15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UudisedPerearst jagab kogemust: vaktsiini kõrvaltoimed on tajutavad, aga leebed

Perearst jagab kogemust: vaktsiini kõrvaltoimed on tajutavad, aga leebed

Rapla perearstikeskuse perearst Andreas Lasn jagab oma kogemust: „Minul tekkis pärast 1. doosi samuti süstekoha valu ja turse 2-3 päeva vältel ja pärast 2. doosi umbes 4-5 tundi kestev ajutine üldise enesetunde halvenemine koos iiveldusega, mille leevendamiseks pidin tegelikult lihtsalt natukene ootama.”

Rapla perearstikeskus on alates jaanuarist vaktsineerinud nii tervishoiutöötajaid kui ka nüüdseks SARS-CoV-2 nakkuse riskirühma inimesi ning perearstidele teadaolevalt ei ole esinenud eluohtlikke või muid tõsiseid kõrvaltoimeid ehk sellised, mis vajaks näiteks haiglaravi või millel oleks mingi pikem ajaline kestvus. Hetkel on Rapla perearstikeskus saanud vaktsineerimiseks terviseametist ainult Pfizeri vaktsiini Comirnaty, Astra Zeneca vaktsiini ei ole selles keskuses tehtud.

Lasn selgitab, et kõrvaltoimeid, mis ei ole haruldased ega eluohtlikud võivad kaasneda iga ravimi tarvitamisel. „Sama lugu on ka Pfizeri vaktsiiniga ehk väike osa vaktsineeritutest on meile tagasisidestanud, et jah, neil on esinenud kas süstekoha punetust ja/või valulikkust, samuti on ette tulnud ka umbes ühepäevaseid palaviku episoode kuni 38C,“ ütleb Lasn.

Kõik sellised kõrvaltoimed on olnud perearsti sõnul isemööduvad ning ei ole vajanud perearstikeskuse poolset lisasekkumist peale nõustamise ning mõnikord ka ärevuse vähendamise. „Praktikas näeme, et eakamad inimesed, kellel on olulised kroonilised haigused ja palju ravimeid, taluvad vaktsiini isegi paremini kui noored ja terved,“ kirjeldab Lasn. Immuunvastus on aga arsti kinnitusel kõikidel sarnaselt tugev, kui just inimene ei tarvita selliseid ravimeid, mis immuunsust pärsivad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare