-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
KultuurRapla Invarus saab näha Kristiina Roo fantaasiamaastikku

Rapla Invarus saab näha Kristiina Roo fantaasiamaastikku

Rapla kohaliku noore kunstniku Kristiina Roo looming on nüüdsest nähtaval Rapla abivahendikeskuses Invaru. Akrüülvärvidega tehtud maastikumaalil kujutab kunstnik kaunist metsalagendiku ja kiviaiaga paika looduse rüpes.

Kohalike hobikunstnike ja erivajadustega inimeste loomingu eksponeerimine on Invarus kujunenud traditsiooniks selle mõttega, et nende inimeste annet ja loomisrõõmu näeksid ka teised.

30-aastane Kristiina Roo tegutseb Rapla hooldekeskuse alla kuuluvas Vahtra tugikeskuses. Keskuse tegevusjuhendaja Age Ilumaa sõnas, et Kristiina ei ole kunsti kunagi õppinud ja ta ei vaja ka juhendamist. „See anne on talle justkui sünniga looduse poolt kaasa antud,“ ütles ta. Kui tuli teade, et Invaru Rapla abivahendikeskus otsib erivajadustega inimest, kelle tööd seal eksponeerida, pöördus Age selle pakkumisega Kristiina poole, kes ka kohe nõus oli.

Abivahendikeskuses olev maal valmis Kristiinal kodus ja Age lisas, et nad käisid mitu korda tugikeskusest vaatamas, kuidas maal valmib, ja saatsid Invarule tööprotsessist pilte, et veenduda pildi stiili ja teema sobivuses.

Kristiinale meeldib enim maalida loomi ja loodust. Abivahendikeskusesse jõudnud maal kujutab suvist maastikku, mida tegelikkuses ei eksisteeri, kuid Kristiina nimetab seda oma turvapaigaks. Ta loodab, et sellist head ja turvalist tunnet loob see maal ka vaatajates.

Maali valmimiseks kulus tal umbes kolm nädalat, mida ta peab ise pikaks ajaks. Nii suurt maali ei olnud Kristiina tükk aega teinud ning just seepärast läks kauem aega. Iga detaili maalis ta erilise hoolega, et pilt ikka korralik välja tuleks. Inimestele tema maalimisstiil meeldib ja Kristiina oleks valmis sarnaseid loodusmaale veel tegema, kui keegi tellimiseks soovi avaldaks.

Enamasti valmivad Kristiina käe all visandid, kuid kolm pisemat pilti on ka Vahtra tugikeskuse seintele jõudnud.

Kristiina on katsetanud erinevaid tehnikaid, näiteks akvarellide ja vildikatega joonistamist, Invaru seinale jõudnud maal on tehtud akrüülidega. Kuigi Kristiinale meeldib väga kunstiga tegeleda, tunneb ta puudust endasarnastest kunstnikest, kellega koos maalida, üksteist motiveerida ja inspireerida.

Kauneid abivahendikeskuste seintele jõudnud kunstiteoseid saab nautida teisteski Invaru Eesti esindustes. Tartu esinduse jaoks andsid oma panuse Maarja kooli erivajadustega lapsed, kelle ühistööna valmis maal. Samuti sai uhke kunstiteose endale Invaru Kuressaare esindus, kuhu Saaremaa Puuetega Inimeste Koda valmistas kohalikest looduslikest materjalidest mereteemalise pannoo. Invaru Paide abivahendikeskuse seinal saab aga uudistada Marcus Eltsi akrüülvärvides loodusmaali ning Rakveres asuva esinduse seinu kaunistavad alates sellest kevadest Virumaa fotograafi Peep Saluvee loodusfotod.

Invaru on liikumis-, hooldus- ja põetusabivahenditele spetsialiseerunud abivahendikeskus, millel on Eestis kokku kümme esindust, mida külastab igal kuul enam kui 10 000 abivajajat. Lisaks nõustamisele esindustes aitavad abivajajatel sobivaid lahendusi leida terapeudid ja tehnikud ning abivahendite töökojas hooldatakse ja remonditakse abivahendeid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare