-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
Kultuur"Mõttepilt" näitab akvarellmaali võimalusi

“Mõttepilt” näitab akvarellmaali võimalusi

Kord aastas korraldab Eesti Akvarellistide Ühendus aastanäituse mõnes suures näituseruumis. Sel aastal saab kuni 14. märtsini näha ühenduse aastanäitust “Mõttepilt“ Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuses. Varem ei ole seda tehnikat viljelevad kunstnikud oma suurnäitusega Raplasse jõudnud.


Näitusel osalevad kunstnikud, kellele akvarell on nii põhitehnika, kui ka need, kellele on see väljendusvahend mõne muu ala kõrval. Ühenduse juhatuse esimees Anneliis Vabul rääkis, et neil on väiksemaid näitusi aasta jooksul küll, kuid kord aastas toimuval näitusel teevad valiku kuraatorid (Rapla näituse puhul Mari Roosvalt, Marje Üksine ja Kerstin Rei) ning sinna oodatakse kunstnikelt kõige uuemaid töid, mida varem ei ole kusagil mujal eksponeeritud. Sel aastal on see ka eriti õnnestunud, sest eelmisel aastal ei saadud arusaadavatel põhjustel ühtegi näitust korraldada.

Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuse ruumideni jõuti aga keskuse ühe juhi, Kairi Orgusaare kaudu, kes eelmise aasta alguses akvarellistide ühingusse astus ja pakkus võimalust aastanäituse korraldamiseks Raplas.


“Me ei olnud keegi siin enne käinud, kuni näituse ülespanijad ja komplekteerijad siin käisid. Nüüd avamisel näeme, et see on väga tore ruum ja ilus näitus. Maalid haakuvad üksteisega väga hästi, olles küll väga erinevad, kuid see ongi tore, et erinevad käekirjad on kõrvuti. On väga abstraktseid käekirju, on väga naturalistlikke ja realistlikke ning see teebki ühe näituse huvitavaks,” sõnas Vabul.


Näituse tutvustav tekst ütleb, et “Mõttepilt võib olla impulss millegi uue tekkimiseks või hoopis millegi olnud või oleva äratundmine läbi mõttepildi”. Näiteks kunstnik Lii Pähkli pilt kannab nime “Mõtetes” ja kujutab merd, mida kunstnik koduaknast näeb. Kuna ta unistab suvest, lisas ta pildile mõned purjekad, jõulised lehed ja ingli, kes puhuks meid kevade – ilusa, kauni ja hea aja poole.
Ühed tööd, mis näitusel pilku tõmbavad, on Erki Kannuse kaks aktimaali, mis sarnanevad natuke Jaapani joonistustega oma stiili, lihtsuse ja raamide puudumisega. Kannus rääkis, et need kaks said välja valitud kümnest tööst ja ajaliselt läks eriti ühe pildi tegemisele päris pikk aeg, kuna akvarelliga töötades tuli lasta sel vahepeal kuivada, siis uuesti märjaks teha ja kontrollida värvi jooksmise suunda.


Kairi Orgusaar rääkis natuke lähemalt akvarellist kui tehnikast. Selle tehnika puhul maksab enamasti täpsus ja kiirus, kuigi akvarelli käsitlemistehnikaid on erinevaid. Orgusaar lisas, et vahel teeb ta enne õlimaali mõned akvarellid, et saada kätte just see tundlikkus. Võimalusi, kuidas akvarellmaali teha, on väga palju ja „Mõttepilt“ on hea koht, kuhu tulla vaatama, mida üldse akvarelliga teha saab.


Näitusel osaleb kokku 39 kunstnikku: Aleks Kase, Anna Sui, Anneliis Vabul, Eero Ijavoinen, Elize Hiiop, Eleny Kasemets, Enno Ootsing, Epp Viires, Erki Kannus, Eve Ermann, Eve Viidalepp, Illimar Paul, Kairi Orgusaar, Kerstin Rei, Lea Malin, Lii Pähkel, Liisi Tani, Mall Mets, Mari Roosvalt, Mariann Hakk-Eve, Marje Üksine, Marju Bormeister, Mati Leppik, Naima Neidre, Ove Büttner, Pille Laub, Pille Lehis, Rein Mägar, Saima Randjärv, Sergei Minin, Zhanna Toht, Takinada, Tiina Tammetalu, Tiiu Pallo-Vaik, Tuuli Puhvel, Tuuliki Tolli, Veera Stanishevskaja, Virve Albri, Ülle Kuldkepp.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare