1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
SportSoomlaste kogemus: spordiakadeemias on oluline topeltkarjääri süsteem

Soomlaste kogemus: spordiakadeemias on oluline topeltkarjääri süsteem

Raplamaa spordiakadeemia idee ja kontseptsiooni üle on arutelusid peetud alates tänavu kevadest. Idee ise on küpsenud juba mitu aastat. Teisipäeval, 17. novembril toimus ühisseminar koos soomlastega, mille käigus andsid Päijät-Häme spordiakadeemia ja Pajulahti treenerite koolituskeskuse esindajad ülevaate oma tegevusest.

Seminari peeti videosilla vahendusel. Esialgu oli plaanis sõita Soome kohapeale spordiakadeemiatega tutvuma, kuid see plaan jäi koroonapiirangute tõttu katki. Spordiakadeemia ise on tegelikult hüüdnimi. Pikalt lahti kirjutatult on see Rapla maakonna kohalike omavalitsusüksuste, haridusasutuste ja erinevate spordivaldkonnas tegutsejate ühine noortespordi koostöövõrgustik. Selle mudeli loomise eesmärk on kasutada ära parim olemasolev teadmine, et toetada siinses piirkonnas kuni 19-aastaseid saavutussportlasi.
Jätkuvalt käib täpsema kontseptsiooni väljatöötamine. Eeskujudena saab välja tuua Tartu spordiakadeemia ning kohaliku Rapla korvpalliakadeemia. Teisipäevase seminari idee oli kuulata ja võtta teadmiseks soomlaste kogemus spordiakadeemia loomisel ja käigus hoidmisel. Rapla kultuurikeskuses kohapeal oli kümmekond huvilist, nende seas nii omavalitsuste liidu, kohalike omavalitsuste kui ka spordiinimeste esindajad.
Soomlastest osalesid Tero Kuorikoski Pajulahti treenerite koolituskeskusest ja Johanna Ylinen Päijät-Häme spordiakadeemiast. Enne oma ettekannet kuulasid nad ära ülevaate Rapla võimalustest ja plaanidest. Johanna Ylinen rääkis, et Soome spordiakadeemiates on olulisel kohal topeltkarjääri süsteem. See tähendab, et sportlasel oleks võimalik paralleelselt arendada ka n-ö tsiviilkarjääri sportimise kõrvalt. Selleks on Soomes loodud eraldi spordigümnaasiumid ja samuti spordikutsekoolid. Idee seisneb otseselt selles, et lisaks sportimisele omandaks õpilane ka ameti, olgu see siis juuksur, autolukksepp või midagi muud. Raplamaa spordiakadeemiale saavad need olla eeskujuks just selles valguses, et ka seal treenitakse saavutussportlasi.
Johanna Ylinen selgitas, et hommikupoole toimuvad treeningud spordiakadeemia juures, õhtuti treenitakse aga spordiklubide juures, mis on eraldi asutused. Mis puudutab võistkonnaalasid, siis ühised treeningud toimuvad õhtuti klubide juures. Spordiakadeemiates treenitakse rohkem individuaalselt. Küll aga kavandavad hommikuste treeningute kava spordiklubid koos akadeemiaga.
Pajulahti treenerite koolituskeskus on Soome olümpiakomitee alluvuses. See asub ligikaudu tunniajase autosõidu kaugusel Helsingist põhja pool, Lahti külje all. Tegemist on Soome ainsa olümpia ja paraolümpia treeningkeskusega. See on massiivne kompleks, milleni Rapla spordiakadeemia kontseptsioon kindlasti ei küündi. Näitena võib välja tuua, et alles hiljuti peeti seal U19 vanuseklassi sulgpalli Euroopa meistrivõistlused.
Spordiakadeemia loomine on sisse kirjutatud Raplamaa arengustrateegiasse 2035+. Sobiva kontseptsiooni väljatöötamine jätkub fookusintervjuudega, mille viib läbi ettevõte Civitta Eesti AS, kes on selles töös Raplamaa Omavalitsuste Liidu koostööpartner. Spordiakadeemia kontseptsioon valmib plaani kohaselt 2021. aasta esimese kolme kuuga. Siis see ka kinnitatakse ja avalikustatakse. Kontseptsiooni loomisse on olnud kaasatud kõik, kes on soovinud noortespordi arengus kaasa rääkida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare