-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
KultuurMustlastants kui ravim äreva aja pingete vastu

Mustlastants kui ravim äreva aja pingete vastu

Kevadine eriolukord muutis paljude inimeste jaoks liikumis- ja treeninguvõimalusi. Sama murega seisis silmitsi Raplas tegutsev tantsustuudio Lootos.

Kui saalid suleti, tuli katkestada algajate idamaise tantsu treeningud. Esialgu pakuti treeningutel osalejatele tantsude põhiliigutuste kordamist interneti teel. Hiljem avanes võimalus treeninguid jätkata, kuid see eeldas distantsi hoidmist ja välitingimustes treenimist. Nagu treener Olga Sokk ütles, olid kevadilmad pisut jahedad, kõhutantsu riietus pigem õhem ja liigutused aeglasemad. Seega polnud treeningute jätkamine välitingimustes hea alternatiiv.
Selleks, et inimestel oleks võimalus end siiski liigutada, avas tantsustuudio hoopis uue tantsustiili rühma. Selleks oli mustlastants, mille liigutused on kiired ja riietus õue sobilikum. Pealegi olid laiad keerlevad seelikud nii suured, et aitasid kenasti vajalikku distantsi hoida. Esialgu oligi mustlastants planeeritud asendustegevusena. Stiil osutus aga üle ootuste populaarseks ja õige pea hakkasid osalejad endale uhkeid seelikuid ostma ning rühm esinemas käima.
Suur pluss on ka see, et stiil sobib igas vanuses naistele. Nii said emad oma tütreid tantsutreeningutele kaasa võtta. Tänaseks on trupp esinenud näiteks Kehtna Vana Aja Päeval, Rapla Kesklinna kooli õpetajate päeval ja HooviOTT-il.
Soojemal ajal tehtigi trenni õues. Selleks pakkus üks tantsijatest koha Raplas Nõiamäel. See on parasjagu teistest eemal, muusika ei seganud kedagi ning sobis seetõttu suurepäraselt. Kui sügis kätte jõudis, tahtis mustlastantsu rühm jätkata ning treener hakkas tantsijaid ka väljastpoolt kutsuma. Praegu on rühm umbes kümneliikmeline.
Trennid on kolinud tagasi Rapla Kesklinna kooli saali. „Mul on ärevus hinges,” ütles Sokk. Otseselt valitsus treeninguid ära keelanud ei ole, aga samas on õhus ebakindlust. Sellest hoolimata hoitakse pöidlaid, et ehk õnnestub tantsutrennidega jätkata. Selge on see, et liigutamine on hea viis pingete maandamiseks äreval ajal. Sokk on seisukohal, et igasugune hobitegevus tuleb inimesele kasuks, aga liikumine on üks parimaid viise aja sisustamiseks. Neil on tekkinud rõõmsameelne grupp, kes harrastab rõõmsaid tantse. „Sa ei saa trennis mõelda argimuredele,” leiab ta.
Keeruline on aga ka 5. detsembrile planeeritud tule- ja tantsuetenduse korraldamine. Ka mustlastantsu trupp peaks seal kahe tantsuga üles astuma. Kas ja kuidas seda korraldada, on täna veel mõtlemise küsimus. Tänavu on kavas juba 13. etendus ja päris ära jätta Sokk seda ei sooviks. Seega kaalutakse näiteks videoülekande võimalust või pealtvaatajate piiramist ja hajutamist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare