-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
SportRapla jooksuklubi – taastades Raplamaa kergejõustiku hiilgeaegu

Rapla jooksuklubi – taastades Raplamaa kergejõustiku hiilgeaegu

Mardo Lundver

1999. aasta 15. mail loodud Rapla jooksuklubil jääb selja taha senise klubiajaloo vahest üks edukamaid võistlushooaegu. Sisehooajal võideti Eesti meistrivõistlustelt kokku 9 medalit (2 kulda, 5 hõbedat, 2 pronksi), välishooajal jäi saldoks 14 medalit (5 kulda, 5 hõbedat, 4 pronksi), millele lisaks veel teatejooksude kuld ja hõbe. Lihtne rehnut näitab, et kogu medalisaagiks jäi 2020. aastal veerandsada erinevat karva medalit – 8 kulda, 11 hõbedat ja 6 pronksi. Märgid prognoosivad, et tõenäoliselt on see alles millegi ilusa ja võimsa algus ning lähiaastatel on lootust näha veelgi suuremat medalisadu.

Rapla jooksuklubi, mille eestvedajana toimetab Erik Horn koos treenerite Maarek Laanmetsa ja Risto Ütsmütsiga, olemuse võib lühidalt kokku võtta järgnevalt – klubi põhieesmärk, koostöös sponsorite, toetajate ja koostööpartneritega, on kergejõustiku arendamine Raplamaal, keskendudes eeskätt noorsportlastele, kellelt tulevikus oodatakse ka edulugusid täiskasvanute konkurentsis nii Eesti meistrivõistlustel kui ka rahvusvahelisel areenil.

Kodumaakonnas korraldatakse erinevaid rahvajookse, Raplamaa meistrivõistlusi kergejõustikus ja murdmaajooksus, koolide heategevuslikku teatejooksu. Hoitakse töös ja avatakse edaspidigi Raplamaa eri piirkondades kergejõustiku treeninggruppe – laiemas plaanis on fookus iga-aastasel stabiilsel arengul sportlikul tasemel ja kasvamine ning laienemine klubina tervikuna. Suure panuse klubi arengusse annavad ka klubi juhatuse liikmed Väino Sassi ja Tiit Rahkema. Muidugi ei saa märkimata jätta tublide lastevanemate ja klubi vanemate liikmete abi klubi arendamisel. Ilmselgelt on tõsisem klubi arendamine võimatu ilma toetajateta, kellele oleme abikäe eest ülimalt tänulikud. Aktiivsete tegevliikmete koguarv on hetkeseisuga 100 inimese ringis, mis on juba märkimisväärne löögirusikas, kellega on igati reaalne õnnestumise korral Eesti spordimaastikul korda saata midagi positiivset.

Kui nüüd luubi alla võtta edukaimad Rapla jooksuklubi ridadesse kuuluvad sportlased, siis tasuks eraldi välja tuua viis tublit noorsportlast. U16 vanuseklassis tegi mehetegusid Erik Horni treenitav Kevin Jõesoo, kelle kaela riputati koguni viis kuld- ja kaks hõbemedalit. 15-aastane andekas ja töökas noormees on suutnud aastaga tõusta mitmekordseks omaealiste Eesti meistriks. Kirsiks tordil oli 2000 m Balti U16 meistritiitel.

U18 vanuseklassi edukaimad olid kahtlemata Anne-Riin Peep ja Triin Erala, kes kokku võitsid vastavalt viis ja neli medalit. Anne-Riin treenib Erik Horni näpunäidete järgi ja Triin isa Ranno Erala nõustamisel. Mõlemad neiud võistlesid ka Baltimaade meistrivõistlustel ja tegid sealgi edukaid etteasteid. Anne-Riin suutis kevadel 3000 m sisetingimustes võita koguni hõbemedali.

Kalev Hõlpus, meie kauaaegne medalimasin, keda treenib Raplamaa jooksulegend Risto Ütsmüts, on nüüdseks sitkete konkurentidega heitlemas U20 vanuseklassis. 2020. a võistlushooaja saagiks jäi kolm kulda ja kolm hõbedat, millest vahest väärtuslikuim Baltimaade meistrivõistluste 1500 m hõbemedal.

Samas vanuseklassis võistleb ka Raplamaa esisprinter Kaspar Grauen (treener Erik Horn), kes sisehooajal võitis 400 m hõbemedali. Paraku tabas vormikõvera tõusulainel spordimeest suvel ränk vigastus, kuid seda näljasem on Kaspar tuleval hooajal. 8. juulil Kohilas 400 m joostud võimas aeg 49,46 andis talle omaealiste Eesti edetabelis sel hooajal kõrge teise koha, seega on, mida oodata ja kellele pöialt hoida.

Märkimisväärseid tulemusi veel Artur Skatškovilt kahe U18 medaliga, medalivõitjad olid lisaks Karol Hanga (U23 vanuseklass), Hardi Voomets (U18), Ketlin Kõiv (U18) ja Catherine Randlaht (U23). Seekord jäid napilt medalita ehk hooaja parim oli 4. koht Helena Kurjamal (U18) ja Hugo Särevil (U14).

Nende numbrite valguses võib 2020. a võistlushooaja Rapla jooksuklubi jaoks lugeda igati kordaläinuks ja võime vaadata optimistliku pilguga tuleviku suunas. Esimest korda klubi ajaloos selgitasime ka Rapla jooksuklubi hooaja parimad viies kategoorias. Parim neiu Triin Erala, parim noormees Kevin Jõesoo, parima tulemuse saavutaja Kaspar Grauen, aasta üllataja Hugo Särev ja aasta võistleja Mardo Lundver. Kahjuks jäi koroona tõttu aasta lõpetamise üritus ära (pidi toimuma 27.-29. novembril Käärikul), aga auhinnad said ikkagi jagatud. Loodetavasti on Raplamaa kergejõustik taastamas oma hiilgeaegu. Klubina anname omalt poolt selleks kindlasti oma parima.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare