23.3 C
Rapla
Esmaspäev, 22 juuli 2024
UudisedValgetähe teenetemärgi pälvis neli raplamaalast

Valgetähe teenetemärgi pälvis neli raplamaalast

President Kersti Kaljulaid annab tänavu 152 teenetemärki, millest neli pälvivad inimesed, kelle elu ja tegemised on seotud Rapla maakonnaga. Need on Tanel-Taavi Bulitko, kellele president annab Valgetähe IV klassi teenetemärgi, ning Lilli Jahilo, Luule Sulg ja Ervin Õunapuu, kes kõik pälvisid Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Tanel-Taavi Bulitko on viimased 25 aastat vedanud Keavas tegutsevat Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistut. Presidendi tunnustus tuli selle eest, et tema järjekindla töö tulemusel on Eesti tõuloomade aretus jõudnud Euroopa tippu ja avanud tõuloomade müügiks uusi turge.

Bulitko ütles, et tunnustus tuli talle teisipäeva, 23. veebruari hommikul üllatusena. “Inimesed helistasid ja hakkasid õnne soovima, aga ma ei saanud alguses arugi, mille puhul,” rääkis ta ning lisas: “Usun, et see tunnustus tuli tervele meie sektorile, sest üksinda ei saa siin midagi ära teha. Olen siin 25 aastat töötanud ja panustanud nii palju, kui olen osanud. See on meeldiv ja väga suur üllatus.” Peamine põhjus, miks Bulitko Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvis, on tõuloomade eksport, seda tõdes ta ka ise. Veel ütles ta, et igapäevatööd tehes ei tule kordagi mõttesse, et ühel päeval võiks selline tunnustus saabuda.

65 aastat õpetajana

Luule Sulg on töötanud 65 aastat kehalise kasvatuse õpetajana. Nendest 18 aastat on ta töötanud Eidapere koolis, kus jätkab tööd praegugi. Presidendilt sai ta Valgetähe V klassi teenetemärgi. Tunnustuse pälvimisest sai ta teada juba nädal aega tagasi, kui talle presidendi kantseleist helistati. Ometi otsustas ta seda uudist kõigi lähedaste eest hoida saladuses. “See oli nii suur üllatus, et mul ei ole lihtsalt sõnu. Ma ei ole ju üldse selle nimel tööd teinud. See tunnustus liigutab väga mu südant ja tõi isegi pisara silma,” ütles Sulg.

Ta rääkis, et kõige suuremat rõõmu õpetaja töös pakuvad õpilased, kes näitavad üles tänulikkust. Üks tüdruk oli talle aastaid tagasi öelnud, et tahab ka saada kehalise kasvatuse õpetajaks ning olla täpselt nagu Luule Sulg. Seesama tüdruk on nüüd kasvanud suureks ja töötabki ühes Tallinna koolis kehalise kasvatuse õpetajana.

Suurema osa oma karjäärist on Sulg töötanud õpetajana Hagudi koolis – tervelt 42 aastat. Praegu läheb tema jaoks kaheksateistkümnes aasta Eidaperes. Ja väga vapralt läheb. Lisaks koolitundidele on ta osalise ajaga tööl ka lasteaias. Sulg meenutas, et kui ta esimest korda Eidapere kooli tööle tuli, pidi see olema kõigest üheks veerandiks. Teda kutsus sinna toonane õpetaja Tiit Põllendik. Ühest veerandist sai sujuvalt üks õppeaasta ning sealt edasi ta Eidapere kooli jäigi. „Igas koolis, kus ma töötanud olen, on olnud toetav kollektiiv,” sõnas Sulg.

Kogu hingega moekunsti juures

Kohila juurtega moedisainer Lilli Jahilo on viimased üksteist aastat vedanud oma moebrändi. Ta ütles, et Valgetähe V klassi teenetemärk tähendab tema jaoks väga palju. “Olen sellest uudisest jahmunud, aga mul on väga hea meel, et teised on meie tööd märganud. Olla tegev rõivadisainerina ei ole üldse lihtne valdkond. See on täis tõsiseid väljakutseid. Olen mitu korda mõelnud, kas peaksin sellest loobuma, aga samas olen terve oma elu sellele pühendanud ja selle sisse kogu oma hinge pannud. Tõesti on hea meel, et meie tööd on märgatud,” rääkis Jahilo.

Kohilaga on tal jätkuvalt tihedad sidemed, olgugi et ise ta seal ei ela. „Käisin Kohilas lasteaias, aga kooli läksin juba Tallinnas,” rääkis ta. Praegu elavad Kohilas tema vanemad ning neil käib ta tihti külas. Isegi kui igal nädalavahetusel sinna ei satu, siis paar korda kuus kindlasti.

Neljanda raplamaalasena pälvis presidendi tunnustuse viljakas teatrikunstnik, kirjanik ja lavastaja Ervin Õunapuu. Tema saab Valgetähe V klassi teenetemärgi. Õunapuu on sündinud Kärus, õppinud Käru algkoolis ning Rapla keskkoolis (praegune Kesklinna kool), mille lõpetas 1974. aastal. „Olen selle tunnustuse üle rõõmus ning samal ajal ka üllatunud,” ütles Õunapuu.

Tavapäraselt annab president teenetemärgid üle enne vabariigi aastapäeva peetaval tseremoonial. See, millal tänavused tunnustused üle antakse, sõltub viiruskriisi olukorrast. “Kindlasti soovime selle piduliku hetke välja mängida ja väärika sündmuse korraldada, aga see jääb ootama aega, kui viiruskriis taandub,” ütles vabariigi presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare