2.2 C
Rapla
Reede, 23 veebr. 2024
UudisedTartu rahu aastapäeva tähistati Vahastus

Tartu rahu aastapäeva tähistati Vahastus

Teisipäeval, 2. veebruaril möödus 101 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel, mis lõpetas Vabadussõja. Rapla maakonnas tähistati seda tähtpäeva Vahastus. Sealse Vabadussõja mälestussamba jalamile asetas pärja Kaitseliidu Rapla maleva pealik major Valjo Tooming. Pidulik tseremoonia leidis aset hommikul kell kümme, nagu seda tehti ka teiste ausammaste juures kogu Eestis. Piduliku sündmuse puhul oli Vahastu ausamba juures kodutütarde, naiskodukaitsjate ja kaitseliitlaste auvalve.

Oma sõnavõtus rääkis major Tooming enda kogemusest, et noored on hakanud võtma Eesti riiki iseenesestmõistetavana ning neile tundub kummaline, et mingil perioodil ei ole Eesti riiki üldse olemas olnud. „Kui oleme perega mööda Eestit ringi sõitnud, olen lapsed viinud mõne Vabadussõja ausamba juurde ja oleme nende juurde ka küünla asetanud. Siis on hea lastele Vabadussõja tähendusest rääkida. Kui mõnel aastal ei ole me ühegi ausamba juures käinud, küsivad lapsed, kas me ei lähegi. Teengi siinkohal üleskutse noortele, et võtke oma vanemad kaasa ja külastage Vabadussõja mälestussambaid,” rääkis Tooming.

Ühtlasi rääkis ta ka Tartu rahu sõlmimise ajaloolisest taustast. Kui riigivanem Jaan Poska sõitis pärast rahu sõlmimist Tartust Tallinnasse lepingut tutvustama, oli ta öelnud, et rahuleping on küll hea, aga Eesti peab olema alati valmis iseseisvust kaitsma. Ühtlasi olevat Poska juhtinud tähelepanu asjaolule, et tegemist on viimase 700 aasta jooksul esimese lepinguga, mille sõlmis Eesti rahvas ühiselt.

Tartu rahulepingu kõige olulisem tähendus seisnes selles, et Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust igavesest ajast igavesti. Ühtlasi määrati kindlaks Eesti ja Venemaa vaheline piir ning lõpetati loomulikult Vabadussõda.

Teisipäevane sündmus toimus Vahastus tänu major Valjo Toominga initsiatiivile. Viimastel tähtpäevadel on ta külastanud maakonna erinevaid Vabadussõja mälestussambaid. Näiteks 3. jaanuaril, kui meenutati 101 aasta möödumist Vabadussõja relvarahu sõlmimisest, asetas major Tooming pärja Purku Vabadussõja mälestussambale. Kolme nädala pärast tähistatakse vabariigi aastapäeva ning siis plaanib pealik külastada mitut mälestussammast.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused