3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
KultuurMärjamaa õpilane pälvis luuletuse eest eriauhinna

Märjamaa õpilane pälvis luuletuse eest eriauhinna

Möödunud aasta oktoobris kuulutas Fotografiska Tallinn koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskusega välja loovkirjutamise konkursi „Kas pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna?”. Vanuseastmes 4.-6. klass sai eriauhinna parima luuletuse eest 10-aastane Märjamaa gümnaasiumi õpilane Yoko Lisette Pirk.

Konkursile oodati 4.–12. klassi õpilastelt erinevaid kirjutisi, mis on ammutanud inspiratsiooni Rootsi fotokunstniku Erik Johanssoni maagilistest fotodest ja töid hinnati kolmes vanuseastmes. Lugusid võis kirjutada eesti, vene või inglise keeles. Oodatud olid nii jutustused, muinasjutud, esseed kui ka lühivormid. Tekstide soovitatav pikkus oli kuni tuhat sõna.

Konkursile laekus 446 kirjutist. Jaanuaris kuulutati välja võitjad. Žürii hindas konkursile saadetud töid kolmes vanuseastmes. 4.-6. klassi töid hindas žürii, kuhu kuulusid Anti Saar, Fotografiska giid Aleksander Metsmärt ning Kadri Naanu.

Idee konkursil osalemiseks pakkus välja Märjamaa gümnaasiumi õpetaja Eve Burmeister. Kõik, kes soovisid, said oma tekstid konkursile esitada. Inspiratsiooni ammutamiseks sai sürrealistlike fotodega tutvuda Fotografiskas koha peal, kus näitus „Ääretagused paigad” tegelikult veel veebruari keskpaigani üleval on. Alternatiivina sai neid uudistada ka interneti vahendusel. Märjamaal kasutati viimast võimalust ning õpilastele tutvustas pilte õpetaja.

Yokot inspireeris kõige enam pilt pealkirjaga „Imagine“. Kohe, kui ta seda nägi, tulid tal ka mõned luuleread pähe. Konkursil tunnustuse pälvinud luuletus kõlas nii:

Merelugu

Ma ühel päeval sõitsin merel

ning tegin merest pildi.

Sõudmisest mul käed on verel

ma panin raami pildi.

Meri raamis püsida

Üldsegi ei tahtnud.

Püüdis välja rüsida,

sest raami ta ei mahtund.

Nüüd maalist välja tormab vesi

Ta vabadusse saab.

Ja oma teed on läinud meri

mu käes on tühi raam.

Yoko Lisette Pirk

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare