultuuritööspetsialist

Raplamaa Laulukarussell on pika traditsiooniga, kohalike seas tuntud ja oodatud laste ning noorte võistulaulmine ning tänu sellele on saanud esile kerkida mitmed tänaseks laiemalt tuntud artistid.

Sel aastal püüdis karussell võtta tuurid üles kevadel nagu ikka, ent säästis end olude tõttu sügiseks.
Eelvoor viidi salvestuspäevana läbi 28. oktoobril Järvakandi kultuurihallis. Eelvooru pääsejad selgitab iga vald oma võistulaulmistel ja juba see etapp pakub nii juhendajatele, lastele kui ka nende lähedastele põnevust. Vahetult enne kevadel kehtestatud eriolukorda jõudsid oma voorud purki saada Kohila vald ja Juuru piirkond. Teised vallad ja piirkonnad jäid sügist ootama.
Eelvooru esitati 66 väikest ja suuremat laululindu, kellest laval andis žüriile hindamiseks videoetteaste 63. Kõik klipid on vaadatavad Raplamaa Laulukarussell 2020 Facebooki üritusel. Laulujuhendajaid kogunes 26 – lõviosal oli võistlustules üks laulja, paljudel aga mitu, Thea Paluojal lausa väikese segakoori mõõdus seltskond. Osalusaktiivsus oli seega igati viisakas ja ei jäänud eelnevatele aastatele sugugi alla. Raplamaalased on laulu-usku!
Lapsed astusid üles kuues vanuserühmas: kuni 4 a, 5-7 a (eelkool), 7 (alates I klass) kuni 9 a, 10-12 a, 13-15 a ja 16 a kuni gümnaasiumiiga. Žüriil oli keeruline ülesanne valida igast rühmast kolm finalisti. Sel korral käis otsustamine teisiti ja meiegi kasutasime videohindamise lahendust nagu paljud teisedki karussellitajad. Lauljad väisasid kultuurihalli juhendaja – mitte vanuserühma – alusel ja andsid endast parima videosse, mida žürii hindas paar päeva hiljem distantsilt. Nii ei pidanud juhendajad viibima mitme eri vanuses laulja ootel kohapeal ja osalejaid oli lihtsam hajutada.
Publikul oli palutud tol päeval küll elada kaasa mõtetes, ent neile lapsevanematele, kelle võsukesel oli hädasti vaja transporti, leidsime saalis ikka koha. Korraldajana oli hea tõdeda, et raplamaalased tahavad hoida end ja teisi. Käsi desinfitseeriti, näha oli ka maske. Mõnigi juhendaja tänas nii kohapeal kui ka hiljem ettevaatusabinõude rakendamise eest. Päeva jooksul uudiseid jälgides sai kõigile selgeks, et viirus on meidki üles leidnud ning Raplamaa senine rahu on tegelikult habras.
Žüriisse kuulusid teenekad muusikapedagoogid Heli Karu ja Maiu Linnamägi ning maakonna oma särtsakas artist Sten-Olle Moldau. Kõik kolm said 2,5 tunni jagu videomaterjali endale koduseks kaalumiseks ja andsid oma hinded 10 punkti skaalal pilvetabelis nii, et nad said seisu omavahel reaalajas jälgida. Korraldajana olid need paar hindamispäeva väga pinevad – ühelt poolt minu enda ootusärevus pidevalt tabelit jälgides ja teiselt poolt juhendajatele e-kirjatsi-telefonitsi kinnitamine, et kõik toimib, peame vaid kannatust varuma.
Heli Karu tõdes, et žürii oli üksmeelne. Tõepoolest, sest tekkida oleks võinud ka olukord, kus mõnest vanuserühmast ei kerki esile selgeid finaliste – tavapäraselt käiks siis laua taga (tulisem) arutelu. Punktid olid aga selged ja vaid ühes rühmas jäid etteotsa neli last nii, et kolmanda koha lauljad said sama skoori. Finaali pääses seega 19 lauljat.
Sten-Olle muljetas žüriitööst nii: „Sel aastal käis see hindamine selliselt üksikult, arvuti taga. Mis on antud olukorras muidugi täiesti loogiline ja müts maha korraldajate ees, kes pidid käigu pealt leiutama täiesti uue viisi, kuidas konkurssi läbi viia. Minu hirm oli see, et siis muutub see natuke kurvaks ja kliiniliseks kontserdiks, aga õnneks ei olnud hirmuks põhjust – meie laululastel on imevõime ka läbi ekraani otse südamesse ronida! Eriti uhke oli see, et kuigi publikut oli neil esinemise aegu saalis vähe, ei jäänud esitused sellevõrra vähem särtsakad, pigem vastupidi. Tase on lastel (juba harjumuspäraselt!) kõrge ja määravaks sai tihti just laval olemise rõõm, sest puhtalt lauluoskuse järgi on võimatu neid omavahel punktidega lahutada. Olen väga tänulik selle võimaluse eest ja soovin nii lastele kui ka nende õpetajatele jaksu samas tempos ja samal tasemel edasi laulda!“
Karussell ületab finišijoone 25. novembril Lelle Rahvamajas. Lõppvoorgi saab olema omamoodi – žürii tuleb küll kohale, ent publikule püüame pakkuda ülekannet. Aga see tuleb siiski, sest meie parimad laululinnud on vaja “Tähtede lavale” saata!

FINALISTID:

I vanuserühm (kuni 4 a)
Hanna Tiits ja Keitly Krasov
Juhendajad Kadri Jüriado, Reelika Põldmann
Margaret Laanes
Juhendaja Thea Paluoja

II vanuserühm (5-7 a)
Jette Jakobson

Juhendaja Maris Reinumäe
Laurelle Vuks
Juhendaja Pilvi Pärnapuu
Marii Kaselt
Juhendaja Thea Paluoja

III vanuserühm (7-9 a)
Albert Altmets
Ingrid Koosma
Kaisa Kraav

Juhendaja Thea Paluoja
Lenna Mette Kadarpik
Juhendaja Vahur Soonberg

IV vanuserühm (10-12 a)
Birgit Pool

Juhendaja Monica Blokk
Elisabeth Ööpik
Juhendaja Thea Paluoja
Marie Kala
Juhendaja Merit Männiste

V vanuserühm (13-15 a)
Ethel Mäekivi

Juhendaja Triin Saarela
Hiie Münter
Juhendaja Grete Koik
Karmen Viirsalu
Juhendaja Ago Bomm

VI vanuserühm (al 16 a)
Egle Pärmik

Juhendaja Monica Blokk
Kertu Poom
Juhendaja Thea Paluoja
Marite Suurmäe
Juhendaja Merit Männiste

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare