7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
SportKuidas elavad oma lemmikutele kaasa Avis Utilitas Rapla fännid, kui pealtvaatajaid saali...

Kuidas elavad oma lemmikutele kaasa Avis Utilitas Rapla fännid, kui pealtvaatajaid saali ei lubata?

Avis Utilitas Rapla mängud Paf Eesti-Läti korvpalliliigas jätkuvad 2021. aasta jaanuaris. Praeguses olukorras paistab tõenäoline, et ka uue aasta alguses pealtvaatajaid tribüünidele ei lubata. See on pannud Rapla korvpallimeeskonna fännide mõtted liikuma – kuidas ikkagi meeskonnale kaasa elada ja nad positiivse noodi pealt mängule saata, kui fänne saali ei lubata.

Pühapäeval, 13. detsembril võttis Avis Utilitas Rapla Sadolini spordihoones toimunud kohtumises 103:69 võidu Tartu Ülikool Maks & Mooritsa üle. Juba siis oli teada, et järgmistele mängudele enam pealtvaatajaid ei lubata. Nii läkski – kui Rapla meeskond sõitis 16. detsembril võõrsilmängule TalTechi vastu, olid tribüünid tühjad. Vaatamata sellele mõtlesid meeskonna fännid välja võimaluse, kuidas oma lemmikuid toetada. Selleks koguneti Raplas väljasõidu juures asuvale n-ö Neste ringile, kus asuvad oranžid korvpallikujud.

Just sel hetkel, kui meeskonna buss hakkas sõitma pealinna poole, lehvitati Neste ringil lippe, taoti trummi ja hõigati mängijatele kaasa innustusi. Kohapeal oli viisteist fänni. Pärast seda aktsiooni mindi kodudesse tagasi, et Rapla ja TalTechi mängule ülekande vahendusel kaasa elada. Kahjuks tuli Raplal võtta selles kohtumises vastu kaotus tulemusega 77:74. Tegemist oli punasärkidele viimase mänguga 2020. aastal. Nüüd on pilgud suunatud juba järgmisesse aastasse.

Küll midagi välja mõeldakse

Üks fännidest, Maaja Puhk, kes ka 16. detsembri aktsioonil kohal viibis, ütles, et tegelikult on praegune olukord arusaadav. “Saame muidugi aru. Olukord on praegu nii, nagu ta on,” sõnas Puhk. Samas lisas ta, et fännide tribüünile lubamine on mõneti teine asi kui näiteks teatris käimine. “Me teame kõik üksteist ja me teame, kes meie kõrval istub. Kõik inimesed on tuttavad ja teada. Teatris käimine on hoopis teine asi, sest seal satud sa kõrvuti istuma võõra inimesega ning puutud võõrastega kokku kohvikus ja garderoobis. Kahju, et fänne tribüünidele ei lubata, sest fännisektoris on kõik tuttavad. Kardan, et osaline kinnipanek ei too tulemust, kui näiteks kaubanduskeskused on samal ajal lahti,” rääkis Puhk.

Senimaani on ta püüdnud kodumängudel alati kohal käia ning samuti sõitnud välismängudele. Kaugematest paikadest on ta käinud mänge vaatamas nii Ogres kui ka Riias. “Kui meid saali ei lubata, siis küll me midagi välja mõtleme, et poisid positiivse emotsiooniga mängule saata,” rääkis ta. Üks näide selle kohta oligi Neste ringil lärmi tegemine, et meeskond Tallinna poole teele saata. Mõtteid on läbi käinud teisigi.

Autokino

Ühe mõtte pakkus välja Rapla korvpallikooli vedaja Jaak Karp. Avis Utilitas Rapla järgmine kodumäng toimub laupäeval, 16. jaanuaril, kui külla sõidab Pärnu Sadam. Kui koroonaviiruse olukord drastiliselt ei parane, on õhus suur võimalus, et publik sel kuupäeval saali ei pääse. Karbi sõnul võiks selle asemel korraldada Sadolini spordihoone juures asuvas parklas n-ö autokino. See tähendab, et parklasse seatakse üles suur ekraan, millel näidatakse mängu. Samal ajal kõlab raadiost kindlal sagedusel teleülekande kommentaar. Nii saab iga seltskond ja perekond istuda oma autos, kuulata raadiost mängu kommentaare ning jälgida platsil toimuvat ühiselt suurelt ekraanilt.

Lisaks pakkus Karp välja, et kui juhtub olema ilus talvine õhtupoolik, võiksid osalejad mängu kõrvale näiteks vorstikesi grillida. Samas lisas ta, et sellise ürituse toimumine ei ole veel kindel. Kuigi vaeva on selle nimel juba nähtud, ei ole kõik kokkulepped veel lõplikult paika saanud. Näiteks see, et ülekanne ikkagi ühel kindlal raadiosagedusel üle kantakse. Küll aga avaldas Karp lootust, et 16. jaanuaril selline üritus Sadolini spordihoone kõrval tuleb.

100 fänni saali

Üks fänn, kelle leiab igal mängul Rapla sektorist, on Jaanus Rätsep. Kohal on ta nii kodu- kui ka võõrsilmängudel. Vahel tulevad küll töökohustused vahele. Praeguse olukorra kohta ütles Rätsep, et sellega tuleb leppida. Kuid ta pakkus välja, et tribüünidele võiks lubada vähemalt sada fänni. Ja ega praegusel keerulisel ajal palju rohkem inimesi tulla julgekski. Siis saaks neid vabalt hajutada ja meeskondadel oleks vähemalt, kellele mängida.

“Väga kahju, kui mängitakse tühjadele tribüünidele. Aga kui midagi muud üle ei jää, siis tuleb ka see etapp üle elada,” sõnas Rätsep. Ühe radikaalse ideena käis ta välja, et kui inimesi saali ei lubata, võiks mannekeenid sinna istuma panna. Ei oleks vähemalt kõledat tunnet.

Hoiame sportlasi ja iseennast

Igal kodumängul on kohal ka Kairi Sutri. Praegusest olukorrast on tema sõnul küll kahju, aga samas on see mõistetav. “Korvpall on minu jaoks väga tähtis. Terve perega käime seda vaatamas ning oleme terve südamega korvpalli küljes. Võin isegi öelda, et korvpall on minu jaoks perekonna järel teisel kohal,” rääkis ta.

Fännid on kaalunud võimalust minna Sadolini spordihoone juurde ja vaadata mängu akendest. Kui kardinad üles tõsta, näeb väljakut päris hästi. Samas ei taheta minna muidugi vastuollu ette antud reeglitega ega mingit pahandust tekitada. Kairi ütles, et ta on juba ka naabreid hoiatanud, et kui ülekande ajal läheb kaasaelamine liiga elavaks, ei maksa politseid kutsuda.

Ühtlasi on ta ettevõtte Kaisa Söögituba OÜ vedaja ning on praegust olukorda kaalunud ettevõtja pilguga. Ida-Virumaa ja Harjumaa on pandud lukku, kui samad piirangud peaksid laienema ka Raplamaale, tuleb ajutiselt kinni panna ka Kaisa Söögituba. Loodetavasti asjad nii kaugele ei lähe, kuid Sutri ütles, et vähemalt korvpalli koha pealt ollakse selleks valmis. Isegi kui oma tegevus tuleb peatada, siis korvpalluritele toimetatakse toit ikkagi kätte. „Fännklubi on nagu üks pere. Meil kõigil on väga kahju, kui tribüünile ei pääse, aga me muidugi saame aru, et sellega me hoiame nii sportlasi kui ka iseennast,” sõnas Sutri.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare