6.6 C
Rapla
Pühapäev, 14 apr. 2024
KultuurNäitus, mis inspireerib vaatajat ennast liigutama

Näitus, mis inspireerib vaatajat ennast liigutama

Eelmisel teisipäeval, 2. veebruaril avas Rapla keskraamatukogu saalis oma fotonäituse “Minu panus tervisesse” Tiina Azojan. Fotodel on Eesti inimesed tegelemas millegagi, mis tagab neile parema tervise ja hea tuju. Näituse avamisel sai tutvuda fotodega, vaadata projektis osalenud inimeste kohta videotest kokku pandud filmi ning tutvuda näituse põhjal tehtud raamatuga.

Aasta tagasi oli neis samades ruumides üleval Azojani näitus “Elurõõm”, aasta kulus aga järgmise fotoprojekti teostamise peale. Seekord on ta läinud ühe teemaga süvitsi. Piltidele on püütud inimesi, kes kas liikumise või toitumisega oma tervisesse märkimisväärse panuse annavad. Tervise teema valis Azojan seetõttu, et hea tervis on meie kõige suurem vara.

Oma kuuenda näituse tarbeks valis Azojan kaamera ette noori ja vanu, mehi ja naisi, erinevate tervislike hobide ja liikumisharrastustega. Piltidelt võib leida näiteks erinevaid tantsuliike, joogat, korvpalli, jalgpalli, jooksmist, ratsutamist, kepikõndi, talisuplust, discgolfi, krossisõitu. On nii neid, kes aastakümneid selle alaga tegelenud, kui ka teisi, kes ala enda jaoks alles avastanud. Mitmed piltidel olijad annavad oma teadmisi ka teistele edasi.

Piltidel on näiteks Riina Tilk, Pille Ambur, Kristiina Raudnagel, Kristo Raik, Regina Herodes, Maaja Orgusaar, Raivo Tann, Olga Sokk, Kairi Reinvee, Kaidi Udris, Anne Anderson, Eve T. Ruul, Kristina Oss, Jorgen A. Hinojosa, Jane Helliste, Teele Raja, Tõnis Paalme, Mart Markus, Silver Salonen, Mihkel Laurits, Esta Pilt, Triin Rosalka, Jorgen Matsi & Tambet Kajak, Mikael Orkomies, Kalev Hõlpus, Lauri Birkan. Kokku oli projektis osalejaid üle 30, enamik neist Raplamaalt pärit – Märjamaa vallast 10 ja Rapla vallast 6 persooni.

Kõigile fotoprojektis osalejatele esitas Azojan ka küsimusi: kust nad pärit on, millega on tegelenud, kust tuli mõte konkreetse alaga tegelema hakata ja mida pakub see tegevus neile tervise poole pealt. Vastused tulid niivõrd sisukad, et Azojanile pakuti võimalust neist raamat kokku panna. Tänu toetajatele saidki osalejate pildid ja tekstid kaante vahele.

Poole projekti pealt tekkis seoses viiruse levikuga Azojanil ka mõte pildistatavad videole saada, et näitusele mitte pääsenutele vähemalt video kaudu neid inimesi tutvustada. Osa fotoprojektis osalenutest, kellest olid selleks hetkeks pildid tehtud, filmisid end ise, ülejäänutest tegi videod Azojan. Kõik eelpool nimetatud fotodel olijad on ka videos esindatud. Kõik ei soovinud ennast videos näidata, ainult pildiga on näitusel esindatud Aimar Liiver, Katrin Loo, Anni Svirilin, Kairo Kase, Marelle Vaino, Karoliine Raudsepp, Sirli Tilga ja Maret Kollin.

Need projektis osalejad, kes ka näituse avamisel Raplas kohal olid, avaldasid siirast tänu ja suurt rõõmu, et nad said kaasa teha ning loodavad ka edaspidi koostööd jätkata. Aga ka publiku poolelt kostis tänusõnu, ühest küljest kaunite piltide eest, teisalt selle eest, et näitus avardab maailmavaadet, näitab, kui palju erinevaid võimalusi on oma tervisesse panustada. Enamik alasid olid tuttavad, aga näituse vaataja leiab ka neid, mis paljude jaoks veel täitsa tundmatud. Näiteks Eve T. Ruul on enda jaoks avastanud kangoo jumps saabastes treeningu. Kes veel enda tervisesse liikumise või toitumisega ei panusta, tahab seda pärast näituse nägemist kindlasti teha.

„Minu panus tervisesse“ on Rapla keskraamatukogus üleval kuni 28. veebruarini. Sealt rändab väljapanek Märjamaa rahvamajja, siis Kehtna raamatukokku ning sealt kuni aasta lõpuni mujale Eestis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare