6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedVabariigi aastapäeva tähistamine Kaereperes

Vabariigi aastapäeva tähistamine Kaereperes

Teist aastat järjest heisati vabariigi sünnipäeva puhul riigilipp ka Kaereperes Valtu seltsimaja ees. Lipu heiskas kolonel Manivald Kasepõld ning koos temaga olid pidulikul hetkel kohal Kaitseliidu Rapla malevast Raido Raidoja ja Allar Kuusing ning Naiskodukaitse Kaerepere jaoskonnast Maiu Valbrit.

Mõni hetk enne päikesetõusu andis seltsimaja juhataja Tiiu Teets edasi ka Kehtna abivallavanema Katrin Velleste õnnesoovid, kes ise kohal olla ei saanud, ja luges ette tema kõne. Selles rääkis Velleste Eesti lipu ajaloost, mõtiskles praeguse keerulise aja üle ning väljendas mõtet, et eestlased on tegusad, uudishimulikud ja südikad.

„Juba Hemingway kunagiste sõnade kohaselt olevat igas sadamas vähemalt üks eestlane. Kas seda pidada meie väikese rahva tegususe või uudishimulikkuse või hoopis südikuse märgiks? Vahest kõigeks kokku, sest rahvuse ja riigi kehtima jäämise kohta ei ole ühtegi seadust ega reeglipärasust. See, kuidas on eestlased ja Eesti oma väikese rahvaarvuga ennast tõestanud väga suurte rahvaste ja riikide ees, on midagi suurt, milles on nii tegusust, uudishimulikkust kui ka südikust,“ seisis Velleste kõnes.

Teets lisas, et loodetavasti võtavad need, kes sel päeval erakordset libedust trotsisid ja lipuheiskamisele kohale tulid, sellest kõnest kaasa mõtte, et küll me viirusega seotud keerulisest ajast jagu saame ja elame normaalset elu õige pea edasi.

Kasepõld tõi oma sõnavõtus välja ajad, mil ei ole saanud vabariigi aastapäeva pidulikult tähistada ja lipp muutus tabuks. Kuid lootus iseseisvast riigist püsis inimeste meelel kõik need aastad. „Ma arvan ja usun, et Eesti riik ja Eesti lipp ei kao enam kunagi. Me seisame kõik selle eest, et riigi sünnipäevade tähistamine võib igal aastal jätkuda,“ sõnas Kasepõld.

Lipu heiskamisele järgnes väike muusikaline etteaste isamaaliste lugude ja regilauludega, millest viimane pani rahva end ka kaasa liigutama.

Pidulikku koosviibimist kasutas sõnavõtuks ära Helgi Sussi, kes sel ajal, kui pensionärid ei ole saanud omavahel kokku, korraldas telefonimängu, mille teema oli Eesti luule ja mis oli pühendatud EV103-le. Arvutikasutajad said küsimustele vastata internetis, pensionäridele helistas Sussi aga ise. Tublimate vastajate nimed luges ta ette ja lubas, et õige pea on tulemas uus luuleviktoriin.

Muusikaliste etteastetega lõid pidupäevameeleolu Karolin Kõrre, Raigi Saariste ja Ragnar Toompuu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare