10.6 C
Rapla
Laupäev, 18 sept. 2021

Testostlemise tulemus – 39 protsenti müügikohtadest dokumenti ei küsinud

Rapla maakonnas viidi läbi alkoholi ja tubakatoodete testostlemine ning see tõi välja, et dokumenti küsiti 61 protsendis müügikohtades. Testostlemise viisid läbi kaks noort, kuid täisealist inimest. See tähendab, et neil oli õigus alkoholi ja tubakat osta, kuid ühtlasi oleks müüja pidanud küsima isikut tõendavat dokumenti, et selles veenduda.

Kontrollitud 36 müügikohast ei teinud müüjad seda neljateistkümnes. Veel neljateistkümnes kohas leppisid müüjad sellega, kui neile näidati õpilaspiletit. Kaheksas kohas küsiti lisaks näha ID-kaarti. See oli müüja poolt õige tegu, sest tegelikult ei ole õpilaspilet õige ega sobilik isikut tõendav dokument alkoholi või tubaka ostmiseks. Testostlemise organiseeris Raplamaa Omavalitsuste Liidu turvalisuse ja rahvatervise spetsialist Ülle Laasner. Ostmas käisid Dominika Pankova ja Karl Pärtel Aasrand.

Nagu öeldud, ostsid nad tubakatooteid või lahjat alkoholi kokku 36 müügipunktis, mis kõik asuvad Rapla maakonnas. Nendest kuus olid tanklad, üks oli söögikoht ja 29 kauplused. 16 neist asuvad Rapla vallas, 8 Kehtna vallas, 8 Märjamaa vallas ning 5 Kohila vallas. Suuremates kauplustes tehti isegi kaks ostu, üks tavalises ning teine iseteeninduskassas. Testostlemise eesmärk oli kontrollida, kas müüja küsib noore ostja puhul dokumenti või mitte. Ühtlasi kontrolliti seda, kuidas müüja selles olukorras käitus – kas ta vaatas ostjale silma, küsis dokumenti ning arvutas selle alusel ostja vanust või mitte. Paika oli pandud, et kui dokumenti küsitakse, siis esitab ostja esmalt õpilaspileti. Müüja ei oleks tohtinud sellega leppida ning oleks pidanud küsima näha ID-kaarti.

Testostlemine viidi Raplamaal viimati läbi 2019. aastal. Siis toimus see natuke teise formaadi alusel ning müüjad said tagasiside kohe kätte. Sel korral tagasisidet ei antud ning väga võimalik, et nad ei tea praegugi, et testostlemine üldse läbi viidi. Ülle Laasner tutvustab selle aktsiooni tulemusi käesoleval nädalal Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu istungil. Sealt edasi saavad vallavalitsused ning politseijaoskond detailse info, millistes müügikohtades testostlemine läbi viidi ning kus dokumenti küsiti ning kus ei küsitud.

Lisaks tõi Ülle Laasner välja, et praegu on loomisel abivahend müüjatele, et dokumendi alusel arvutada ostja vanust. Kui see saab valmis, peaksid need kaupluste kassadesse jõudma. „Me teeme testostlemist selleks, et kujundada ühiskondlikku suhtumist, et tubakas ega alkohol ei tohiks olla alaealistele kättesaadavad,” rääkis Laasner.

Testostleja Dominika Pankova muljed:

Hiljuti sain võimaluse osaleda testostlemisel Rapla maakonnas. Kuna olen ise Rapla linna elanik, polnud muret, et väiksemates kohtades keegi ära tunneks ja see mingil moel testostlemist segaks. Terve päeva vältel ei tundnud ma mitte mingit ärevust, ilmselt aitas see, et käisime alguses sõbraga poodides kahekesi. Umbes teises poes küsiti otse, kas teeme testostlemist, sest koolipäeval kell üks alkoholi ostmine väikeses kandis ei tundunud eriti usutav. See oli ka esimene ja viimane kord, kus meid sellise kahtluse alla seati.

Testostlemisel kandsime maski ning leidus ka müüjaid, kes seda vähemalt minul langetada palusid. Huvitav faktor oli kindlasti see, et mu dokumendipilt pole absoluutselt minu moodi. Seda põhjusel, et tegin selle pildi tugevalt tumepruunide juustega, samal ajal ise tegelikult terve elu blond olles. Mulle pakkus kohati pinget, kas dokumendi uurimisel saadakse aru, et tegemist on ikkagi minu päris pildiga. Ühes kohas pakuti, et äkki võib see olla “vanema õe” dokument.

Ostlemisel märkasime, et suuremal osal juhtudest ei küsitud poisilt dokumenti, kes oli värskelt (ca 3 nädalat tagasi) 18 saanud. Samal ajal mina, temast aasta vanem, pidin tunduvalt rohkem näitama. Ise ootasime, et eksperimenti tehes tekib meil mingi adrenaliin. Sellest jäime ilma, sest olles mõlemad täisealised, kes niikuinii need joogid ära ostsid, ei teadnud keegi, mida me tegelikult teeme. Mingil hetkel oleks tahtnud näha müüja reaktsiooni, kui teda tegevusest informeeritakse või mingitki pinget selles olukorras, aga meie tegutsemine piirduski vaid alkoholi ostmisega.

Samal ajal on see salajases hoidmine müüjale kindlasti vähem närvesööv ja šokki pakkuv, seega ilmselt oli pigem niipidi parem. Sellest olenemata oli meil tegelikult väga meeldejääv päev, meil ei hakanud igav ja me ei lugenud minuteid, et päev läbi saaks. See oli väga hea võimalus sõita läbi mingid kohad, kuhu varem ei sattunud, seega lisas see omajagu väärtust kogemusele juurde.

Alkoholi ja tubakatoodete testostlemise statistika Raplamaal 2020:

Kontrollitud müügikohti 36
Müüja küsis dokumenti 22
Müüja ei küsinud dokumenti 14
Müüja leppis õpilaspiletiga 14
Müüja küsis lisaks ID-kaarti 8

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised