4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
SportVesiroosi terviserajal katsetati uusi lumekahureid

Vesiroosi terviserajal katsetati uusi lumekahureid

Alates eelmisest nädalast on Raplas Vesiroosi terviserajal töötanud lumekahurid, et toota kunstlund. Vajalikud seadmed selleks saabusid Raplasse eelmise aasta lõpus ning neid haldab Sadolini spordihoone.

Kõnealused seadmed on kaks lumekahurit ja nende töötamiseks vajalikud pumbad. Suusaradade ettevalmistamiseks ettenähtud rajatraktor on olemas juba eelmisest talvest.

Sadolini spordihoone juhataja Toomas Jaaniste rääkis, et ideaalsete ilmaolude korral, milleks on -8 kraadi ja tuulevaikus, toodavad lumekahurid 50 kanti lund tunnis. Ühe kilomeetri pikkusele ja kolme meetri laiusele rajale on vaja toota 1000 kanti lund. Jaaniste tõi välja, et niipea kui temperatuur tõuseb juba -3 või -4 kraadi peale, langeb tootlikkus kohe 50 protsenti. “Lisaks külmakraadidele mõjutavad lume tootmise efektiivsust õhurõhk ja -niiskus, tuule tugevus ja suund ning vee temperatuur,” sõnas Jaaniste.

Lume tootmiseks vajalik vesi saadakse raja ääres asuvatest tiikidest. Eelmisel nädalal pandi kahurid esimest korda katsetamiseks tööle ning siis oligi väljas -3 ja -4 kraadi. “Edaspidi loodame, et alla -5 kraadi kahureid tööle panema ei pea. Aga tegime sammukese jälle edasi, seadmed saime testitud ja koolitusel vajalikud praktilised teadmised omandatud,” rääkis Jaaniste. Väikeste pausidega hoiti kahureid töös kolm ööpäeva. Ta lisas, et käesoleval talvel tehnikat testitakse ja lumetootmist alles õpitakse. “Me osaleme Terviseradade programmis, mille eesmärk on luua kunstlume tootmise võimekus radadel 2022. aasta lõpuks. Siis on meie soov igal talvel maksimaalselt 1,2 kilomeetrit suusarajast katta kunstlumega,” rääkis Jaaniste.

Lumekahurite tööshoidmine tekitas heli, mis kostis ka lähemal asuvate elumajadeni ning võis häirida sealseid elanikke. Jaaniste ütles, et töötavad lumekahurid ja pump tekitavad tahes-tahtmata mingisugust heli nagu kõik masinad. “Pisut tugevam heli tekib vibratsiooni tõttu siis, kui lumekahuri turbiinis tekib ilma tõttu liigniiskus või sinna satub lund. Lumetootmine ei ole mitmeid kuid kestev tegevus. Ilmaoludest sõltuvalt kestab lumetootmine hooajal kümme kuni viisteist ööpäeva,” rääkis Jaaniste. Ta lisas, et toodetud lumi on mõeldud nii suusarajale kui ka kelgumäele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare