12.2 C
Rapla
Laupäev, 4 mai 2024
SportShaquille Doorson: Legend väidab, et mulle pandi nimi Shaquille O'Neal’i järgi

Shaquille Doorson: Legend väidab, et mulle pandi nimi Shaquille O’Neal’i järgi

Terve oktoobri ja novembri oli Avis Utilitas Rapla korvpallimeeskond tundnud puudust pikast keskmängijast. Eelmisel nädalal ta meeskonna juurde saabus. Tegemist on 211 sentimeetri pikkuse hollandlase Shaquille Doorsoniga.

Rapla fännidel avanes esmakordne võimalus teda väljakul näha pühapäeval, 6. detsembril, kui Sadolini spordihoones võõrustati Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskonda. Rapla võttis selles kohtumises veenva võidu 86:59. Tartul ei avanenud võimalustki, et Raplale järele jõuda.

Kui mängitud oli kaks ja pool minutit, juhtis Rapla 9:0 ning ülejäänud kohtumise vältel ei antud eduseisu kordagi käest. Doorson ei jooksnud väljakule küll algkoosseisus, kuid oma minutid sai ta ikkagi kirja. Ta viskas üheksa punkti ja võttis seitse lauapalli, kuid tal oli samas ka kuus pallikaotust. Enne Raplasse tulekut mängis ta Hispaania tugevuselt teise liiga meeskonnas Melilla Baloncesto.

Palju tähelepanu on pälvinud tema eesnimi, mis kattub palju kuulsama mängija Shaquille O’Neal’i nimega. Doorson ütles intervjuus, et vähemalt legendi kohaselt pandigi talle see nimi kuulsa korvpalluri järgi, kuigi tema vanemad ei olnud korvpallifännid. Doorson on rahvuselt hollandlane ning seega juba kolmas hollandlane varasematel hooaegadel Raplas mänginud Jito Koki ja Thomas van der Marsi järel.

Oled jõudnud Eestis olla mõned päevad. Kuidas siin tundub? Kas oled sisse elanud?

Jah, kõik on hästi. Meeskonnakaaslased on suurepärased ja samuti olid suurepärased fännid, kes pühapäeval kohal olid. Püüan Eesti elustiiliga kohaneda. Olen tähele pannud, et väga palju päikest siin just ei paista.

Pühapäevases mängus oli Rapla fännidel esmakordne võimalus sind mängimas näha. Kuidas sulle endale tundub, kuidas mäng läks?

Tundus, et mäng läks korralikult, kuigi võin öelda, et terve mängu vältel ma oma parimat külge ei näidanud. Oli liiga palju pallikaotusi ja sellest on kahju. Kokkuvõttes oli ikkagi korralik mäng.

Kas mängutase on Eestis selline, mida sa ootasid?

Raske öelda. Igas riigis oma mängustiil. Mitte tase, aga just mängustiil. Eestis on mäng kiirem, aga kui ma mängisin Hispaanias, siis seal tundus just olevat rahulikum.

Kui sa võrdleksid Eesti ja Hispaania mängustiili, kas need on sarnased?

Tundub küll, et on väga erinev. Ei oskagi seda täpselt selgitada. Võib-olla tundub nii, sest ma mängisin Hispaanias palju kauem, kui ma siin olen olnud. Raske on midagi põhjapanevat väita. Eestis tunduvad olevat pikemad liikumised, et leida lõpuks üks avanemine.

Kui keeruline on kolida uude riiki ja liituda uue võistkonnaga keset hooaega?

Ühest küljest on raske ja teisest küljest mitte. Professionaalse korvpallurina pead olema valmis muudatusi tegema ja olema nendele avatud. Olen mänginud päris mitmes kohas maailmas ja ma olen harjunud sellega, kui tuleb kolida uude kohta. Korvpall on see, mida ma teen ja kui vaja, võin kolida ükskõik kuhu maailmas, et sellega tegeleda. Nüüd tulin Eestisse ja olen pühendunud sellele, mida ma teen.

Sa sündisid Amsterdamis. Kas seal hakkasidki korvpalli mängima?

Jah, sündisin Amsterdamis ja kasvasin seal üles. Räägin vabalt hollandi keelt. Korvpalli hakkasin mängima 16-aastaselt, aga tõsiselt hakkasin seda võtma alles 18-aastaselt. Kui ma olin 16-aastane, hakkasin korvpalli mängima kord nädalas. Enne seda ei teadnud ma korvpallist midagi.

Kas 18-aastaselt otsustasid, et tahad saada elukutseliseks mängijaks?

Ei, tegelikult mitte. Siis ma lihtsalt hakkasin mängu tõsiselt võtma. Enne seda mängisin vaid korra nädalas. Ühel hetkel hakkasin arvutist vaatama NBA mänge ja mulle meeldis see. Proovisin ise ka pääseda oma esindusmeeskonda ja mulle öeldi, et pean hakkama väga tõsiselt vaeva nägema. Töötasin terve suve läbi.

Mida sa enne korvpalli tegid?

Mängisin jalgpalli. Algul tahtsin küll saada elukutseliseks mängijaks, aga see unistus hakkas vaikselt kustuma. Ma olin väravavaht, aga tegelikult see mulle ei meeldinud. Oleksin tahtnud olla väljakul.

Kui palju on sulle jalgpallikogemus juurde andnud, et sa oleksid edukas korvpallis?

Raske öelda. Korvpall oli minu jaoks uus mäng ja ma hakkasin täitsa nullist peale.

Kas su vanemad panid sulle eesnime Shaquille O’Neal’i järgi?

Legend räägib küll nii, jah. Mu ema, isa ja isegi tädi on kõik öelnud, et see oli nende idee.

Kas nad olid korvpallifännid?

Ei olnud. Küll aga minu tädi rääkis, et ta vaatas siis korvpalli ja võib-olla sealt see nimi tuli. Arvan, et me ei saa kunagi täpselt teada.

Kas Shaquille O’Neal on sinu eeskuju korvpallis?

Jah, ta on minu lemmikmängija. Ta on kõige domineerivam suur mängija ja ma tahaksin mängida samamoodi.

Oled sa temaga kohtunud?

Ei ole, aga tahaksin väga. Saaksin küsida mõningaid nippe, kuidas korvi all paremini mängida. Me mõlemad mängime keskmängija positsiooni.

Kas saaksid esindada Hollandi koondist?

Jah, mul on Hollandi pass olemas. Olen üdini hollandlane. Kui mind kutsutaks koondisesse, siis oleksin vabalt valmis minema.

On see sinu eesmärk?

Jah, see oleks väga kena, kui mind sinna kutsutaks. Minu soov on, et Hollandi koondis oleks võimalikult tugev. Kui mind kutsutakse, oleksin hea meelega valmis mängima.

Kus sa veel korvpalli mänginud oled enne Eestisse tulekut?

Õppisin Kanaari saartel Canarias Basketball Academy‘s. Ülikooliaastad veetsin NCAA liigas, kus esindasin Rutgers Ülikooli korvpallimeeskonda. Väga hea ülikool oli. Muide, Rutgersi meeskond mängib täna (teisipäev vastu kolmapäeva) öösel. Võib-olla olen öösel üleval, et seda mängu vaadata.

Kas NBA-s mängimine on olnud sinu jaoks eesmärk?

See on eesmärk enamiku korvpallurite jaoks. Isegi kui praegu avaneks võimalus, siis ma läheks. Minu soov on mängida nii kõrgel tasemel kui võimalik.

Kas Raplas mängimine on sinu jaoks üks aste, et mängida ühel päeval veel kõrgemal tasemel?

Jah, nii see peabki olema. Minu jaoks on see koht, kus ma saan Raplale ja tervele maailmale näidata, mida ma Eesti liigas teha suudan. Eesmärk on jõuda liiga tippu.

Mida sa teed, et korvpallist puhata?

Ma olen üldiselt väga rahulik tüüp. Ma kas võtan asja väga rahulikult või pühendun täielikult. Ühtegi vahepealset võimalust minu jaoks ei ole. Ma vaatan Netflixist filme või mängin arvutimänge. Mul on kodus selle jaoks isegi projektor, et seina peale pilti näidata. Kui ma parajasti filme ei vaata või mänge ei mängi, teen midagi asjalikku. Aga midagi vahepealset minu jaoks ei ole.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare