-2.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelPõhjakotkas: Evakuatsioonirühm astub kriisile vastu

Põhjakotkas: Evakuatsioonirühm astub kriisile vastu

Sälli Hinrikus, NKK arendusspetsialist

Uued ja tundmatud olukorrad vajavad paindlikku lähenemist ja võimalikult head ettevalmistust. See aitab keerulistes oludes teha paremaid valikuid ning teadmatusega kergemini toime tulla.

Tänases maailmas ja meid ümbritsevas hetkes on Kaitseliidu sõjaväeliste ülesannete kõrvale kerkimas üha olulisemaks osaks just elanikkonna kaitse valdkond. Meie tegevliikmed on eelkõige teadlikud ning oskuslikud kodanikud, suutes toime tulla väiksemate ja suuremate kriisidega enda elus, toetada keerulistel hetkedel enda lähedasi ning kogukonda. Kuid selle kõrval valmis panustama ka iga riigis viibiva isiku hüvanguks suurte kriiside korral. Üks seesuguseid ülesandeid on evakuatsioonirühmade töö.

Evakuatsioon on inimeste elu ja tervise kaitseks nende ohtlikust kohast turvalisemasse paika suunamine või ümberpaigutamine. Evakuatsiooni vajadus võib olla tingitud väga paljudest erinevatest olukordadest, näiteks elutähtsa teenuse katkemisest, äärmuslikest ilmaoludest, erinevatest õnnetustest või võimaliku ohu ilmnemisest. Kuid evakueeritava jaoks on alati oluline, et tal oleks turvaline, mugav ja tema esmased vajadused oleksid kaetud.

Just seesugune on evakuatsioonirühmade peamine ülesanne – püstitada kriisi korral evakuatsioonipunkt ja seda töös hoida, et potentsiaalsetel evakueeritavatel oleks koht, kuhu minna. Päriselus on evakuatsioonipunkti töös väga palju erinevaid ülesandeid ning tegevusi, milleks üksuse liikmed juba mitu aastat harjutanud on. Näiteks on lisaks inimeste üle arve pidamisele olulised ka meditsiinivõimekus, toitlustamine, logistika tagamine, igas vanuses evakueeritavatega tegelemine, kommunikatsioon, kogu tegevuse reguleerimine ning koordineerimine. Selle juurest ei puudu ka oskuslik juhtimine ega koostöö teiste ametiasutustega.

Evakuatsioonirühmad tegutsevad igas Kaitseliidu maleva piirkonnas ning kvaliteetset evakuatsioonipunkti tööd on valmidus tagada olenemata kriisisündmuse asukohast. Sellega on tagatud kiire reageerimisvõimekus ning rühmade mobiilsus. Ametikohtadest täidavad enamiku naiskodukaitsjad, kelle baasväljaõpe ning oskused soosivad positsioonil edukat toimetulekut.

Evakuatsioonirühma liikmeks on võimalik saada igal kodanikul, kes astub Naiskodukaitse või Kaitseliidu liikmeks, soovib panustada elanikkonna kaitse valdkonda ja on valmis läbima vastava väljaõppe. Ülesanne sobib hästi inimestele, kes on nutikad ja saavad keerulistes oludes hästi hakkama, kelle pingetaluvus on üle keskmise hea ning kelle südames on soov panustada riigikaitses just teiste inimeste hüvanguks.

Siiski on kriisivalmidus iga kodaniku kohus ja võimalus panustada eelkõige enda heaolusse ning elada võimalikult mugavalt, olenemata tabanud kriisist. Kõige esimene samm võiks igal inimesel olla teadlik kvaliteetse info tarbimine. Selle hulgas on igaühel kasulik nutiseadmesse alla laadida mobiilirakendus “Ole valmis!”, kust on võimalik leida informatsiooni ning juhiseid peaaegu kõigiks kriisiolukordadeks, sealhulgas ka evakuatsiooni puhuks. Edukad on need, kes on kriisideks valmistunud ja võimalustest teadlikud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare