15.5 C
Rapla
Pühapäev, 21 juuli 2024
SportRaplast sirgunud suusataja sihib 2022. aasta juunioride MM-ile

Raplast sirgunud suusataja sihib 2022. aasta juunioride MM-ile

Rapla maakond ei ole tuntud just tugeva suusakantsina. Maakonna meistrivõistlused murdmaasuusatamises toimuvad küll regulaarselt, ent tippe siit kasvanud ei ole. Hendrik Peterson (18) lõpetas 2018. aastal Rapla Vesiroosi koolis 9. klassi ning õpib nüüd Otepääl Audentese spordigümnaasiumis ning keskendub just murdmaasuusatamisele. Ta on kahekordne Eesti meister juunioride klassis ning tulnud hõbemedalile rullsuusatamise maailmakarikaetapil. Esimesed sõidud suuskadel tegi ta Raplas oma vanemate silme all ja eeskujul.
Tänavune talv on karge ja lumine. Tavainimesel tuleb oma koduõu lumest puhtaks kühveldada, aga suusatajad naudivad seda, et saab korralikel radadel trenni teha. Ka Peterson ütles tänavuse talve kohta, et õnneks saab korralikel ja korrastatud radadel sõita. Ta meenutas ka 2020. aasta lumevaba talve, kui olud olid hoopis teistsugused. Siis tuli harjutada ühe kilomeetri pikkusel kunstlumest valmistatud lõigul ning see muutus kiiresti tüütuks.
Nagu öeldud, treenib ja õpib Peterson Otepääl. Samas ei ole tal kadunud ka tihedad sidemed Raplaga. Seal elavad tema vanemad ning kord või paar korda kuus püüab ta nende juures käia. Tihemini ei ole lihtsalt võimalik, sest nädalavahetuste peale langevad võistlused. Küll mitte iga nädal. Näiteks möödunud nädalavahetusel ühtegi võistlust kalendris ei olnud. See aga ei taga veel puhkust. See on just õige aeg intensiivsemaks treenimiseks.
Nendel nädalavahetustel, kui Peterson koju tuleb, käib ta sõitmas kohalikel Raplamaal suusaradadel. Välja tõi ta Rapla Vesiroosi terviseraja, Pirgu terviseraja ning Paluküla mäed. Eriti kiitis ta Paluküla mägesid. Lisaks korralikele ja hooldatud radadele on seal ka künkaid, mis lisavad raja profiilile reljeefsust. Treenida saab nii tõuse kui ka langusi. Juba põhikooli päevil meeldis talle seal treenida. Hendriku isa Janek Peterson sõitis seal ka ise ning võttis poja treeningutele kaasa. Paluküla mägedes sõidavad nad hea meelega tänase päevani.

Kahekordne Eesti meister
Möödunud nädalavahetusel ehk 6. ja 7. veebruaril Petersoni graafikus võistlusi ei olnud. Küll aga osaleb ta võistlustel eeloleval nädalavahetusel, kui Valgehobusemäel toimub Jaak Mae karikavõistluste etapp. Lisaks osaleb ta Alexela – Hawaii Express noortesarjas ja Eesti meistrivõistlustel. Kõige eredamad tulemused on Petersonil seni ette näidata Eesti meistrivõistlustelt juunioride konkurentsis. 2020. aastal tuli ta U18 vanuseklassis Eesti meistriks 10 kilomeetri vabatehnikadistantsil. Just seda distantsi peabki ta enda leivanumbriks.
„Minu kindel lemmik on 10 kilomeetrit uisu- ehk vabatehnikas. Kui võrrelda klassikalist ja uisutehnikat, tuleb mul praegu paremini välja uisutehnika,” sõnas Peterson. Samuti on ta Eesti meistriks tulnud paaristeatesprindis koos Simo Teearuga.
Möödunud aasta augustis toimus Otepääl rullsuusatamise maailmakarikaetapp, kus Peterson samuti hea tulemuse kirja sai. Juunioride seas pälvis ta hõbemedali. Erinevaid medaleid suusatamise Eesti meistrivõistluste etappidelt on tal ette näidata teisigi.

Juunioride MM 2022
Audentese spordigümnaasiumis on tema treeninggrupi suurus kaheksa noort, kes kõik keskenduvad murdmaasuusatamisele. Teisi Raplamaalt pärit suusatajaid nende seas ei ole. Suvel sõidetakse rullsuuskadega, käiakse jooksmas ning tehakse jõutrenni. Eelmise aasta novembris käidi lumelaagris Põhja-Soomes ning laagris on käidud ka Norras. Kõik selle nimel, et talvel võimalikult häid tulemusi näidata. Kui küsida, kas noormees plaanib terve oma tuleviku siduda murdmaasuusatamisega, siis ütles Peterson, et kindlalt ei oska praegu vastata. „Kui võimalusi on, siis püüan kindlasti jätkata,” sõnas ta. Sihid on tal aga selgelt silme ees. Juba praegu mõtleb ta 2022. aasta juunioride maailmameistrivõistluste peale. Treenimine käib selle nimel, et jõuda selleks ajaks Eesti koondisesse ning teha maailmameistrivõistlustel edukas võistlus. Vestluse käigus ütles ta eesmärgina välja, et seal tahaks ta jõuda kolmekümne parema sekka. Tegelikult soovis ta Eesti koondisesse pääseda juba 2021. aasta maailmameistrivõistlusteks, kuid see kahjuks täide ei läinud. Nüüd on eesmärk pandud paika, et esindada Eesti koondist järgmisel aastal.

Vanemate tugi
Hendriku ema Kaja Peterson ütles, et ta mäletab väga hästi esimesi kordi, kui tema poeg suuskadel sõitis. Esimeses klassis käis ta ka korvpallitrennis, kuid see ei sobinud. Suusatamisele keskendus ta isa eeskujul ja juhendamisel. Talviti käidi koos perega Palukülas suusatamas ning sealt pisik külge hakkas.
Kaja Peterson ütles, et tõsisemalt hakkas Hendrik selle alaga tegelema viiendas või kuuendas klassis. Poisi isal olid head sidemed Pärnumaal ning nii liitus Hendrik Jõulu suusaklubiga, mis tegutseb Jõulumäel. Kuna sõit sinna on päris pikk, siis pidevalt seal käia ei olnud loomulikult võimalik. Selle asemel sai ta treeningkava Jõulu suusaklubi treeneritelt ning viis seda ellu Paluküla radadel.
„Isal on olnud Hendriku jaoks spordis tugifunktsioon. Laps tahtis ise suusatamisega väga tegeleda ja isa toetas teda. Hendrikut on palju aidanud ka tema enda sihikindlus ja pühendumus,” sõnas Kaja Peterson.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare