-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
SportAasta esimene rahvaralli peeti Raplamaa teedel

Aasta esimene rahvaralli peeti Raplamaa teedel

Käesoleva aasta esimene rahvaralli sõideti möödunud laupäeval, 23. jaanuaril Raplamaa teedel. Huvi selle võistluse vastu oli sõitjate seas nii suur, et registreerimine sai olla avatud kõigest loetud tunnid, enne kui kõik kohad täis said.

Registreerimiselt saab välja lugeda, et starti läks 126 sõitjat. Nende seas oli üle kahekümne sõitja Raplamaalt, ülejäänud tulid kokku Saaremaalt Võrumaani.

Nii nagu koroonaviirus mõjutab kõiki teisi elualasid, on see jätnud jälje ka autorallile. 2020. aasta jooksul peeti Eestis ainult kolm rahvarallit ning seega oli huvi seekordse võistluse vastu suur. Sõitjad olid oma võistlusauto ülesehitamiseks kulutanud nii aega kui ka raha ning tahtsid nüüd rajale pääseda. Raplamaa rahvaralli rajameister Märt Saanküll rääkis, et kogu võistlus korraldati loetud nädalatega. Ettevalmistused said alguse käesoleva aasta alguses. Saanküll tõi välja, et tavaliselt kulub ühe rahvaralli korraldamiseks kaks kuud, aga nüüd tehti kogu töö ära kolme nädalaga.

Kõnekas oli ka see, kui kiiresti täitus võistlejate nimekiri. Pärast registreerimise avamist oli juba kümme tundi hiljem osa registreerunuid joone all ning starti ei pääsenud. Saanküll ütles, et kuigi võistlus oli kirjas rahvarallide kalendris, saavutati selline tulemus sisuliselt olematu reklaamiga.

Ralli võitjad on veel täpsustamisel, sest võistluse käigus tekkis komplikatsioone karistuste määramisega. Tulemused saadeti edasi Eesti Autospordi Liidule (EAL) ning neil on aega seitse päeva, et karistustabelid üle vaadata ja olukorda selgust tuua. Saanküll avaldas lootust, et tulemuste osas saabub selgus hiljemalt esmaspäeval, 1. veebruaril. Ta soovitas jälgida EAL-i veebilehte, kuhu tulemused üles lähevad.

Rally Tripmeter

Kiiruskatseid läbiti päeva jooksul kaheksa ning katsekilomeetreid kogunes kokku 38. Ühe päeva kestnud rahvaralli kohta on tegemist keskmise distantsiga. Tavaliselt varieeruvad rahvarallide pikkused 30 ja 50 kilomeetri vahel. Kõik kaheksa kiiruskatset sõideti ära neljal lõigul ning võistlejad läbisid need kaks korda (katseteks olid Kabala, Lipametsa, Metsküla ja Purku).

Raplamaa rahvaralli oli nii tänavuste rahvaralli karikavõistluste kui ka noorte meistrivõistluste üks etapp. Üks uuendus Raplamaa rahvarallil oli see, et katsetati Siim Plangi loodud mobiilirakendust Rally Tripmeter. See töötab GPS-tehnoloogia põhjal ning annab võimaluse jälgida võistlejate liikumist rajal reaalajas. Vähemalt ühel meeskonnaliikmel pidi rakendus olema laetud oma nutitelefoni. Võistluskeskusesse oli üles seatud suur ekraan, mille pealt sai võistluste kulgu jälgida. Igaüks sai seda teha ka oma telefonist.

Rally Tripmeteri katsetamine sai osalejatelt positiivse tagasiside. Tegemist oli esimese korraga, kui rahvaralli käigus seda kasutati.

Kehtna Automotoklubi

Raplamaalt oli sõitjaid rohkemgi, aga näiteks Kehtna Automotoklubi oli võistlusel väljas viie autoga. Ka klubi juht Mati Männa istus rooli, kuid sõit kõige paremini ei läinud. Selle rikkus ära tema enda sõiduviga. Männa tõi välja, et nende klubi esindajatest läks kõige paremini rallipaaril Markus Laurimaa / Ardo Mürkhain, kes sõitsid J18 klassis. Purku teisel katsel saavutasid nad oma võistlusklassis näiteks kolmanda koha.

Männa tõi välja, et tegemist oli nende klubi jaoks esimese talveralliga üldse ning seega oldi seal kogemusi omandamas. “Kiiruskatsed olid ägedad. Mulle väga meeldis, et igas šikaanis oli inimene julgestamas,” rääkis Männa. Ühtlasi kiitis ta ka Rally Tripmeteri kasutamist. Kuigi seekord oli see ainult katsetus, ütles Männa, et see võiks olla kasutuses edaspidigi, sest kogu info on kogu aeg silme ees.

Kehtna Automotoklubi plaanib hooaja vältel osaleda kõigil rahvarallidel, mis Eestis korraldatakse. Männa rääkis, et nii suur huvi selle võistluse vastu ei tulnud küll üllatusena, aga tähendas seda, et ka nemad pidid ennast registreerima esimesel võimalusel. “See on arusaadav, et kui sõitjad on pikalt oma autode eest hoolitsenud, siis tahetakse lõpuks võistlema pääseda,” selgitas ta osalejate rohkust.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare